PFAS: Ingeniøren har taget prøver af fyrrenåle og brombær nær forbrændingsanlæg

Plus2. december 2022 kl. 11:416
PFAS: Ingeniøren har taget prøver af fyrrenåle og brombær nær forbrændingsanlæg
Ingeniørens journalist Thomas Djursing indsamlede i efteråret fyrrenåle ved Vestforbrændingen i Glostrup og brombær nær Amagerværket i København, som Eurofins efterfølgende analyserede for PFAS. Illustration: Ingeniøren.
PFAS spreder sig fra affaldsforbrændingsanlæg, indikerer undersøgelser fra udlandet. Her i Danmark peger nyere undersøgelser, herunder Ingeniørens, på det modsatte.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fyrrenåle og brombær nær to danske affaldsforbrændingsanlæg indeholder ikke de helbredsskadelige PFAS-kemikalier i målbare koncentrationer.

Det viser resultater fra analyselaboratoriet Eurofins, efter Ingeniøren og søstermediet WasteTech i efteråret indsamlede fyrrenåle ved Vestforbrændingen i Glostrup og brombær nær Amagerværket i København.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
5. december 2022 kl. 13:14

Et kinesisk abstract oplyser om ca. 10 x højere PFAS i drænvand fra flyveaske end i asken selv

I Kina og andre steder i Asien er affaldet lang vådere end vi er vant til i Europa. Derfor dræner de kontinuerligt betydelige mængder vand (leachate) fra bunden af affaldsbunkeren. Det er altså vand/"suppe", der aldrig når ovnen. Det er ret interesant at det kinesiske studie finder langt den største mængde PFAS i dette leachate (se figur fra artiklen vist i dit link). Af mindst to årsager:

  • det ikke en strøm vi ser fra europæiske forbrændingsanlæg
  • dette leachate svarer til hvad vi vil forvente fra et deponi, som er et alternativ til forbrænding
5
4. december 2022 kl. 12:54

Men denne formulering:
...
syntes jeg antyder at man bevidst har fodret med PFAS :-)

grebet i diagonal læsning, en ren tilståelsessag herfra. Uden at jeg vil garantere mod tilbagefald.

Men de svenske undersøgelser testede også 'bundaske og kondensvand fra anlæggenes 31 ovnlinje', så det er nok det næste man skal prioritere at få analyseret, helst fra de anlæg hvor man allerede ved at flyveasken er 'ren'?

Et kinesisk abstract oplyser om ca. 10 x højere PFAS i drænvand fra flyveaske end i asken selv https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048969721035403. Flyveaske fra dansk affaldsforbrænding skulle hidtil vist være deponeret i tyske miner, men der skulle arbejdes med hjemlig genanvendelse. PFAS en ekstra udfordring(?).

4
4. december 2022 kl. 10:36

Bedre forbrændingsbetingelser, lavere niveauer i udgangsprodukterne, en mere optimal affaldssammensætning eller udvaskes stofferne inden de når ovnene(?)

Det vil godt nok være lidt slukøret, hvis den danske regn er årsagen til den lave udledning i Danske Afbrændingsanlæg :-(

Men denne formulering:

'Biofos konstaterede i september, at der ikke kunne måles PFAS i hverken røggas eller flyveaske i skorstene på deres to forbrændingsanlæg, Lynetten og Avedøre, når de læssede PFAS-holdigt spildevandsslam ind i ovnene.'

syntes jeg antyder at man bevidst har fodret med PFAS :-)

Iøvrigt vil jeg da rose Ingeniøren for straks at arbejde på opklaring og svar på forhold, som selv vores lokale eksperter er nervøse for. Godt gået!

Men de svenske undersøgelser testede også 'bundaske og kondensvand fra anlæggenes 31 ovnlinje', så det er nok det næste man skal prioritere at få analyseret, helst fra de anlæg hvor man allerede ved at flyveasken er 'ren'?

3
3. december 2022 kl. 10:31

kunne være fint at få uddybet.

Bedre forbrændingsbetingelser, lavere niveauer i udgangsprodukterne, en mere optimal affaldssammensætning eller udvaskes stofferne inden de når ovnene(?)

1
2. december 2022 kl. 13:12

Vil resultaterne og de anvendte metoder til indsamling og analyse fra Ingeniørens undersøgelser blive offentliggjort, så læserne kan komme et spadestik dybere end de - naturligvis interessante - journalistiske referater?

Er der f.eks. væsentlige forskelle mellem hvordan Toxicowatch og Ingeniøren analyserede fyrrenåle? Blev prøverne indsamlet i vindretningen osv.?