Phthalater mistænkt for at skade drengefostres kønsorganer

23. januar 2005 kl. 03:50
Phthalater mistænkt for at skade drengefostres kønsorganer
Illustration: Scanpix.
Næsten hvert tiende drengebarn herhjemme fødes med misdannede kønsorganer
Artiklen er ældre end 30 dage

Knapt hvert tiende danske drengebarn fødes med misdannede kønsorganer, og forskere mistænker, at en af årsagerne er, at de som fostre er blevet påvirket af hormonforstyrrende stoffer.

Forskerne peger på, at fostre er særligt modtagelige for stofferne, bl.a. phthalater og parabener. Stofferne overføres fra den gravide til fostret, hvor det kan påvirke udviklingen af kønsorganerne. Konsekvensen kan være nedsat fertilitet hos mænd.

Doktor Paul Foster fra National Institutes of Environmental Health Science, USA, har undersøgt phthalaters effekter på rottefostre. Han fortæller, at nyfødte hanrotter, som i fostertilstanden blev udsat for phthalat, havde større risiko for at blive født med misdannede kønsorganer, som anormale peniser eller kryptorkisme, det vil sige at testiklerne ikke er faldet ned.

Skadeligt. Phtalater i eksempelvis cremer kan trænge ind i blodbanen på gravide og derfra videre til fosteret. Dyreforsøg viser at fostre udsat for phthalat kan udvikle misdannede kønsorganer. [foto: Scanpix Illustration: Scanpix.
]

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Tidligere har vi troet, at koncentrationen af et stof var afgørende. Nu ved vi, at tidspunktet for eksponeringen af phthalater er afgørende,« siger han og forklarer, at phthalater er mere giftig, jo yngre man er.

Paul Foster har netop været i København i forbindelse med en workshop afholdt af Rigshospitalets afdeling for vækst og reproduktion. Omkring 250 videnskabsfolk diskuterede en mulig sammenhæng mellem faldende fødselstal og hormonforstyrrende kemikalier.

Paul Foster mener, at undersøgelsen af phthalaters effekt på rottefostre giver et praj om, hvad der sker i et pattedyr.

»De effekter af phthalater, som vi har set på rotterne, skal ikke undervurderes. For det er de mest almindelige fødselsdefekter i mennesker,« fremhæver han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Doktor Jorma Toppari fra Turku Universitetshospital i Finland har i samarbejde med forskere fra Rigshospitalet set på nyfødte drengebørn her og i Finland. De har fundet, at 9 pct. af de nyfødte i Danmark lider af kryptorkisme, mens det tilsvarende kun er 2 pct. i Finland.

Ringe sædkvalitet

Knapt hvert tiende danske drengebarn fødes med misdannede kønsorganer, og forskere mistænker, at en af årsagerne er, at de som fostre er blevet påvirket af hormonforstyrrende stoffer.

De er endnu uklart, om det skader fertiliteten, at testiklerne ikke er faldet ned ved fødslen. Men det står klart, at danske mænd har problemer med frugtbarheden. En undersøgelse blandt 18-19-årige danske mænd viser, at 40 pct. har en lav sædkvalitet målt på antallet af sædceller.

Det er et bekymrende resultat, mener professor Niels Erik Skakkebæk, klinikchef på Rigshospitalets afdeling for vækst og reproduktion, når 6,5 pct. af de nyfødte børn herhjemme i 2002 kom til verden ved hjælp af kunstig befrugtning

Stoffer som phthalater er i søgelyset, fordi de forstyrrer de hormoner, der regulerer udviklingen af kønsorganerne. Udviklingen sker allerede på fosterstadiet, og eftersom hormonkoncentrationen er meget lille i fosteret, vil selv små doser kunne forstyrre.

Problemet er ifølge toksikolog Jens-Jørgen Larsen fra Fødevarestyrelsen, at phthalater og andre hormonforstyrrende stoffer findes så mange steder. Særligt i kosmetik og cremer, men også i emballage, i mad og i støvet omkring os.

Det enkelte produkt, som indeholder de omstridte kemikalier, holder sig typisk inden for den tilladte grænseværdi og er dermed ikke sundhedsskadelige. Men kombinationen af flere forskellige produkter kan give helt uventede effekter.

Så fra forskerne på Rigshospitalets workshop lyder en opfordring, særligt til gravide kvinder, om at være opmærksom på de hormonforstyrrende stoffer og holde igen med brugen af produkter med eksempelvis phthalater.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger