Pfizer-vaccine viser stærk immunitet over for coronavarianter

Illustration: Bigstock

De seneste måneder er flere nye varianter af Covid-19 dukket op rundt omkring på kloden, og det har sat spørgsmålstegn ved, hvorvidt vaccinerne havde den samme effekt over for de nye varianter.

Men nu er der godt nyt. En ny undersøgelse af Pfizer-vaccinen fra Oxford University viser, at de, der har modtaget begge doser af vaccinen, også har en stærk immunrespons mod den engelske og sydafrikanske variant af coronavirus.

Læs også: Data fra Israel: Vaccine kan mindske smittespredningen

Allerede efter den første dosis forstærkes T-cellernes respons, som udsletter de celler, der er virusinficerede og understøtter produktionen af antistoffer. Undersøgelsen viser desuden at, at anden dosis øger antistoffernes respons mod virussen. Det skriver The Guardian.

Resultaterne tyder på, at vaccinen som minimum vil beskytte dem, der er blevet vaccineret, mod alvorlig sygdom i de kommende måneder.

Blodprøver fra raskmeldte og sundhedspersonale

Forskerne bag undersøgelsen, der endnu ikke er blevet fagfællebedømt, tog blodprøver fra mennesker, der var kommet sig over Covid-19, og sundhedspersonale, der havde modtaget enten en eller to doser af Pfizer-vaccinen. De fremstillede desuden kliniske isolater af B117 og B1.351, som er de varianter, der oprindelig blev identificeret i Kent i England og i Sydafrika, samt en tidligere variant, der var sammenlignelig med dem, der cirkulerede sidste år.

Forskerne afprøvede efterfølgende disse varianter på antistoffer og T-celler fra blodprøverne for at teste effektiviteten. Her viste resultaterne, at antistofferne var moderat effektive mod den oprindelige virus efter første dosis, mindre effektive mod den engelske variant og ude af stand til at neutralisere den sydafrikanske variant.

Læs også: Eksperter: »Det er bedre at blive vaccineret med den her end slet ikke at blive vaccineret«

Til gengæld viste undersøgelsen altså også en stærk T-cellerespons mod alle kendte varianter af Covid-19.

Det er et lovende resultat, at T-cellerne hos mennesker, der har haft Covid-19 eller har modtaget mindst én dosis af vaccinen, er i stand til at reagere på de nye varianter, og det tyder på, at T-cellerne kan genkende forskellige variationer af virussen og gøre kroppen mere modstandsdygtig over for fremtidige varianter, fortæller en af forskerne bag undersøgelsen til The Guardian.

Vigtigt med anden dosis

De nye resultater understreger dog også vigtigheden af at modtage to doser af vaccinen, mener Deborah Dunn-Walters, der er professor i immunologi ved University of Surrey.

Flere lande har valgt at forlænge tiden mellem første og anden vaccinedosis for at sikre, at flest muligt modtager vaccinen. En beslutning som professor Paul Morgan, der er direktør for forskningsinstituttet for immunsystemer ved Cardiff University, fortsat støtter.

Læs også: Coronavaccine viser lav effektivitet mod sydafrikansk variant

»Jeg bakkede oprindeligt op om beslutningen om at udskyde anden dosis, så flere kunne blive immune på kortere tid, og det bakker jeg stadig op om. Disse resultater viser dog, at den stærke immunrespons, som er nødvendig for at håndtere nuværende og fremtidige varianter, er afhængig af, at man modtager begge doser,« siger han til The Guardian.

Undersøgelsen viste desuden, at mængden af antistoffer varierede meget blandt de personer, der havde været smittet med Covid-19. Ifølge forskerne viser dette, at man, bør lade sig vaccinere, selvom man allerede har været smittet med virussen.

Selvom undersøgelsen ser på Pfizer-vaccinen, påpeger forskergruppen, at de har en forventning om, at andre typer af vacciner mod Covid-19 vil have en lignende immunrespons.

Læs også: Vil rekruttere 40 hollændere: Dansk vaccine nærmer sig kliniske forsøg

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Eftersom vaccinerne først er ved at rulle ud lige nu, så er der ikke noget mærkværdigt i at de klarer varianterne. Det bliver først når de fleste er vaccinerede, at varianter som snyder vaccinerne får en fordel.

 • 0
 • 1

Lille kommentar: Burde denne vaccine ikke blive kaldt BioNTech vaccinen snare end Pfizer vaccinen?

Jeg tænker det har med navnet "BioNTech" at gøre – det er et dårligt navn, som er svært at udtale. Det ser ud til at blive udtalt anderledes end det oprindeligt var ment, hvilket nok var svarende til "bio and tech", forkortet til "bio 'n' tech" → "BioNTech", men udtales vist "bi'åntæk" på dansk. Rodet og forvirrende.

Pfizer er derimod kort, præcist og lige ud ad landevejen, og så snupper man dét.

 • 1
 • 1

navnet er vel ligegyldigt. Det vigtigste er det virker, det gør NOVAVAX også den er jo desværre ikke godkendt af EMA, mon ikke end granskning af EMA vil være på sin plads efter der er faldet mere ro på det hele, selvom det selvfølgelig letter at lade FDA gøre arbejdet medhensyn til godkendelse. Det er klart det er en tung process til godkendelse sådan må og skal det være der er igen smutveje her. Når FDA har sagt ok er det vel bare at gå med ligesom med så meget andet medicin.Bare bilen kan køre så er resten ensmags sag

 • 1
 • 1

Overskrift:

Pfizer-vaccine viser stærk immunitet over for coronavarianter

man kunne vel indledningsvis glæde sig over, at det modsatte ikke gør sig gældende! :)

Men meningen var sikkert, at vaccinen giver immunitet over for...(?).

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten