Pi-manden kiksede rekordforsøg ved 17.108 decimaler
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Pi-manden kiksede rekordforsøg ved 17.108 decimaler

Ombytning af tallene fire og otte blev den foreløbige endestation for den danske udfordrer til den europæiske pi-trone Mark Aarøe Nissen. Efter at have husket 17.108 decimaler på pi skrev Mark Aarøe Nissen 48, hvor der skulle have stået 84.

Rekordforsøget, som også har været omtalt på ing.dk, fandt sted i slutningen af februar i London.

Men kikseren får ikke den 21-årig matematikstuderende ved Aarhus Universitet til at krybe i musehullet, han er klar til at tage udfordringen op igen.

»Jeg stiller op igen. Den tidligere europamester brugte syv forsøg på at gøre det korrekt,« siger Mark Aarøe Nissen til ing.dk.

Mark Aarøe Nissen har med memoreringsteknik lært at huske pi med 24.544 decimaler, hvilket er 30 mere end den eksisterende rekord, der indehaves af Daniel Tammet.

Mark Aarøe Nissen anvender en teknik, hvor talrækker på 16 cifre knyttes til bestemte billeder. Ved at knytte billederne til en bestemt tur er det muligt for Mark Aarøe at huske de mange cifre.

Mark Aarøe Nissen har dog stadig et stykke op til Chao Lu, der har en registreret verdensrekord med 67.890 cifre, og han har da heller ingen planer om at udfordre den absolutte elite inden for pi-huskning.

Dokumentation

Pi World Ranking List
Mark Aarøe Nissen på Memory Sports Statistics

Emner : Matematik
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er jo hjernedødt! Tror bestemt de her folk har fotografisk hukommelse, som artiklen selv næsten påpeger.

Men respekt!

 • 0
 • 0

Det er jo hjernedødt! Tror bestemt de her folk har fotografisk hukommelse, som artiklen selv næsten påpeger.

Alle folk har fotografisk hukommelse, men nogle folk mangler film ;-).

Marks pi-hukommelse er helt fantastisk, selv kan jeg kun huske de 53 første decimaler - men det har nu også vist at være præcist nok til de fleste formål.

 • 0
 • 0

Jeg har en gang selv haft fornøjelsen af at arbejde med et menneske med nærmest overnaturlige evner mht. matematisk intelligens. Lærte C++ på en uge uden programmeringserfaring i øvrigt og kunne derefter lave gode programmer. Det rykkede totalt min forståelse for hvad nogle mennesker kan og ikke kan.

Nu har Mark fået papir på at han har en enestående evne der selvfølgelig rækker langt videre end til at huske Pi med tusindvis af decimaler. Mission accomplished.

Der er brug for folk med Marks evner så mit råd er at han følger sin oprindelige plan om at stoppe efter dette rekordforsøg.

 • 0
 • 0

Mark Aarøe Nissen anvender en teknik, hvor talrækker på 16 cifre knyttes til bestemte billeder.

Interessant. Jeg har altid undret mig over hvordan disse "huskegenier" får struktur i en talsekvens som pi's decimaler.

Den beskrevne teknik lyder interessant, men umiddelbart virker det mærkeligt at benytte så lange sekvenser som 16 cifre. Det må jo betyde at der stort set ikke forekommer gentagelser i billederne. Måske er billederne sammensat på en måde, der afhænger af undersekvenser i de 16 cifre.

Er der nogen, der kender mere til teknikken?

 • 0
 • 0

Nu har Mark fået papir på at han har en enestående evne der selvfølgelig rækker langt videre end til at huske Pi med tusindvis af decimaler.

En enestående evne til at huske Pi med mange decimaler medfører ikke nødvendigvis, at han er dygtig på andre mere anvendelige områder.

 • 0
 • 0

Uffe jeg så Mark i Anders Madsens Talkshow og her var han velovervejet, kontrolleret og havde i øvrigt helt normal adfærd for en ung mand. Han er ikke Autist. Han har bare ekstremt gode gener mht. hukommelse og det er en stor fordel i mange andre sammenhænge. Så selvom det med Pi slet ikke er nogen garanti for at han også er begavet på anden vis så har jeg set nok til at blive overbevidst om at han ikke desto er det. Hvis han derimod fortsætter med at bruge sin tid på at blive Europamester i Pi huskning så kan det godt være at jeg skifter mening ;-).

 • 0
 • 0

"Husketeknik", visse-vasse!

