Philae klarede landingen på kometen!
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Philae klarede landingen på kometen!

Opdateret kl. 20.26:

Philae er landet på rette sted og har sendt data ned, men det står stadig ikke klart, hvordan landingen er foregået. Noget tyder på, at Philae hoppede en gang, da den landede - hvilket giver mening, eftersom de harpuner, der skulle fastgøre landeren på kometen, ikke virkede.

Natten bruges på at analyse de modtagne data, og forhåbentlig kan folkene hos ESA fortælle mere torsdag.

Kometen set fra Philae i en afstand af tre kilometer. (Foto: ESA/Philae) Illustration: ESA/Philae

Opdateret kl. 18.43:

Ikke alt gik glat ved landingen. Af en eller anden grund blev harpunerne ikke affyret. Derfor er Philaes skæbne stadig noget usikker, om end det skulle være ganske vist, at landingsmodulet står på overfladen af kometen. Der er endnu ikke kommet billeder fra overfladen.

Opdateret kl. 17.03:

I kontrolrummet hos ESA er der glædesudbrud og spontane klapsalver. Philae er tilsyneladende kommet helskindet ned på overfladen af kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko. Det er i hvert fald, hvad radiosignalerne fra Philae fortæller. En stor succes for europæisk rumfart.

Læs også: Philae og Rosetta er pakket med instrumenter

Instrumenter på landingsmodulet er blevet aktiveret, og cirka kl. 18 vil det første panoramabillede taget på overfladen af en komet være klar, hvis alt går efter planen.


Tidligere:

Så skal der krydses fingre. Den europæiske rumfartsorganisation ESA har bekræftet, at landeren Philae er på rette kurs ned mod kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko, og på et billede taget fra rumsonden Rosetta fremgår det, at Philae har foldet sine tre ben på landingsstellet ud, og antennerne er også på plads.

Sådan ser Philae ud set fra Rosetta. (Foto: ESA/Rosetta) Illustration: Rosetta

De første signaler fra Philae nede på kometen forventes at dukke op klokken kl. 17.02. Tidspunktet ligger dog ikke helt fast, det kan blive alt mellem 16.40 og 17.20.

Læs også: Nu er landeren på vej mod kometen

Meget kan gå galt. Set på lang afstand ser landingsområdet fint og jævnt ud, men forskerne aner ikke, om Philae lander på stenhård klippe eller is, eller om den ender i et tykt lag støv.

Hvis overfladen ikke er fast, kan de harpuner, der skal fortøje landingsmodulet til kometen, måske ikke få ordentligt fat. Og hvis Philae forsøger at lande på en meget skrå flade, eller hvis en stor sten ligger i vejen, kan det også gå galt.

Live-feed fra ESA: