Pesticider har taget livet af honningbierne

Alt fra mobiltelefoner til overnaturlige kræfter har fået skylden for den katastrofale bidød - også kaldet Colony Collapse Disorder (CCD) - der de seneste år har ramt USA og Europa.

Men de tyske myndigheder kommer nu med en helt simpel forklaring: Bierne bliver slået ihjel af en række pesticider.

Sidst i maj forbød Tyskland således midlertidigt brugen af otte syntetiske nikotinforbindelser, der fungere som nerve gift på insekter (neonicotinoide pesticider), heriblandt clothianidin, som kemigiganten Bayer sælger under navnet Poncho. Det skriver The Guardian.

Tidligere på måneden mistede biavlere i Baden-Württemberg omkring to tredjedele af deres honningbier, og efterfølgende undersøgelser viste, at 99 procent af de døde bier var fulde af clothianidin.

Bayer undskylder sig med, at det firma, der brugte clothianidinen i den tyske delstat, havde glemt at tilsætte et middel, der får det til at klistre til frøene, hvorfor pesticiderne var endt med at spredes i luften.

Men Bayer er før blevet beskyldt for at tage livet af honningbier med sine pesticider. Amerikanske biavlere fra North Dakota hiver nu kemigiganten i retten, fordi tusinder af deres bistader blev udryddet for liv i 1995, samtidig med at Bayers imidacloprid blev brugt i området.

Frankrig forbød i 1999 brugen af samme stof, der her blev solgt under navnet Graucho, til behandling af solsikkefrø. Det skete, efter at to tredjedele af landets honningbier var udryddet.

I 2004 forbød Frankrig også behandling af sukkermajs med Graucho, og i år har myndighederne valgt ikke at godkende clothianidin.

Ifølge Miljøstyrelsens hjemmeside er Poncho såvel som Gaucho godkendte pesticider herhjemme. De må dog kun anvendes til bejdsning af henholdsvis sukkerroefrø og roefrø til eksport i lukkede industrielle bejdseanlæg.

Bayer holder fast i, at pesticiderne, der virker ved at angribe insekters nervesystem, ikke er skadelige for honningbier. Men USA's svar på miljøstyrelsen, Environmental Protection Agency, betegner clothianidin som »højst giftig« for honningbier at komme i kontakt med.

USA er ligesom Europa plaget af massedød blandt honningbier. Bestanden i USA er halveret siden 1971. Det har skabt store problemer med at få bestøvet en række afgrøder, der er afhængige af honningbiernes indsats for at blomstre og bære frugt.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er nu nogle år siden de begyndte at håndbestøve planterne i en provins i Kina, alle de bestøvende insekter er simpelthen væk.

Men alle de unge flytter til byerne og de vil ikke mere kunne håndbestøve deres planter, med store konsekvenser.

På nogle honningebier er det fundet spor fra 40 forskellige pesticider.

Der er nok også flere faktorer der har betydning, f.eks. ernæringsstress, svækket immunforsvar, som leder til sygdomme.

Men det her må man have vidst da man valgte at bruge pesticider?

 • 0
 • 0

Den eneste grund til at vi bekymrer os om biernes ve og vel er fordi vi selv er så meget afhængige af bierne. Ikke fysisk afhængig for vi skal da nok klare os uden, men nogen er økonomisk afhængig af dem og dermed er vores statsøkonomi også. (arbejdspladser osv..)

Hvis dette havde været myrene f.eks. havde vi sagt nå det var da synd for dem.

Det er utroligt og jeg væmmes ved min race der er så fikseret på økonomisk gevinst.

 • 0
 • 0

Hmm. Det er meget alvorligt hvis bierne forsvinder. Grundene kan være flere. Læs f.eks. denne US kongres rapport: http://www.fas.org/sgp/crs/misc/RL33938.pdf

Det er naturligt at mistænke pesticider, som jo i sagens natur er lavet til at tage livet af insekter. Der er dog en del videnskabelig litteratur som taler imod at korrekt brug af de her omtalte pesticider er problemet. God læse lyst:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17598537

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1515445...

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1145565...

Jeg ved ikke hvad problemet er og udelukker ikke pesticiderne, men jeg synes artiklen her lige lovlig tendentiøs og alarmistisk. Man har ihvertfald ikke ledt længe efter de kilder jeg angiver herover.

 • 0
 • 0

Den eneste grund til at vi bekymrer os om biernes ve og vel er fordi vi selv er så meget afhængige af bierne.

Ja, nu er det jo kun laverestående dyr, så der er da ingen grund til at nære for tætte følelser til dem som individer...

 • 0
 • 0

Enig, men det viser jo at vi ikke er kommet længere siden vi første gang satte vores ben på jorden.

Man burde tilføje i loven: Hvis ikke man respektere liv, fortjener man det heller ikk.

 • 0
 • 0

Tal for dig selv Henrik Larsen - og nej vi klarer os ikke uden bierne, uden bestøvning mister vi mere end bare penge...

Claus Wøbbe jeg håber du er ironisk ellers er du godt nok et snæversynet menneske.

 • 0
 • 0

Claus Wøbbe:

Ja, nu er det jo kun laverestående dyr, så der er da ingen grund til at nære for tætte følelser til dem som individer...

Jimmi Aa:

Claus Wøbbe jeg håber du er ironisk ellers er du godt nok et snæversynet menneske.

LMAO! Du kan tælle mig med Jimmi. Jeg smækker f.eks. også fluer uden den mindste dårlige samvitighed.

 • 0
 • 0

Endnu et eksempel på, at giftindustrien har ALT for let ved at komme igennem med nye gifte.

Send REACH tilbage i skyggerne, og lad os så få nogen ordentlige, stramme regler for miljøfremmede stoffer.

Vi er 6 mia mennesker, der er ikke længere plads til at svine som i 50'erne.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten