Philips køber dansk teknologi til at analysere blod og urin

Det var ikke nogen dum timing, da hollandske Philips henvendte sig til ejerne af Unisensor og tilbød at købe den 17 år gamle virksomhed fra Allerød. I sidste uge annoncerede Philips, at selskabets aktiviteter inden for healthcare bliver skilt ud i en selvstændig forretningsenhed. Her er det målet inden for en årrække at nå ud med sundhedsteknologi til mere end tre milliarder mennesker.

Det kræver innovative ideer, og dem havde Unisensor:

»Vi har specialiseret os i at scanne væsker som for eksempel blod eller urin. Det passer fantastisk ind i mange af de produkter, som Philips arbejder på inden for healthcare,« forklarer teknisk direktør og tidligere medejer Tom Olesen.

Ved at gennemlyse en væske med LED-lys har Unisensor udviklet et kamera og en metode, der kan opfange, hvilke bakterier eller celler væsken indeholder, samt hvor mange der er af hver. Illustration: unisensor

Unisensors metode bygger på LED-lys, som gennemlyser en dråbe væske. Optik på den ’anden side’ af dråben samler lyset, og et specialudviklet kamera tager et antal billeder. Ved at skabe et ’fiskenet’ af lys er kameraet i stand til at tage billeder af hele dråben. Dermed kan den ikke bare give et kvalitativt billede af, hvad dråben indeholder, men også i hvor store mængder.

Læs også: Ny dansk test kan bekæmpe multiresistente bakterier

En række algoritmer renser op i billedet, så det er muligt at beregne flere end 100 karakteristika. Med dem kategoriseres for eksempel en bestemt celle, og dermed giver teknologien hurtigt et fuldstændigt billede af, hvad dråben indeholder af for eksempel bakterier og blodlegemer.

Alternativet er at lægge dråben mellem to glasplader og manuelt analysere den i et mikroskop.

»Når patienter for eksempel får kemoterapi, er det vigtigt at vide, på hvilket niveau immunforsvaret ligger før hver enkelt behandling. Det kan vi gøre hurtigt og præcist ved at kigge på forholdet mellem røde og hvide blodlegemer,« forklarer Tom Olesen.

Læs også: Grundfos vil afsløre parasitter i drikkevand med ny teknologi

Når det gælder behandling af akut livstruende sygdomme, for eksempel blodforgiftning, kan det betyde liv eller død, om patienten får det rigtige antibiotikum. Normalt gøres dette ved at dyrke bakterierne og derefter manuelt se, hvordan de reagerer på et antibiotikum. Det tager som regel 24 timer, og i mellemtiden kan patientens tilstand være væsentligt forringet. Derfor vælger lægerne ofte at udskrive et bredspektret antibiotikum på forhånd:

»Med vores teknologi er vi i stand til at analysere en lille mængde bakterier og følge udviklingen over tid. Inden for en time kan vi se, om bakterierne reagerer på de specifikke antibiotika,« forklarer Tom Olesen.

Han mener, at metoden kan reducere forbruget af især de bredspektrede antibiotika betragteligt. Det er i mange tilfælde de eneste præparater, som virker mod resistente bakterier, og sundhedsvæsnet forsøger at holde forbruget af dem så langt nede som muligt for at undgå, at de også bliver uvirksomme.

Med salget af Unisensor til Philips er virksomhedens teknikker klar til at blive integreret i Philips' strategi inden for sundhedsteknologi. Philips satser især på hurtig diagnosticering ude hos lægen eller sågar hjemme hos patienten selv.