Pesticider mistænkt for at blokere for testosteron

21. februar 2011 kl. 06:329
En række svampebekæmpelsesmidler, der bliver anvendt i dansk landbrug og er udbredt i madvarer, er nu under mistanke for at skade de mandlige kønshormoner. Miljøstyrelsen vil have sagen nærmere undersøgt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ny forskning sår mistanke om, at pesticider, der helt lovligt bliver brugt til at forebygge svampeangreb på korn, ris, frugt og grønt herhjemme, kan skade de mandlige kønshormoner hos drenge og mænd.

Ved Toksikologicentret på universitetet i London har en gruppe forskere gennem laboratorieforsøg undersøgt en række aktivstoffer, som findes i de godkendte svampe- og insektbekæmpelsesmidler, der oftest anvendes i europæiske landbrug.

De britiske forskere anbefaler kraftigt, at samtlige pesticider, der bliver anvendt i dag, bliver undersøgt for deres evne til at blokere for testosteron og andre androgener, der er vitale for reproduktionsevnen hos drenge og mænd. En anbefaling, som Miljøstyrelsen bakker op.

Rester på fødevarer

Hovedparten af de nyopdagede hormonforstyrrere er svampedræbende kemikalier, der både herhjemme og i resten af EU bliver sprøjtet på grøntsager og frugt, bl.a. salat og jordbær, og som ikke forsvinder helt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskerne screenede pesticiderne med reagensglasforsøg med brug af menneskelige celler for at tjekke, om pesticiderne aktiverer eller blokerer hormonelle modtagemolekyler i celler, der tænder eller slukker for gener.

Selv om det er en almindeligt anerkendt laboratorieteknik, er forskerne alligevel usikre på, hvad der rent faktisk sker i menneskekroppen, når den bliver bombarderet med de pesticidkoncentrationer, som man støder på i frugt og grøntsager.

Herhjemme siger kontorchef Lea Frimann Hansen, kontorchef i Miljøstyrelsens kontor for pesticider og genteknologi, at de britiske resultater giver anledning til nærmere undersøgelse:

»Resultaterne er et tegn på, at stofferne bør undersøges nærmere, men in-vitro-undersøgelser er ikke tilstrækkeligt sikkert grundlag til at forbyde stofferne,« siger Lea Frimann Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har undersøgt de mest potente pesticider for hormonforstyrrende egenskaber i Danmark, og det kan være, at disse stoffer på længere sigt også bliver undersøgt i dyreforsøg. I så fald vil det være tilstrækkeligt til at klassificere produktet og eventuelt trække godkendelsen tilbage,« siger hun.

Danske mænds testosteronindhold er faldet

Det er allerede slået fast, at en femtedel af de 18-20-årige danske mænd har en sædkvalitet under WHO's grænse, at Danmark de sidste 60 år har haft en stor stigning i testikelkræft, og at danske mænds testosteronindhold i blodet er faldet, så mænd født efter 1940'erne har et lavere testosteronindhold end deres fædre og bedstefædre. Og mistanken har længe hvilet på pesticider.

»Undersøgelsen indikerer, at der er mange andre endokrine skadevoldere, som endnu ikke er identificeret, eller som vi ved meget lidt om,« siger Emily Barrett til Scientific American.

Emily Barret deltager ikke selv i undersøgelsen, men forsker i kemikaliers betydning for den menneskelige reproduktionsevne ved universitetet i Rochester.

»Det understreger det iøjnefaldende problem, at mange af de kemikalier, der i dag er almindelig anvendt, ikke er tilstrækkelig testet og formentlig har alvorlig, langtrækkende indflydelse på både helbred og udvikling,« siger Emily Barrett.

Mistænker otte hjemlige stoffer

Otte af de aktive stoffer, der i den britiske undersøgelse slog ud som hormonelle skadevoldere, findes, ifølge Miljøstyrelsen, i en række hjemlige svampebekæmpelsesmidler og et enkelt insektbekæmpelsesmiddel. Det er stoffet lambda-cyhalothrin, der er det aktive stof i produktet Karate.

En række svampemidler indeholder aktive stoffer, som nu mistænkes for at skade testosteron og andre endrogener hos drenge og mænd. Det er fluxioxonil, der findes i ikke færre end syv hjemligt anvendte svampemidler: fenhexamid, dimetomorph, quinoxyfen, cyprodinil og primethanil.

De bliver ofte sprøjtet ud på afgrøderne tæt på høsten og findes derfor i de fødevarer, der bliver sat på middagsbordet herhjemme. Nogle af produkterne er nye og godkendt helt frem til 2018. Andre skal revurderes i løbet af i år og bliver godkendt otte år frem.

Indgreb lader vente på sig

Men det ligger, ifølge Lea Frimann Hansen, ikke lige for at forbyde stofferne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Men kommer der i den mellemliggende periode nye oplysninger frem, der viser nye effekter eller ting, man ikke har taget højde for, har myndighederne mulighed for at tage dem op tidligere,« siger hun.

»Når EU vurderer aktivstoffer, kigger man på de eksisterende data. De nye regler kræver, at producenterne også skal have undersøgt og forelægge, hvad der findes i litteraturen, når de skal have vurderet deres aktivstoffer.«

EU mangler vigtig definition

Netop på grund af sammenhængen mellem pesticider og hormonforstyrrelser rummer den nye pesticidforordning regler for såkaldte afskæringskriterier, efter hvilke beviseligt hormonforstyrrende stoffer kan nægtes godkendelse, fortæller Lea Frimann Hansen.

Problemet er bare, at der i dag ikke eksisterer en definition for, hvornår et stof bevisligt er hormonforstyrrende:

»Vi mangler den definition, der siger, at hvis du har lavet de og de test, og de er positive, så er stoffet hormonforstyrrende. De kriterier er EU først ved at lægge fast. De skal være færdige i 2013,« siger Lea Frimann Hansen.

Dokumentation

Læs mere i Scientific American:

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
21. februar 2011 kl. 16:17

Ud fra mit beskedne kendskab, så bruges svampemidler på grønne aks. Det er senest 3 uger før høst, desuden er der en frist for hvor sent der må sprøjtes for hvert middel. I grøntsager er der også frister. Artiklen nævner intet om fund af stofferne i de afgrøder der dyrkes.

Men jeg forstår ikke fremgangsmåden for at bestemme årsag til et problem. Antages der at pesticider alene er ansvarlig for et problem er det en ledende problemformulering. Der skulle opstilles mistanke ved alle de mulige faktorer, for derefter statistisk finde de mest sandsynlige kandidater. Hvad med parfume, rengøringsmidler, opløsningsmidler, medicin, kost og tilsætningsstoffer?

8
21. februar 2011 kl. 16:06

Hvis det havde været tilfældet, så havde du ikke set nogen ændring i drenge / mænds fertilitet mv.

Nu findes der mucotoksiner der uden problemer kan gøre dig steril så det vil jeg da godt sætte spørgsmålstegn ved.

Det er ligesom mælkedebatten, hvor folk påstår at det er så sundt at drikke sojamælk. Problemet er bare at soja er fyldt med hormonforstyrende plantesteroler, så meget at de bliver brugt i p-pille produktionen og at en dagsdosis sojabaseret modermælkserstatning svarer til ca. 5 p-piller.

Vi fylder alle produkter fra chokolade til kosmetik med sojalecitin og andre sojaprodukter som vi derfor får ind i kroppen i meget større koncentrationer, alligevel kigger forskningen på ting vi kun bliver udsat for i beskedne mængder. Det behøver der ikke at være noget galt med fordi nogle stoffer kan sagtens være meget hormonforstyrende i beskedne mængder, men måske skulle vi starte med at kigge der hvor vi ved vi bliver udsat for de største mængder.

7
21. februar 2011 kl. 15:45

findes allerede, idet man må formode, at folk, der arbejder med sprøjtning og daglig håndtering af nyeligt sprøjtede produkter, må få langt større eksponering end folk, der bare spiser produkterne, der er sprøjtet.

Finn Okkels har utallige gange henvist til undersøgelser, der viser, at landmænd og gartnere har bedre sædkvalitet end resten af befolkningen.

