Pind: Flere penge til energiforskning i 2018

»Der kommer flere penge til forskning, og der kommer også endnu flere penge til næste år end i år,« udtalte forsknings- og undervisningsminister Søren Pind torsdag på talerstolen ved elsektorens store branche-event, Energiens topmøde 2017.

Ordenen blev hurtigt efterfulgt af et:

»Det ved jeg sgu ikke, om jeg må sige …..- men det glæder mig meget.«

Løftet – som medførte klap og jubel i salen – blev givet i en debat med Alternativets leder Uffe Elbæk om politiske ambitioner og som svar på moderatorens spørgsmål om, hvorfor regeringen har skåret så meget på energiforskningen, når det ellers er det, der skal være med til at indfri Pinds ambition om grøn og billig energi til alle.

Forskningsmidler halveret

Med ministerens udmelding kan der altså være håb om, at en drastisk beskæring af energiforskningsmidlerne siden 2015 nu bliver rullet tilbage.

Læs også: Energiforskning hårdt ramt af nedskæringer

Siden 2015 er statens øremærkede penge til energiforskning, -udvikling og -demonstration skrumpet dramatisk fra cirka 800 til knap 500 mio. kroner i 2016 og 2017.

Sammenligner man med 2010 og 2011, hvor energibevillingen lå på over 1 mia. kroner, er der tale om en halvering i 2017.

I 2017 kom der retfærdigvis 17 mio. mere til området, hvilket er grunden til, at ministeren kan tale om, at der allerede er kommet flere penge til området.

Læs også: Venstre om nedskæringer på energiforskningen: Det var en nødforanstaltning

1 mia. er nødvendig

Regeringen har tidligere meldt ud, at Danmark vil afsætte 580 mio. kroner hovedsagelig til EUFP-programmet i henhold til ’Mission Innovation Initiativet’, hvor 22 lande plus EU har lovet hver at fordoble deres midler til forskning i clean energy fra 2020.

Men der har hidtil ingen løfter været om, hvad der skal ske frem mod 2020.

Læs også: Venstre barberer igen populære energi- og miljøforskningsprogrammer

Branchedirektør for DI Energiindustrien, Troels Ranis, kalder det godt nyt, hvis ministerens ord bliver til virkelighed i næste års finanslov:

»Vi har længe opfordret regeringen til at afsætte flere penge frem mod 2020, hvor vi mener, at vi skal op på én milliard, for at vi kan fremtidssikre dansk energieksport,« siger branchedirektøren.

Han tilføjer, at regeringens egen Energikommission netop også har anbefalet en forøgelse af forskningsmidlerne til cirka én milliard i 2020.

Læs også: Energikommission vil fordoble midler til energiforskning

Det glæder også formand for IDA, Thomas Damkjær Pedersen, hvis Søren Pinds ord bliver til virkelighed på næste års finanslov, for efterslæbet er stort:

»Næste skridt er så at få sat et konkret beløb på, for kan det undre mig, at man på miljø- og energiområdet ikke har kunnet se et større vækst- og eksportmuligheder i demonstrationsmidlerne EUDP og MUDP. Her burde man som minimum komme tilbage til niveauet fra 2015,« siger han.

Hen tilføjer, at forskning og uddannelse er helt essentielle områder i udviklingen af velfærdssamfundet. I et land af Danmarks størrelse er innovation og dygtiggørelse de absolut vigtigste parametre, hvis vi fortsat skal kunne være en seriøs spiller i en verden, hvor den teknologiske udvikling går meget stærkt.

Læs også: Skal man fodre eller slagte en høne, der lægger guldæg?

»De konkurrenceudsatte forskningsmidler har i de seneste par år været nedprioriteret. Det nytter ganske enkelt ikke noget, at eksempelvis Innovationsfonden og Det Frie Forskningsråd fortsat fastholdes på et meget lavt niveau. Det vil koste job og vækst både nu, og på sigt,« siger IDAs formand.

Energi- forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) deltog også i konferencen og kom også ind på den kraftige beskæring af energiforskningsmidlerne:

»Forhåbentligvis kan vi øge midlerne til energiforskning næste år og frem mod 2020 - og også gerne efter det. Men vi skal jo finde pengene ét eller andet sted,« sagde han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Seaborg technologies og Copenhagen atomics.

Begge udvikler Flydende Salt Reaktorer, som kan blive det nye store high-tech eventyr for Danmark.

Genbruger brugt atombrændsel, plutonium og thorium, i en topsikker reaktor med fænomenalt potentiale. Virkningsgrad der giver baghjul til traditionelle trykvandsreaktorer, og uden mulighed for nedsmeltning. Hvis Danmark vil, kan vi få resten af verden til at betale os for at modtage deres gamle "affald", og give os gratis energi i århundreder!

  • 5
  • 6

Hvis Danmark vil, kan vi få resten af verden til at betale os for at modtage deres gamle "affald", og give os gratis energi i århundreder!

Findes der virkelig nogen der tror på det?

Hvis Danmark virkelig skulle have succes med at løse den gordiske knude som MSR virker som, så vil vores energibehov ikke være stort nok til at andre lande vil give os penge for at brænde deres brugte brændsel af... Vi kunne formentlig sælge teknologien, men det ville ikke give os gratis energi...

Og sandsynligheden for at et land, uden egen atomkraft, udvikler teknologien og sidder på patenterne til MSR virker noget søgt... Det er vist ikke kun en milliard der skal smides efter den drøm om "gratis energi" :)

  • 6
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten