Ph.d.er underviser på gymnasier
En del af de ekstra ph.d.er, der er blevet uddannet de seneste år, ender med at undervise gymnasieelever i stedet for at forske.
Sådan lyder det fra gymnasier i København, Odense, Aarhus og Aalborg. For eksempel havde 26 af 180 ansøgere til lærerstillinger på HTX-gymnasiet Aarhus Tech en ph.d.-grad.
Det store antal ph.d.er i dag skyldes, at staten siden 2004 har fordoblet produktionen af ph.d.er. Det er et tiltag, der møder bred opbakning, også fra arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, Flemming Ibsen, men han mener, at man bør undersøge, hvor ph.d.erne får job.
»F.eks. er det fjollet, at flere ph.d.er ender som gymnasielærere; det er spild af tre års ekstra uddannelse. En ph.d.-grad er en forskeruddannelse, og som undervisere kommer de ikke til at forske i gymnasiet,« siger han til Jyllands-Posten.
Fordoblingen af ph.d.-antallet har kostet 4,8 mia. kr.
Læs hele historien i Jyllands-Posten på side 10 eller på jp.dk.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Det fremgår af artiklen at der er flere phd.er end før der søger ind på gymnasier, men der står ikke noget om hvor mange der bliver ansat. Jeg vil tro at rektorene heller vil ansætte kandidater end phd.er. De er overkvalificerede, og man kan forvente at de snart smutter til et andet job.
Korrekt. Men der er et betydeligt element af oplæring under en phd. Jeg er ikke i tvivl om at man får mere forskning pr. krone ved at ansætte færdige phd'er til at forske end ved at oplære phd'er til en lavere løn. Jeg har haft job som begge dele og selvom det ingen garant er for validiteten af min vurdering giver det dog lidt vægt.har man jo forhåbentlig fået en hel del forskning for. Glem ikke at det både er billig og ikke-fastansat arbejdskraft.
har man jo forhåbentlig fået en hel del forskning for. Glem ikke at det både er billig og ikke-fastansat arbejdskraft.