  • Gamle drivhusgartnere dog lidt dårligere end gennemsnittet af gartnere.

Ph. Grandjean har såvidt påvist signifikante hormonforstyrrelser hos kvinder på Fyn, der arbejdede dagligt med at plukke og pakke blomster, der umiddelbart før var sprøjtet med fungicider for at holde sig friske (ingen behandlingsfrist for ikke spiselige produkter).

De danske produkter, der spises, har alle lang tid imellem sprøjtning og konsum. Appelsiner, klemmentiner og en del andre eksotiske frugter dyppes dog i fungicider efter høstning, så her bør man vel være lidt mere på vagt.

  • De spises dog så lidt - og lige så meget i andre lande - så de umuligt kan være årsag til Danskernes forholdsvis dårlige sædkvalitet.

Behandlingsfrekvensen i Danmark er desuden meget lav sammenlignet med resten af Europa - omkring 2,5 mod 7-8 gange per år - og det er derfra vi f.eks. får mel, fordi de strenge kvælstofrestriktioner gør det umuligt at få god nok bagekvalitet på dansk hvede.

  • Antydninger om, at pesticider er årsag til danskernes dårlige sædkvalitet, er derfor spekulativt - og sikkert også grundet i vikarierende "religiøse" motiver.
  • At sagen undersøges er dog et eksempel på, at det moderne samfund nu bruger mange resurser på at gøre hvort miljø sundere, hvilket vor stadigt stigende sundhedstilstand viser, man lykkes godt med.

Mvh Peder Wirstad

6
21. februar 2011 kl. 15:02

[quote]Om midlerne så er ligeså hormonforstyrende som de svampetoksiner de skal fortrænge.

Hvis det havde været tilfældet, så havde du ikke set nogen ændring i drenge / mænds fertilitet mv.[/quote]

Det kunne jo skyldes noget andet. Dampe fra elektronik, unges drukkultur osv. osv. Du virker noget enøjet.

Rent bortset fra det, er det da udmærket man forsker i det. Jeg vil nu lige se tiden an til der er lavet dyreforsøg med realistiske doser.

Der er altså langt fra et in vitro forsøg til at påvise en effekt ved den faktiske eksponering.

5
21. februar 2011 kl. 13:32

skal midlerne fortrænge, jeg har ikke set efter, om der er specifikke Fusarium-midler i listen, men hovedparten af dem har da ikke noget med det at gøre.

4
21. februar 2011 kl. 13:21

Det er allerede slået fast, at en femtedel af de 18-20-årige danske mænd har en sædkvalitet under WHO's grænse, at Danmark de sidste 60 år har haft en stor stigning i testikelkræft, og at danske mænds testosteronindhold i blodet er faldet, så mænd født efter 1940'erne har et lavere testosteronindhold end deres fædre og bedstefædre. Og mistanken har længe hvilet på pesticider

  • udmærket man forsker i emnet. Det er ikke noget nyt at man mistænker pesticider, den samme teori havde prof. Skakkebæk allerede i 1990-erne. I dag nævner han imidlertid ikke pesticider som årsag til dårlig sædkvalitet, men en række andre - bl.a. de kemikalier, der tilsættes hudplejemidler. Der er langt mere grund til at undersøge dette arsenal af kendte og ukendte kemiske forbindelser, end at bruge alle ressourcerne på pesticider, der måske allerede er udfasede. Alle midler kan vel give de nævnte effekter, blot man doserer dem i passende mængder, jfr. Cyclamat-skandalen. Det kunne være interessant at få opklaret, hvor store mængder man har anvendt i testen. Inden midler godkendes skal de faktisk testes for en masse egenskaber, hvis undersøgelsen viser en bedre metode, er det da ganske udmærket.
3
21. februar 2011 kl. 12:31

Om midlerne så er ligeså hormonforstyrende som de svampetoksiner de skal fortrænge.

Hvis det havde været tilfældet, så havde du ikke set nogen ændring i drenge / mænds fertilitet mv.

2
21. februar 2011 kl. 12:15

Om midlerne så er ligeså hormonforstyrende som de svampetoksiner de skal fortrænge.