Det var ikke nogen dum timing, da hollandske Philips henvendte sig til ejerne af Unisensor og tilbød at købe den 17 år gamle virksomhed fra Allerød. I sidste uge annoncerede Philips, at selskabets aktiviteter inden for healthcare bliver skilt ud i en selvstændig forretningsenhed. Her er det målet inden for en årrække at nå ud med sundhedsteknologi til mere end tre milliarder mennesker.
Det kræver innovative ideer, og dem havde Unisensor:
»Vi har specialiseret os i at scanne væsker som for eksempel blod eller urin. Det passer fantastisk ind i mange af de produkter, som Philips arbejder på inden for healthcare,« forklarer teknisk direktør og tidligere medejer Tom Olesen.
Unisensors metode bygger på LED-lys, som gennemlyser en dråbe væske. Optik på den ’anden side’ af dråben samler lyset, og et specialudviklet kamera tager et antal billeder. Ved at skabe et ’fiskenet’ af lys er kameraet i stand til at tage billeder af hele dråben. Dermed kan den ikke bare give et kvalitativt billede af, hvad dråben indeholder, men også i hvor store mængder.
En række algoritmer renser op i billedet, så det er muligt at beregne flere end 100 karakteristika. Med dem kategoriseres for eksempel en bestemt celle, og dermed giver teknologien hurtigt et fuldstændigt billede af, hvad dråben indeholder af for eksempel bakterier og blodlegemer.
Alternativet er at lægge dråben mellem to glasplader og manuelt analysere den i et mikroskop.
»Når patienter for eksempel får kemoterapi, er det vigtigt at vide, på hvilket niveau immunforsvaret ligger før hver enkelt behandling. Det kan vi gøre hurtigt og præcist ved at kigge på forholdet mellem røde og hvide blodlegemer,« forklarer Tom Olesen.
Når det gælder behandling af akut livstruende sygdomme, for eksempel blodforgiftning, kan det betyde liv eller død, om patienten får det rigtige antibiotikum. Normalt gøres dette ved at dyrke bakterierne og derefter manuelt se, hvordan de reagerer på et antibiotikum. Det tager som regel 24 timer, og i mellemtiden kan patientens tilstand være væsentligt forringet. Derfor vælger lægerne ofte at udskrive et bredspektret antibiotikum på forhånd:
»Med vores teknologi er vi i stand til at analysere en lille mængde bakterier og følge udviklingen over tid. Inden for en time kan vi se, om bakterierne reagerer på de specifikke antibiotika,« forklarer Tom Olesen.
Han mener, at metoden kan reducere forbruget af især de bredspektrede antibiotika betragteligt. Det er i mange tilfælde de eneste præparater, som virker mod resistente bakterier, og sundhedsvæsnet forsøger at holde forbruget af dem så langt nede som muligt for at undgå, at de også bliver uvirksomme.
Med salget af Unisensor til Philips er virksomhedens teknikker klar til at blive integreret i Philips' strategi inden for sundhedsteknologi. Philips satser især på hurtig diagnosticering ude hos lægen eller sågar hjemme hos patienten selv.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard