Philae er igen blevet tavs på kometen 67P

Kometlanderen Philae, der 13. juni vågnede op efter sin syv måneder lange dvale på kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko, har ikke givet lyd fra sig siden 24. juni.

Det tyske forskningsinstitut for rum- og luftfart, DLR, som har ansvar for Philae, prøver på alle mulige måder at genoprette kommunikationsforbindelsen, så Philae kan sende sine lagrede data retur og få tilsendt nye kommandoer til de videnskabelige instrumenter.

Da de første signaler var svage og ustabile, er rumsonden Rosetta, der kredser om kometen, nu bragt ind i en bane om 67P, hvor det skulle være muligt at opnå en bedre kommunikationsforbindelse mellem landingsmodulet og Rosetta, som fungerer som relæstation for kommunikationen med Jorden.

Landingsmodulet Philae. Illustration: ESA/ATG medialab

Læs også: Philae er vågnet på kometen 67P

Kometen er dog nu så tæt på Solen, at den under opvarmningen udsender materiale til rummet. Det sætter en begrænsning på, hvor tæt Rosetta kan komme på kometen. I første omgang reducerede man højden fra 200 km til 180 km.

Læs også: Philae har ringet hjem fra 67P: Alt vel - men her er koldt

Den seneste kontakt med Philae var 24. juni, hvor man på en ustabil forbindelse i løbet af 20 minutter modtog 80 datapakker.

Da det ikke sidenhen er lykkedes at opnå kontakt med Philae, forsøgte DLR 5. juli en ny teknik, samtidig med, at Rosetta er blevet bragt ned i en højde af 160 km.

Teknikerne forsøgte at sende en kommando fra Rosetta direkte til Consert-modulet (COmet Nucleus Sounding Experiment by Radiowave Transmission) på Philae, som har sin egen antenne.

Det skulle vise, at det i det mindste var muligt at sende signaler fra Rosetta til Philae.

Desværre kunne man ikke verificere, at denne operation lykkedes, oplyser DLR, som også beretter, at der kan være flere årsager hertil.

Derfor vil man i overmorgen (9. juli) gentage eksperimentet, fordi Rosetta på det tidspunkt befinder sig et andet sted i sin bane om kometen.

Den 13. august vil 67P være tættest på Solen, så det haster med at få etableret en kommunikationskanal, hvis Philae skal kunne bidrage med videnskabelige målinger fra denne fase af kometens liv.

Emner : Kometer