Ph.d.-studerende udvikler maske til at stoppe epileptisk anfald på 20 sekunder

Udelukkende ved at regulere åndedrættet kan en ny maske fra Aarhus Universitet stoppe epileptiske anfald langt hurtigere end andre metoder.

En maske udviklet af en ph.d.-studerende fra Aarhus Universitet har potentiale til at forebygge og afbryde epilepsianfald udelukkende ved hjælp af regulering af åndedrættet.

Ph.d.-studerende Troels Johansen fra Institut for Klinisk Medicin har udviklet åndedrætsmasken BalancAir, der kan stoppe et epileptisk anfald inden for 20 sekunder - andre præparater tager op til fem-ti minutter, før de virker.

Ved hjælp af en genåndingspose og en særlig membran forhøjer masken mængden af kuldioxid i indåndingsluften og får pH-værdien i blodet til at falde. Det har en øjeblikkelig virkning på nervesystemet, så det epileptiske anfald stopper. Forsøg med øget kuldioxid har vist sig at kunne stoppe krampeanfald inden for 20 sekunder.

Åndedrætsmasken BalancAir

Tricket med masken er den rette balance mellem mængden af genindåndet luft og tilførsel af ny luft. Tidligere har man forsøgt sig med upraktiske gasflasker til at øge CO2, som har været både dyre at anskaffe og tunge at tage med sig rundt. Så udviklingen af masken vil også gøre behandlingen langt mere tilgængelig.

Det undrer manden bag opfindelsen af masken, at der ikke findes lignende på markedet allerede.

»Jeg blev meget overrasket over, hvor simpelt det i virkeligheden var at udvikle masken. Så at den ikke allerede findes på markedet, må vel skyldes, at medicinalvirksomhederne ikke er interesserede i udviklingen af en maske som behandling, og at de, der fabrikerer masker, investerer meget lidt i innovation,« siger Troels Johansen.

Masken kan få afgørende betydning for epileptikere

I dag behandles epilepsi i Danmark hovedsageligt medicinsk eller kirurgisk. Dansk Epilepsiforening har støttet de kliniske forsøg med masken og er begejstret for opfindelsen.

»Jo længere et anfald varer, des større er risikoen for skader på hjernen. Derfor kan det få helt afgørende betydning for patienterne, at en maske kan stoppe et epileptisk anfald så hurtigt,« siger landsformand Lone Nørager Kristensen.

35.000-55.000 danskere lider af epilepsi, og opfindelsen af åndedrætsmasken har så store perspektiver, at den blev vinder af Life Science og Medtech-kategorien i årets Venture Cup Startup Competition. Den bliver lige nu testet klinisk på en gruppe patienter med forskellige former for epilepsi i samarbejde med Aarhus Universitetshospital.

»Vi er meget spændte på resultatet. Flere internationale medico-virksomheder har tidligere vist stor interesse for masken, og netop dokumentationen af effekten er vigtig for, at produktet kan komme på markedet,« fortæller Troels Johansen.

Kommentarer (15)

bemærkelsesværdigt at PH-d studerende har "opfundet" denne maske og den dybe tallerken, metoden er kendt og har været brugt i over 30 år og er opfundet af Glenn Doman som står for en alternativ form for genoptræning af hjerneskadede børn og børn med epilepsi, metoden har været udskældt og kritiseret inden for lægeverden da man har ment at denne form for respirationskontrol har været at sammenligne med decideret kvælning. selvom der har været tydelige resultater. Men hvis man skal se på den positive side, så må det være at man er i gang med at lave medicinske studier som kan vise en dokumenteret effekt. Velkommen Danmark om end 30 år for sent

 • 0
 • 7

Nu har man jo sjældent en specialmaske i lommen, hvis en i området skulle få et epileptisk anfald.

I mange år har man givet personer, som er gået i panik og som hyperventilerer (flyskræk f.eks.) mere kuldioxid ved at man lader personen, udånde og indånde fra en plasticpose for at lade personen få¨mere CO2 og stoppe hyperventileringen. Var det en endnu simplere hjælp til folk, som er ved at få et epileptisk anfald?
Ofte kan folk med epilepsi selv mærke at der er et anfald under opsejling og måske kunne de selv udstyres med en maske/plastikpose?

 • 1
 • 1

Hvis jeg lige må tage til genmæle: det har været kendt siden 1920'erne at man kan stoppe epileptiske anfald vha. CO2, men man har gjort dette enten ved hjælp af gas fra en gasflaske (en upraktisk løsning) eller genånding i en lukket pose. Teknikken du omtaler som Glenn Doman brugte var at barnet åndede i en lukket plastikpose i 30 sekunder, hvorefter den blev fjernet (idet barnet jo ellers ville blive kvalt!). Pointen med vores maske er netop at skabe en sikker steady state hvor CO2 er hævet, men hvor der ikke indtræder iltmangel, lige meget hvor lang tid man har masken på, dvs en langt mere sikker fremgangsmåde. Sundhedsstyrelsen har da også godkendt vores forsøg.
Den version vi satser på at markedsføre bliver en sammenklappelig version som kan ligge i en lomme.
En sidste ting: hvis man er til stede når en person får et epileptisk anfald bør man IKKE lade personen ånde i en lukket plastikpose - det kan være farligt hvis man ikke samtidig har styr på hvad blodgasniveauerne er !
Vh Troels Johansen

 • 7
 • 0

OK, så kender vi ulemperne ved at lade en person med epileptisk anfald ånde i en lukket pose (at personen risikerer at blive kvalt....) og fidusen ved den specielle pose (gu' ve' hvordan man styrer iltindholdet og CO2 indholdet i posen?)

 • 3
 • 1

"En sidste ting: hvis man er til stede når en person får et epileptisk anfald bør man IKKE lade personen ånde i en lukket plastikpose - det kan være farligt hvis man ikke samtidig har styr på hvad blodgasniveauerne er"

Ved din maske hvad blodgasniveauerne er??

Regn ikke med at blive millionær på den opfindelse - En pose er fin nok, hvis der er en fornuftig person tilstede..

 • 0
 • 7

Jeg syntes du gør et stort stykke arbejde for os med et behov, du hjælper os med at få vores arbejde accepteret, som far til hjerneskadet barn som har trænet FHC siden 2002, hvor grundstenen til trivsel har været ilt og CO2 mængden i blodet og blodets transport til de rigtige områder.
Jeg syntes du skal lave et nærstudie af hyperbaric tank, de ville kunne give dig nye og spændende videre udvikling, vi er mange forældre der gerne vil deltage i forsøgsgrupper, og investeringen har mange af os lavet.

 • 2
 • 0

Jeg syntes at folk med intet bedre at lave og som ved intet om eplepsien og har ikke en bekendt som har det burde holder sig væk fra at kommenter fra den side da alt det de siger om opfindelse er negativ uden en eneste grund til den holdning. De lyder for det meste som om de har slet ikke læst artiklen eller har fuldstændig misforstået indholdet.

Tak for de unge forskere for at have opfundet en nemt og enkelte løsning som burde have eksisteret for læn ge siden men som ingen tog sig sammen til at gøre. man må sige at man var hurtigere i at opfinde en helmasse for diabetiker end man har været for folk med epilepsi. Tabuer lever vel.

Så tak igen troels for der har været mange gange hvor jeg har ønsket der fandtes noget som kunne stop den fra at komme, og nej, plastik eller papir pose løsningen er ikke en løsning. Og er meget farligt.

Jeg vil gerne spørge Troels, om det er sikkert at anvende masken i tilføldet hvor man får en epileptiske anfald alligevel, og vil have masken på mens anfaldet er i gang og efter den er overstået. Eller vil det være falrigt? For det er langt fra altid at man har lige nogen tilstedet mens man er ved at blive syg herhjemme eller udenfor.

På forhånd tak for svaret.

 • 1
 • 0

Kære Troels. For det første har du ikke opfundet noget som helst. Det er ikke et spørgsmål, men fakta. For det andet er det pinligt, at ikke kun du, men en lang række medier - hopper i med begge ben, uden at lave ordentlig research først. Det ER nemlig korrekt, at man har brugt co2 til at stoppe epileptiske anfald i mange år, men at folk som dig bliver ved med at sprede usande rygter om Glenn Doman og "the reflex bag" som de kalder det - er forrykt. Masken har en et lille hul med et rør, som skaber præcis den samme effekt, som "din" maske gør. Min bror har brugt den maske siden 2001, og allerede derfra kan jeg bekræfte at masken havde denne funktion. INGEN har lidt skade af at benytte en maske udstedt af IAHP eller FHC, men vi frygter det fordi det ikke er vores eget.

Man kan vidst ikke sige det samme om fedme operationer, eller andre latterlige ting, som vi ikke helt kender konsekvenserne af, men som vi bare udføre på livet løs i Danmark.

Men lykkeds det dig, Troels Johansen, så skriv til mig - der er nemlig masse andre ting vi allerede benytter, uden for "systemet" som vi gerne vil ha' godkendt. Så kan du jo modtage nogle midler fra staten, og opfinde dem også.

 • 0
 • 1