Næh, han har snydt, har han!
Enhver kan sige sig selv, at han bare sad og beregnede PI hen ad vejen og skrev resultatet ned...!

 • 0
 • 0

Jeg læste om ham i Metroexpres før rekordforsøget, og der havde han udtalt, at det ikke noget han har brugt lang tid på at lære - han skulle eftersigende havde lært de mange cifre på 3 måneder (selvfølgelig med intensiv træning). Tror derfor ikke på, at han skulle være autist, det er blot noget han har lært sig på relativt kort tid

 • 0
 • 0

Jeg er fuld af beundring for at der er mennesker der kan huske så mange detaljer. Flot :-)
Hvor finder man pi med alle de decimaler? Hvordan bliver det beregnet? Det kan jo ikke være en helt simpel metode hvis der skal sættes lid til den 25000ende decimal :-)

 • 0
 • 0

Det er spændende at en talsekvens gemmes i et "billede", og "billederne" placeres i rækkefølge.

Med Marks 16 cifre per billede giver det 1534 billeder.

Et telefonnummer er 8 cifre og det er de færreste der kan mere end 50 numre i hovedet. Et telefonnummer er tilmed nemmere at huske end 8 tilfældige decimaler i pi.

Det er flot både at kunne koble 16 cifre på et minde, og det er også flot at kunne sortere i 1534 minder. Siden antallet af huskede pi-decimaler er produktet af "cifre per minde" og "sorterede minder", kan det hurtigt virke voldsomt, hvis man er god til begge dele som Mark.

For alle os dødelige (uden en synæstesi-kobling mellem tal og følelser/sanser) kan der måskes finde mening i at koble 6-10 cifre på et minde, og vi kan måske sortere omkring 200 minder. Det bringer en på lidt under 10% af Marks evner.

Personligt ville jeg vælge musik at sortere efter, for der har jeg allerede et "kartotek" i hovedet med mere end 200 pladser, og der er rig mulighed for at koble talremser på alle de sanseindtryk, følelser og tekster man kan huske.

 • 0
 • 0

Jeg har også læst et par spændende bøger om memorerings-teknik af den norske memo-ekspert "Oddbjørn By". Det er grundlæggende for teknikkerne at man ikke "bare" husker ting. Man starter med at opbygge og indlære et system (for de ting som man vil huske).

Eksempel:
1. For cifrene 0-9 vælger man 10 symboler med hvert sit startbogstav. 0=Sol, 1=Pind, 2=Fjeder,...
2. Alle to-cifrede talpar omsættes til bostavpar (efter det nævnte system). 01=SP, 02=SF,..., 10=PS, 11=PP, 12=PF
3. Hvert bogstavpar laves via to ord om til et billede. 10 (PS) = Pas-Stempel, 11 (PP) = Papir-Pose

Det tager naturligvis noget tid at indlære 100 billeder, men det er ikke umuligt da de følger et system.

Man kan blive ved med at udbygge sit system. Hvis man også vælger en farve for hvert at de ti cifre, kan man nu memorere alle tre-cifrede tal som et farvet billede.

Eksempel:
Hvis Blå=3, så betyder billedet "Blå PapirsPose" 311

 • 0
 • 0

Et telefonnummer er tilmed nemmere at huske end 8 tilfældige decimaler i pi

Denne påstand rammer en af de centrale aspekter for hvordan hukommelse fungerer.

Et telefonnummer er lige så tilfældigt som 8 vilkårlige cifre i pi, MEN et telefonnummer har en fast "plads" i hukommelsen (knyttes til en person og tilhørende minder). De færreste har et system for hvor 8 udvalgte cifre i pi "passer ind".

 • 0
 • 0

Lasse Buck:

Et telefonnummer er lige så tilfældigt som 8 vilkårlige cifre i pi, MEN et telefonnummer har en fast "plads" i hukommelsen (knyttes til en person og tilhørende minder).

Det er da nemmere med telefonnumre. Nogle numre er nemme at huske fordi de første 4 har eller havde en geografisk arv, mobilnumre starter ofte med 20,30 eller 40, arbejdspladser deler typisk de første 4 cifre.

 • 0
 • 0

Stor respekt til Mark Aarøe, det er jo helt vildt.

Og jeg kan kun anbefale bogen Memo hvis man vil lære mere om denne teknik. Det har intet med fotografisk hukommelse at gøre, bare hårdt arbejde.
Bogen er ret nem at læse og man forstår hurtigt teknikken bag.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten