Philips: Nu sender vi OLED-lys på markedet

Lige nu kommer de første OLED-lysmoduler på markedet. Prisen er høj - flere tusinde kroner pr. modul - men i løbet af ganske få år skal prisen bringes dramatisk ned, så OLED-lys kan blive vidt udbredt.

Så entydig er udmeldingen hos hollandske Philips, som nu blænder op for en storsatsning på OLED-teknologi. Satsningen kommer efter 18 års forsknings- og udviklingsarbejde og medvirken i flere EU- programmer. Missionen hedder ganske enkelt: "Turn the OLED technology into a product".

OLED står for Organic Light Emitting Diode og dækker over flere forskellige teknologier og to vidt forskellige anvendelsesområder:

Læs også: Video: Verdenspremiere på OLED-lyspaneler

Det ene anvendelsesområde er displays til f.eks. computere og telefoner. De har været på markedet længe og Philips trak sig ud efter en strategisk beslutning i 2004.

Det andet er OLED-lys. Og det er her, Philips ser store muligheder for, at OLED-lys kan tilkæmpe sig en plads i konkurrence med sparepærer, lysstofrør og lysdioder i takt med at glødepærerne forsvinder.

Lige så energieffektive som lysstofrør

OLED-lyskilderne kan nemlig blive lige så energieffektive som lysstofrør, men har den særlige egenskab, at lyskilderne er helt plane, 2 mm tynde "fliser" på eksempelvis 6x6 centimeter. Det betyder, at man kan bygge f.eks. lysende bordplader og skabslåger eller indirekte belysning i et helt loft. Samtidig er råvarerne billige, og derfor kan produkterne efterhånden komme langt ned i pris.

Peter Visser fra Philips tænder en firkantet OLED med et batteri fra lommen. Han er projektleder og har i mange år været dybt involveret i OLED-teknologien hos Philips, og betror, at sådan et batteri har de alle sammen i det her projekt, inden han forklarer:

»Vi er ved at skalere op til storproduktion. Det er en kunstart i sig selv, for der er enorm forskel på at få ét lyspanel ud af hundrede til at virke nogle få timer i et laboratorium - og så til at seriefremstille paneler, som alle sammen virker, og alle kan holde i for eksempel 10.000 timer.«

2.000 kvadratmeter renrum afsat

Lige nu kræver produktionen et gigantisk renrum på 2000 kvadratmeter; og yderligere lokaler er på vej. Parallelt med opbygning af produktionen begyndte OLED-markedsføringsarbejdet for alvor med 6-8 internationale udstillinger pr. måned.

Og så sent som i slutningen af april truttede Philips højt i salgstrompeten på en stor designudstilling i Milano. Signalet til markedet er: OLEDs kommer og Philips ønsker og forventer, at det går stærkt.

»Små lysgadgets er det første, vi regner med at se på markedet,« siger Peter Visser.

Teknologisk ligger OLED-effektiviteten nu på 20 lumen pr. watt med en forventet fordobling i effektivitet mindst hvert tredje år. Den praktiske grænse ligger ved 140 lumen pr. watt. Til sammenligning ligger en glødepære på ca. 10 lumen pr. watt et lysstofrør på mindst 50.

Nødder skal knækkes

OLED-enhederne vil vokse i størrelse, og der bliver arbejdet på at styre farven af det udsendte lys med stor nøjagtighed. Udviklingsarbejdet har især fokus på at produktionsmodne enhederne, så kvalitet og ensartethed bliver forbedret. Og så er der ifølge Peter Visser to andre nødder, som nu skal knækkes.

Enhederne består i dag bl.a. af et lag glas. De skal gøres bøjelige, så de kan formes og give nye anvendelsesmuligheder. Det kræver at glasset erstattes med et polymermateriale, og Philips vurderer, at løsningen er i produktion indenfor mellem 5 og 8 år.

Nød nummer to: Ilt

Transparente OLEDs er den anden nød, Philips mangler at knække. I teknologikittet ligger allerede en transparent enhed. Problemet er bare, at de indre, organiske lag i hver OLED meget hurtigt tager skade, hvis luftens ilt trænger ind. Ikke-gennemsigtige OLEDs løser dette med et lag alumium, som evt. iltning i første omgang vil angribe. Det forlænger levetiden men giver enhederne en spejlagtig overflade, når de er slukket.

En gennemsigtig OLED kan i sagens natur ikke være et spejl, når den er slukket. Derfor må problemet med iltning og lav levetid løses med øget tæthed. Lige nu er det ikke perfekt, derfor nedbrydes den gennemsigtige OLED hurtigt.

»Vi er ikke helt tilfredse«, erkender Peter Visser, da han tænder et transparent modul, hvor små prikker i den lysende flade viser begyndende nedbrydning.

Men når problemet er løst, er vejen banet for glassider til brusekabiner, som kan lyse - og måske også til vinduesruder, siger han.

Udviklerkit sælger godt

Interesserede kan i dag købe et Philips "Lumiblade Technology Kit" med f.eks. ni OLEDs på hver 6x6 centimeter (rød, grøn, blå, hvide og transparent). Prisen for kittet er 2000 euro, og målgruppen er designere og udviklere, som med kittet kan gøre sig de første praktiske erfaringer.

Philips vil ikke oplyse, hvor mange kits, der er solgt. Kun at det er flere end forventet.

Dokumentation

Datablade og andet materiale om Philips OLED-lys

Emner : Lys
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

OLED er bestemt et spændene område, som en gang I fremtiden kan blive rigtigt godt til baggrundsbelysning og effekt lys.

Men i forhold til alm. high power lysdioder, er der rigtig mange flere problemer end der angives i artiklen. F.eks. hvor effektiv OLED kan blive, allerede nu kan man købe lysdioder i alm. produktion der ligger på 110Lm/Watt, og færdige produkter med en total effektivitet på over 91 Lm/watt – bedre end de fleste lysstofrør:

http://www.prolys.dk/g4-array-light-varm-h...

Den teoretiske effektivitet for alm. high power Lysdioder ligger også over hvad OLED kan, syntes i øjeblikket at være over 200Lm/Watt.

Så det vil nok et godt stykke ind i fremtiden være at fortrække at bruge "punkt" LED lyskilder, isæt til spot funktion, som er den mest udbredte lysform i øjeblikket(halogen).

Mvh. Mike

 • 0
 • 0

Før (O)LED pærer kan produceres, så de giver en lysspredning og -farve som en glødelampe, så får de ikke den store udbredelse, i hvert tilfælde ikke her i huset. Til en trappe, hvor lys skal tændes straks og man ikke kan vente på en sædvanlig elsparepære, har jeg har netop forsøgt mig med en 7W LED glødelampeformet pære (~ 40W glødelampe). Dens såkaldte varme hvide farve og lysspredning var elendig. Det var som at sætte et koldt neonrør op. Den røg ud i en gammeldags hvid ballonkuppel på en sjældent brugt baggang, hvor de såkaldte 40 W stadig er for lidt. Det var 199 kr fornøjelsen, og jeg nød den ikke ;)

 • 0
 • 0

Hej Jørgen,

Tør man spørge hvor du har købt den 7Watt LED pære, kunne det måske være Bauhause?

Du kan sagtens få gode LED pære, som fint kan erstatte en god glødepære, eller som er et godt stykke bedre end en energisparepære. Jeg vil tillade mig at komme med et eksempel, håber det er ok:

http://www.prolys.dk/led-p-re-gte-40-50wat...

Denne pære har en farvetemperatur på 2800K, hvilket er det samme som en 60Watt glødepære! Farvegengivelsen(Ra) er på 90, hvilket er meget tæt på en glødepære, som typisk ligger på 95-98, alså en rigtig god gengivelse af farverne. Dog er der et lille minus, og det er at udstrålingsvinklen kun er 160grader, hvilket gør at den ikke helt kan siges at være en næsten 100% erstatning for en glødepære. - Og så er den ikke særlig meget dyrer end din pære...

Mvh. Mike

 • 0
 • 0

Ja, det var den fra Bauhaus.

I øvrigt så har jeg det det problem med sælgere, at facts ofte trækkes lidt længere end de egentlig kan holde vand. Fra den nævnte side: +85% = "ikke særlig meget dyrere" og "400 lumen = 40-50 Watt".

Min tommelfingerregel siger 10 - 15 lumen pr glødelampewatt = 40 - 27 Watt og en netop foretaget visuel sammenligning med den indkøbte pære viser, at det nærmere er 13-14 end 10.

I forsøget på at sælge disse LED lyskilder underdrives den leverede lysstrøm som regel groft.

 • 0
 • 0

Til en trappe, hvor lys skal tændes straks og man ikke kan vente på en sædvanlig elsparepære...

Det er ikke alle sædvanlige elsparepærer, man skal vente noget videre på: I køkkenet havde og har jeg en 21 W Osram, som jeg har meget svært ved at registrere forsinkelsen fra ved hjælp af øjnene, og jeg kan heller ikke ved synets hjælp alene konstatere, at lyset er svagere i begyndelsen end efter et stykke tid. I entréen derimod havde jeg et andet fabrikat -- det må vistnok være den 15 W Cosna, som nu lå i mit skab -- og den tøvede nogle sekunder, hvorefter den lyste meget svagt, og når jeg så ikke havde brug for lyset mere, var den, subjektivt bedømt, kommet op på fuld lysstyrke. Den blev så udskiftet med en 14 W Osram. Den tøver skønsmæssigt 0,7 sekunder, hvorefter den, subjektivt bedømt, er på fuld lysstyrke. Lige nu i aften besluttede jeg så for en ordens skyld at måle ved hjælp af en fotomodstand og et digitalmultimeter, om det var rigtigt set. Det var det ikke helt: Begge pærer fordoblede næsten deres lysstyrke i løbet af de første to minutter, men hvis det kun er forsinkelsen og det noget svagere lys i begyndelsen, der skal afgøre det, mener jeg sagtens, man kan bruge den slags pærer til trappelys. Men kan de holde til hyppige tændinger? Det er jeg noget usikker på.

 • 0
 • 0

At anskue det som modstridende teknologier på den måde som du gør det på, er som da power LED'en kom på markedet og blev sammenlignet med glødetrådspærer. Det som jeg mener er vigtigt at forstå, er at både power LED produkter, og også nu OLED produkter er en anden lyskilde end dem vi har haft de seneste 120 år. De er ikke, og vil aldrig kunne erstatte glødetrådspærer og lysstofrør, uden at der skal være en accept af de forskelle der er på de forskellige lyskilder. Det hele drejer sig om hvilke egenskaber der er vigtige, og så vælge lyskilden ud fra det. Er det vigtigt for dig at erstatte dine halogenspot med LED, for at spare strøm, så skal du gøre op med dig selv om du vil accepterer den forskel der er i RA-indekset, ellers skal du nok ikke skift. Du kan også vælge sparepærer til erstatning, men der må du så accepterer at de er lidt tid om at komme op på fuld styrke. Det vigtigste for os forhandlere er at komme med den bedste rådgivning ud fra ovenstående principper, og dermed skabe tilfredshed med vores produkter, frem for bare at lange ting over disken, som det bl.a. sker i Bauhaus. Power LED'erne har nogle fantastiske egenskaber, specielt omkring mulighedern for indbygning i små dimensioner, og OLED har nogle andre egenskaber. Kunne du ikke forestille dig at dit vindue også bliver din baggrundsbelysning? En dagslysmåler kunne evt. bruges til at justere lyset fra dit OLED-vindue? Eller som det også er skrevet i artiklen: dine glasvægge i brusekabinen afgiver lys? Der kunne man så forestille sig at der var en temperaturføler der kunne registrere når temperaturen stiger, så tændes lyset? Den kunne selvfølgelig overrides med en kontakt, så det ikke var nødvendigt med at tænde vandet for at få lys. Mulighederne er mange, hvis vi bare trækker hovedet ud af busken, og tænker lyset ind i vores omgivelser på lyskildernes præmisser, så de ikke skal leve op til noget de ikke kan.

Med venlig hilsen Per Løfqvist Danled ApS

 • 0
 • 0

Hej Frits

Ved mange tænd og sluk, vil en LED pære virkilg komme til sin ret, da det i princippet er en halvleder komponent, og derfor kan holde til et næsten uendeligt antal tænd og sluk.

Et lystofrør/sparepære kan der i mod ikke holde til særlige mange antal tænd og sluk. Problemet er især set på trappeopgange med føler, hvor en sparepære hurtig springer.

Mythbuster lavede et forsøg med dette, og den eneste type pære der forsat virkede efter deres test, var en LED pære, resten var holdt op med at virke. Så konklusionen må være at hvis man har hyppig tænd og sluk på en pære, er det eneste der virker, en LED pære...

Mvh. Mike

 • 0
 • 0

Jeg har prøvet en del led E27 og E14 pære og alle sammen har skuffet.

Men så prøvede jeg for sjovt at købe nogle af de her 130 lumen 2700-3000k high power leds hjem http://www.prolys.dk/prolight-power-led-va... Og de lyser bare godt. Jeg vil mene at man sagens kan bruge dem istedet for et halogenspot da lyset fra denne lysdiode er rigtig godt.

Dog skal man selv frem med loddekolben og lege lidt før man får lys. Disse lysdioder skal køles da de ikke må blive over 80gr c. Det klare metalbagpladen på spottet helt fint.

 • 0
 • 0

Jeg har ikke villet ofre den høje pris for nogle LED-lamper (E14 og/eller E27). Kan nogen oplyse, om deres farvespekter er nogenlunde lineært. Jeg frygter, at det hvide lys er fremkommet ved at kombinere en stribe LED-dioder, der hver giver et smalt spektrum. Og derfor vil farvegengivelsen, når man f.eks. ser på farvefotos eller kunst eller sine flotte møbler .... vel se forkert ud. Det er der i øvrigt en kunstner, der for nylig har beskrevet i et læserbrev. Der har glødelamper nok stadig deres beretigelse. Ikk'? - Altså hvis man er lidt kritisk!

 • 0
 • 0

Mandag d. 11/5 holdt energitjenesten nordjylland et belysnin gsseminar, hvor Carsten Dam-hansen holdt et foredrag om led'er. Hans slides kan findes her: http://www.energitjenesten.dk/files/resour... . Der er masser af spektral eksempler, både af hvide led'er og af lyskilder med RGB-teknologi. RGB-lyskilderne har tydelige peaks i de brugte farveområder, men de hvide led'er er nået langt med farvegengivelsen, så det kræver nok en mere og mere kritisk sans at holde fast i at glødelamperne stadigvæk har deres berettigelse. Særligt når man tænker på at led'er ikke har noget UV eller IR stråling, som jo, på sigt, er skadelige for malerier og fotos. Det vigtigste er jo, som tidligere skrevet, hvilke ting man vægter højest.

Med venlig hilsen Per Løfqvist Danled ApS

 • 0
 • 0

Hej Holger

Som Per også siger, så er de varm hvide lysdioder nået rigtigt langt, og hvis du vil være sikker på en god og naturlig farvegengivelse vælger du et LED produkt med en Ra værdi på 90 eller der over, for at få en farvegengivelse som er lig en glødepære men uden UV or IR stråling. LED pære til alm. skrue fatninger fås med Ra værdi på 90, og med en lysstyrke som ligger tæt på en 60Watt glødepære (700-800Lm).

Mvh. Mike Prolys.dk

 • 0
 • 0

Det går da helt fint med at lave en hel masse farver ud af et farveTV-billede, selv om det er dannet af tre additive grundfarver. Vi kan da få farveindtryk, der spreder videre end man kan rekonstruere med pigmenter. mvh Poul Børge Pedersen fhv. radiosmed

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten