Ph.d.-studerende udvikler maske til at stoppe epileptisk anfald på 20 sekunder
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ph.d.-studerende udvikler maske til at stoppe epileptisk anfald på 20 sekunder

En maske udviklet af en ph.d.-studerende fra Aarhus Universitet har potentiale til at forebygge og afbryde epilepsianfald udelukkende ved hjælp af regulering af åndedrættet.

Ph.d.-studerende Troels Johansen fra Institut for Klinisk Medicin har udviklet åndedrætsmasken BalancAir, der kan stoppe et epileptisk anfald inden for 20 sekunder - andre præparater tager op til fem-ti minutter, før de virker.

Ved hjælp af en genåndingspose og en særlig membran forhøjer masken mængden af kuldioxid i indåndingsluften og får pH-værdien i blodet til at falde. Det har en øjeblikkelig virkning på nervesystemet, så det epileptiske anfald stopper. Forsøg med øget kuldioxid har vist sig at kunne stoppe krampeanfald inden for 20 sekunder.

Tricket med masken er den rette balance mellem mængden af genindåndet luft og tilførsel af ny luft. Tidligere har man forsøgt sig med upraktiske gasflasker til at øge CO2, som har været både dyre at anskaffe og tunge at tage med sig rundt. Så udviklingen af masken vil også gøre behandlingen langt mere tilgængelig.

Det undrer manden bag opfindelsen af masken, at der ikke findes lignende på markedet allerede.

»Jeg blev meget overrasket over, hvor simpelt det i virkeligheden var at udvikle masken. Så at den ikke allerede findes på markedet, må vel skyldes, at medicinalvirksomhederne ikke er interesserede i udviklingen af en maske som behandling, og at de, der fabrikerer masker, investerer meget lidt i innovation,« siger Troels Johansen.

Masken kan få afgørende betydning for epileptikere

I dag behandles epilepsi i Danmark hovedsageligt medicinsk eller kirurgisk. Dansk Epilepsiforening har støttet de kliniske forsøg med masken og er begejstret for opfindelsen.

»Jo længere et anfald varer, des større er risikoen for skader på hjernen. Derfor kan det få helt afgørende betydning for patienterne, at en maske kan stoppe et epileptisk anfald så hurtigt,« siger landsformand Lone Nørager Kristensen.

35.000-55.000 danskere lider af epilepsi, og opfindelsen af åndedrætsmasken har så store perspektiver, at den blev vinder af Life Science og Medtech-kategorien i årets Venture Cup Startup Competition. Den bliver lige nu testet klinisk på en gruppe patienter med forskellige former for epilepsi i samarbejde med Aarhus Universitetshospital.

»Vi er meget spændte på resultatet. Flere internationale medico-virksomheder har tidligere vist stor interesse for masken, og netop dokumentationen af effekten er vigtig for, at produktet kan komme på markedet,« fortæller Troels Johansen.

bemærkelsesværdigt at PH-d studerende har "opfundet" denne maske og den dybe tallerken, metoden er kendt og har været brugt i over 30 år og er opfundet af Glenn Doman som står for en alternativ form for genoptræning af hjerneskadede børn og børn med epilepsi, metoden har været udskældt og kritiseret inden for lægeverden da man har ment at denne form for respirationskontrol har været at sammenligne med decideret kvælning. selvom der har været tydelige resultater. Men hvis man skal se på den positive side, så må det være at man er i gang med at lave medicinske studier som kan vise en dokumenteret effekt. Velkommen Danmark om end 30 år for sent

  • 0
  • 7