Piller printet som QR-koder på spiseligt papir skal fremme personlig medicin
Personlig medicin og øget sporbarhed er nogle af de fordele, en ny type pille kan bidrage med.
Tanken fra et holdt forskere ved Københavns Universitet er nemlig, at blæk med medicin i fremtiden kan printes direkte på et lille stykke spiseligt papir – enten på hospitalet, apoteket eller hos patienten selv – og dermed printes i perfekt dosis til den enkelte patient.
Desuden er det meningen, at det medicinholdige blæk skal tilsættes farve og printes i mønster som en QR-kode, så både patienten selv og lægerne kan scanne 'pillen' og tjekke oplysninger om f.eks. indhold, udløbsdato og patientnavn.
Det skal både øge medicinens sporbarhed og holde styr på, hvor meget patienten får. Desuden kan det fungere som en verificering af, at der ikke er tale om falsk kopimedicin.
»Det gør medicineringen mere personlig og gør det muligt for flere at tilgå informationerne. I princippet kan man skrive alt, hvad man har brug for at notere i denne kode,« fortæller professor Jukka Rantanen fra Institut for Farmaci på Københavns Universitet.
Læs også: Professorer: Praktiserende læger er uforberedte på fremtidens medicin
En printet QR-kode kan selvsagt være en skrøbelig ting, så forskerne vil indlægge redundans i form af en URL, som dukker op, selv om blot en del af QR-koden virker. URL'en vil samtidig lede ind til endnu flere oplysninger om patienten, gemt bag et login, så både patient og læge – men ingen uvedkommende – kan se med.
Papiret skal være robust og dog spiseligt
Udviklingen har været i gang i ca. 5 år med hjælp fra Danmarks Frie Forskningsfond, dengang Det Frie Forskningsråd, og forskerne er ved at have rammerne på plads. Men der er stadigvæk en del udfordringer.
For det første skal 'papiret' være helt rigtigt, så det både er til at få ned, men samtidig er robust nok til, at man kan printe på det og håndtere det yderligere.
Foreløbig arbejder forskerne med en polymer af et materiale, der minder om det, der i forvejen bliver brugt til tabletter i medicinalindustrien, fortæller Jukka Rantanen.
»Men vi får det presset til en struktur, så pillen kommer til at minde i mundfornemmelse om de oblater, man får under altergang i kirken,« fortæller han.
Læs også: Overblik over personlig medicin i Danmark: Visionen er et babelstårn uden bygherre
Stadigvæk skal der dog arbejdes på både størrelse og smag, understreger adjunkt på instituttet Natalja Genina.
»Den skal ikke være for stor, men samtidig skal kameraet på telefonen også kunne læse koden,« siger hun og fortsætter:
»Og så skal vi have fundet ud af at tilsætte noget smag. Børn er kræsne, så med dem for øje vil vi også gerne løse denne udfordring,« siger Natalja Genina.
Læs også: Livsvigtige hjælpere – og ny vej til behandling og forebyggelse: Bakterierne styrer dit liv
De samarbejder med papirindustrien i Finland og Åbo Akademi om at finde de rette produktionsmetoder til det spiselige papir, og det er Jukka Rantanen, som selv er fra Finland, ganske fortrøstningsfuld omkring.
»Papirindustrien er kæmpestor i Finland, men har den udfordring, at folk ikke bruger så meget papir længere. Så de vil gerne finde nye muligheder,« fortæller han.
Finjusteres til kræsne børn
Derudover er der selve blækket, fordi der bliver en udfordring her, som man ikke har med de tørre tabletter. For at kunne printe på 'papiret' er man nødt til at tilsætte noget vand eller en anden form for opløsningsmiddel, så medicinen kan dryppes på. Men når det er færdigprintet, skal det også helst tørre hurtigt igen.
Printeren, mener de, bliver et af det mindste problemer, for der findes i dag allerede udmærkede sukkerprintere til f.eks. print på kager, så de mener godt, at lignende printere vil kunne fremstilles til medicinbrug.
Læs også: Mikrokapsler fra DTU skal levere sunde bakterier til tarmen
Når alle disse ting er på plads, satser forskerne på, at sundhedsvæsnet vil tage ideen til sig, og håbet er, at den personlige medicin i sidste ende også vil være økonomisk konkurrencedygtig.
»I hvert fald vil det kunne give større patientsikkerhed, fordi app'en også kan minde patienten om at tage sin medicin i de rette doser. Dette er noget værd i sig selv,« siger Natalja Genina.
Foreløbig har forskerne lavet nogle demomodeller i en lidt større størrelse, end det nok ender med i sidste ende – med print af hhv. astmamedicin og psykofarmaka.
»Men i princippet satser vi på, at metoden kan bruges til de fleste typer medicin. Det er også noget, vi fortsat skal kigge på,« siger Natalja Genina.
Se mere om 'QR-pillen' i denne video fra Københavns Universitet
