Pilrådden børnehave rives ned efter 13 år

Det er vældig nemt at samle bolde sammen, når børnene bliver hentet i børneinstitutionen Valhalla i Køge. Alle boldene løber nemlig selv ind på midten af gulvet, hvor gulvhøjden er syv-otte centimeter lavere end ude ved væggene.

Men det er ikke for at være praktisk, at huset er indrettet sådan.

»Det er byggesjusk,« siger børnehaveleder Claus Thygaard.

Institutionen er forholdsvis stor med 66 børnehavebørn og 55 vuggestuebørn, og bygningen er opført som en træpavillon på et gruslag i fugtig, gammel mosejord.

Bjælkerne under gulvet er sunket sammen af råddenskab, så de hviler på nogle fliser, der ligger på sandet under bygningen.

»Der er pjaskvådt neden under gulvet. Træet er så blødt, at det er sunket ned omkring de jernbeslag i sokkelstenene, træet er monteret i,« fortæller han.

Men prisen for at reparere den kun 13 år gamle bygning og genhuse alle børnene i byggeperioden er tæt på de 17 millioner kroner, det vil koste at opføre en helt ny institution.

Så Køge Kommune har taget en beslutning: Valhalla må synke i grus, og nye tider er på vej. En ny børneinstitution skal stå færdig til næste år.

I mellemtiden, mens byggeriet står på, skal børn og personale blive ved med at bruge den rådne bygning. Der er ikke konstateret nogen risiko ved at trække vejret indendørs.

»Vi har haft en uvildig svampeekspert ude og måle. Men han sagde, at der ganske vist var råd og svamp i gulvet, men ikke skimmelsvamp. Og i øvrigt kommer luften under gulvet ikke op i bygningen,« siger Claus Thygaard.

Det er nemlig det, der er problemet. Den rådne børnehave har ingen ventilation under gulvbrædderne.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Køge Kommune