Philae klarede landingen på kometen!
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Philae klarede landingen på kometen!

Opdateret kl. 20.26:

Philae er landet på rette sted og har sendt data ned, men det står stadig ikke klart, hvordan landingen er foregået. Noget tyder på, at Philae hoppede en gang, da den landede - hvilket giver mening, eftersom de harpuner, der skulle fastgøre landeren på kometen, ikke virkede.

Natten bruges på at analyse de modtagne data, og forhåbentlig kan folkene hos ESA fortælle mere torsdag.

Kometen set fra Philae i en afstand af tre kilometer. (Foto: ESA/Philae) Illustration: ESA/Philae

Opdateret kl. 18.43:

Ikke alt gik glat ved landingen. Af en eller anden grund blev harpunerne ikke affyret. Derfor er Philaes skæbne stadig noget usikker, om end det skulle være ganske vist, at landingsmodulet står på overfladen af kometen. Der er endnu ikke kommet billeder fra overfladen.

Opdateret kl. 17.03:

I kontrolrummet hos ESA er der glædesudbrud og spontane klapsalver. Philae er tilsyneladende kommet helskindet ned på overfladen af kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko. Det er i hvert fald, hvad radiosignalerne fra Philae fortæller. En stor succes for europæisk rumfart.

Læs også: Philae og Rosetta er pakket med instrumenter

Instrumenter på landingsmodulet er blevet aktiveret, og cirka kl. 18 vil det første panoramabillede taget på overfladen af en komet være klar, hvis alt går efter planen.


Tidligere:

Så skal der krydses fingre. Den europæiske rumfartsorganisation ESA har bekræftet, at landeren Philae er på rette kurs ned mod kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko, og på et billede taget fra rumsonden Rosetta fremgår det, at Philae har foldet sine tre ben på landingsstellet ud, og antennerne er også på plads.

Sådan ser Philae ud set fra Rosetta. (Foto: ESA/Rosetta) Illustration: Rosetta

De første signaler fra Philae nede på kometen forventes at dukke op klokken kl. 17.02. Tidspunktet ligger dog ikke helt fast, det kan blive alt mellem 16.40 og 17.20.

Læs også: Nu er landeren på vej mod kometen

Meget kan gå galt. Set på lang afstand ser landingsområdet fint og jævnt ud, men forskerne aner ikke, om Philae lander på stenhård klippe eller is, eller om den ender i et tykt lag støv.

Hvis overfladen ikke er fast, kan de harpuner, der skal fortøje landingsmodulet til kometen, måske ikke få ordentligt fat. Og hvis Philae forsøger at lande på en meget skrå flade, eller hvis en stor sten ligger i vejen, kan det også gå galt.

Live-feed fra ESA:

Emner : Kometer
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

mente bare man ser altid en flok folk der står og glor på skærmene i stedet for lade os se lidt med.

På skærmene løber bare en strøm af kontroldata, som de uindviede ikke får et hak ud af at se på. Der er ingen fine billeder.

 • 3
 • 0

Denne mail fik jeg efter vi lavede eksperimenter med nitrocellulose i vacuum, som blev fremvist på wired.com. http://archive.wired.com/wiredscience/2013...

Dear Kristian,

I will give a presentation on the ROSETTA Lander anchoring system and plan to report on your experience with nitrocellulose in space. I assume you agree, otherwise let me know. We have two capsules with 0.3g nitrocellulose in space since 10 years to fire two harpoons November this year. The situation is not sooo hopeless as shown in your very good report. We have found a solution to operate the filaments that secures ignition independent whether there is vacuum or not. We assume that the ignition chamber must be filled with nitrocellulose to start ignition in vacuum. We found out in 2013 after 8 years of vacuum storage at -160°C that the ignition as planned would fail in vacuum.

Best Regards, Reinhard

Dr. Reinhard Roll Max-Planck-Institut für

 • 19
 • 0

ja man kan lande en udstyr på en komet efter 10 års rejse men man kan ikke dække det med andet end et skaldet live feed.

men hvad det omtales jo også kun som rumfartens største begivenhed til den nette sum af 1.4 milliard Euro så skal man jo heller ikke forlange mere haha

 • 1
 • 17

Var det ikke meningen at vi skulle modtage billeder fra kometen under hele landingen. Jeg har ikke set en skid her 3 timer efter. Hvornår tør nogen stå frem og sige hvad der kan forventes ?

 • 2
 • 15

Var det ikke meningen at vi skulle modtage billeder fra kometen under hele landingen. Jeg har ikke set en skid her 3 timer efter. Hvornår tør nogen stå frem og sige hvad der kan forventes ?

 • 1
 • 13

til den nette sum af 1.4 milliard Euro så skal man jo heller ikke forlange mere haha

Det giver ca. 2 euro per europæer eller ca. prisen på 1.5L cola.

Det slår forhåbenligt ikke dit budget i stykker.

 • 11
 • 1

Torsdag kl. 14 er der LIVE briefing fra ESA. Her kommer sandsynligvis de første billeder, samt svar på hvad der skete under landingen.

 • 2
 • 0

Ret vildt hvis Philae har "været i luften" i TO TIMER mellem første og anden landing, og endnu vildere hvis den faktisk står rigtigt efter sidste landing! (3. eller 4. ?) http://www.planetary.org/blogs/emily-lakda... Tyngdekraften så svag at landeren godt kan have været mange meter over overfladen i et par timer mens den laver et meget langsomt hop, måske langt fra oprindeligt landingssted.

Men jo, billederne er de mest efterspurgte ting fra missionen. Der er bøvl med kameraene.

 • 1
 • 0

Frem? Rosetta blev sendt afsted for 10 år siden, og er blevet trukket af planeters tyngdefelt nogle gange for at få fart nok på (3 gange af Jorden). Så passer det meget præcist med kometens bane så Rosetta skal bruge meget lidt raket på at bringe sig i omløb omkring kometen. Den lille lander Philae blev sendt langsomt væk fra Rosetta, og er dumpet ned på kometen uden raket. Noget af banen kan ses her: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Rosetta...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten