PET lukker i om risiko for droneangreb i Danmark

I Frankrig gennemførte sikkerhedsmyndigheder forud for EM i fodbold i år et simuleret kemikalieangreb med droner mod fodboldstadionet Stade Geoffroy-Guichard. Illustration: France Bleu

Hverken Politiets Efterretningstjeneste (PET) eller justitsminister Søren Pind (V) vil tale om, hvorvidt udbredelsen af civile droner øger risikoen for terrorangreb i Danmark. I lyset af de seneste års mange avisoverskrifter om, at civile droner bliver den nye store sikkerhedstrussel og forsvarsindustriens lancering af en række systemer til at beskytte infrastruktur og civilbefolkning mod droneangreb, har Ingeniøren spurgt PET, hvordan risikoen for terrorangreb med civile droner indgår i tjenestens aktuelle sikkerhedsvurdering.

Konkret har Ingeniøren ønsket at få svar på, om det i PET’s vurdering er sandsynligt, at terrorgrupper eller enkeltpersoner vil forsøge at benytte droner til terrorangreb i Danmark, og hvad tjenesten i så fald gør for at imødegå den nye sikkerhedstrussel. PET ønsker imidlertid ikke at udtale sig af sikkerhedsmæssige årsager.

'Jeg har haft din forespørgsel ude i organisationen, og vi kan desværre ikke bidrage til din artikel af sikkerhedsmæssige årsager,' skriver pressekonsulent Gro Bremer Skouborg i en e-mail til Ingeniøren.

Hun henviser i stedet til PET’s seneste trusselsvurdering, hvori efterretningstjenesten vurderer, at terrortruslen mod Danmark er alvorlig, særligt fra militante islamister. Trusselsvurderingen nævner imidlertid ikke droner.

Modsat tysk åbenhed

PET’s svar står i kontrast til svaret på de samme spørgsmål fra den tyske efterretningstjeneste, Bundeskriminalamt (BKA). BKA oplyser til Ingeniøren, at tjenesten gennem længere tid har arbejdet på at forhindre mulige droneangreb, herunder angreb mod store offentlige begivenheder. Og at tjenesten har oprettet en særlig afdeling til at håndtere risikoen for droneangreb.

BKA arbejder også sammen med partnertjenester i Tyskland og udlandet for at imødegå truslen og oplyser blandt andet, at risikoen for droneangreb indgik i BKA’s arbejde med at sikre sidste års G7-topmøde i Bayern.

Læs også: Europæiske efterretningstjenester opruster mod droneterror

Også de britiske og svenske sikkerhedsmyndigheder er mere åbne om den potentielle trussel end PET. Det britiske indenrigsministerium, Home Office, som har ansvaret for efterretningstjenesterne MI5, MI6 og GCHQ, oplyser, at man betragter droner som en aktuel sikkerhedstrussel. Og hos Säkerhetspolisen i Sverige udelukker man ikke angreb med civile droner.

Læs også: Droner er ikke klar til terror – endnu

Ingeniøren har dog også talt med specialister i terrorisme og våbenteknologi, som modsat vurderer, at civile droner - stadig - har en række ulemper, der begrænser risikoen for, at de bliver et udbredt våben blandt terrororganisationer.

Pind 'takker nej til et interview'

Ingeniøren ville også gerne have talt med justitsminister Søren Pind om hans syn på risikoen for droneangreb. Men han har ikke ønsket at tale om sagen.

Konkret har Ingeniøren ønsket at høre ministerens indstilling til, hvorvidt udviklingen på dronemarkedet kræver øget fokus på droner i arbejdet med terrorforebyggelse. Og hvorvidt det ville give mening at prioritere området i forbindelse med Venstres nyligt udmeldte ambition om at styrke forsvaret, politiet og efterretningstjenesterne med et milliardbeløb. Samtidig er alle beskyttelsessystemer mod droneangreb på markedet ulovlige i Danmark, mens BKA modsat har rådet fodboldklubber i Tyskland til at udstyre deres stadioner med beskyttelsessystemer mod droner.

'Vi takker nej til et interview – hvis du ikke allerede har forhørt dig hos PET, kan du evt. høre dem,' skriver pressechef Emil Melchior fra Justitsministeriet. Han peger som årsag på 'generel travlhed'.

Læs også: Private og virksomheder er forsvarsløse over for illegale droner

Ministeriet henviser i stedet til en rapport om civile droner fra en arbejdsgruppe under Transportministeriet, som kun kort berører sikkerhedsrisikoen:

'Hertil kommer, at dronerne udfordrer privatlivets fred og kan være et nyt redskab for ulovlig aktivitet (spionage, smugling, terror mv.),' skriver arbejdsgruppen i rapporten, som blev udgivet sidste år.

Kemiske våben eller sprængstoffer

Andre offentligt tilgængelige kilder behandler imidlertid emnet mere konkret og peger ligesom den tyske efterretningstjeneste på en reel risiko for terrorangreb med droner. For to år siden udgav en britisk kommission af forskere og embedsmænd under ledelse af GCHQ’s tidligere direktør, David Omand, rapporten The Security Impact of Drones, som advarede om, at shoppingcentre og store sportsbegivenheder kunne være mål for terrorangreb med droner bevæbnet med kemiske våben eller konventionelle sprængstoffer. Kommissionen betegnede sikkerhedstruslen fra droner som 'seriøs, både hvad angår kriminalitet og terrorisme'.

Tidligere i år beskrev et forskerhold i rapporten The Hostile Use of Drones by Non-State Actors Against British Targets risikoen for, at droner kan bruges som platform for 'simple, billige og effektive flyvende improviserede sprængladninger'. Andre europæiske politikere har også været mere åbenmundede om sagen end Søren Pind. Senest advarede Storbritanniens daværende premierminister David Cameron under et topmøde i Washington i foråret om risikoen for droneangreb med kemiske våben.

Der er endnu ingen eksempler på, at civile droner med sprængladninger har været anvendt i terrorangreb. Hamas og Hizbollah har angrebet mål i Israel, men har benyttet modificerede militære droner fra Iran til formålet. Myndigheder i Tyskland, Spanien, USA og Egypten har afværget terrorangreb, hvori civile droner var tiltænkt en rolle, men efter alt at dømme kun til rekognoscering, hvilket Islamisk Stat også har anvendt droner til i Syrien og Irak.