Personlighedstest: Sådan undgår du at ødelægge dine jobchancer

Illustration: Nyul/Bigstock

Inden du ankommer til en jobsamtale, bliver du ofte bedt om at gennemføre en personlighedstest.

Du svarer på spørgsmål om alt fra din beslutningskraft til din samarbejdsevne og til, hvordan du håndterer stress. Typiske scenarier fra hverdagen på arbejdet præsenteres, og så det er op til dig at vurdere, hvordan du vil reagere.

Nye jobtilbud hver uge. Tjek de nyeste opslag på Jobfinder.

Besvarelserne, der alle fremhæver dine styrker og svagheder, forsvarer du efterfølgende under jobsamtalen over for en HR-ekspert, der stiller spørgsmål.

Netop fordi svarene kan koste eller vinde dig dit drømmejob, kan det være svært at forholde sig til sine egne gode og dårlige sider.

Små hvide løgne kan få dig på dybt vand

Mange får lyst til at være ydmyge, mens andre ikke kan lade være med at overdrive. Men begge dele skal man holde sig fra, forklarer Sune Malmgren, der er psykolog og partner hos rekrutteringsfirmaet Cubiks, der også er testudbyder af personlighedstest.

»Du kan muligvis snyde dig til lederjobbet med stor firmabil og det fornemme hjørnekontor, men i bytte skal du udføre et arbejde, som ikke passer til dig. Formentlig vil du hurtigt sige op eller blive fyret for ikke at leve op til forventningerne. Er det firmabilen værd?« spørger Sune Malmgren.

Stort behov for fagfolk inden for drift og tilsyn. Se dine muligheder.

Dermed ikke sagt, at arbejdsgivere glemmer, at jobsøgere prøver at sælge et produkt til virksomheden. For store mængder ydmyghed kan nemlig lige så vel som overdreven selvtillid få dig til at vinke farvel til spændende jobtilbud.

»Vi ved, at personen skal sælge sig selv, og at det medfører et behov for at fremstå bedst muligt, men det er også derfor, at vi har en samtale, hvor vi samler op på svarene.«

Men hvordan klarer man så en personlighedstest med bravur?

Et spørgsmål ad gangen

Jobsøgere bør lægge vægt på at tage testen i rolige rammer og undgå at overtænke svarene:

»Det er vigtigt at have de rigtige omgivelser, når man tager testen. Derudover skal man lade være med at prøve at identificere mønstre i forsøg på at gennemskue testen. Måske tror du, at du kan se nogle sammenhænge, men højst sandsynligt gætter du forkert,« forklarer Sune Malmgren.

Ofte har testtagere nemlig en frygt for, at deres svar er i uoverensstemmelse med hinanden.

»Du skal bare fokusere på et spørgsmål ad gangen. Glem, hvad du har svaret i andre sammenhænge, og hav kun spørgsmålet foran dig i hovedet,« pointerer psykologen.

It-virksomheder søger udviklere, specialister og ledere. Find det rette job for dig.

Udsving i besvarelserne er imidlertid normale. Derfor drager HR-folk og rekrutteringspersonale nytte af simpel statistik. Den enkeltes svar bliver nemlig sammenlignet med normalfordelingen blandt tidligere besvarelser.

Dét giver et praj om, hvorvidt jobsøger undervurderer sig selv eller puster sig selv for meget op inden for nogle kompetencer. Men når en personlighedstest kun viser, hvordan den enkelte ser sig selv, kan man så forberede sig på testen?

Spørg om hjælp fra en ven

Psykologen foreslår at tale med andre om dine forcer og mangler. På den måde får du et indblik i, hvordan andre ser dig, og måske en bedre fornemmelse for din egen personlighed på en arbejdsplads.

Rådgivere og konsulenter er eftertragtede i flere firmaer. Find dit drømmejob.

»Du skal ikke spørge nogle, som kan lide dig for meget. For eksempel din kæreste eller bedste ven. Og slet ikke din mor. De er for ’biased’. Spørg hellere en kollega, som, du stoler på vil være ærlig over for dig,« fremhæver Sune Malmgren og tilføjer:

»Dialog med andre kan virkelig give os et bedre billede af os selv.«

Personlighedsprofil ændrer sig, når du skifter stilling

Faktisk kan dine svar dog forandre sig over tid. Når vi opnår forskellige milepæle - som en forfremmelse eller tabet af en forælder - kan vores syn på os selv ændre os. Det skyldes, at personlighedstesten måler det yderste lag af personlighed: adfærdslaget.

Og din adfærd påvirkes blandt andet af måden, du tror, andre ser dig på. Derfor kan eksempelvis en forfremmelse fra specialist til leder forandre dine svar i en personlighedstest.

Behov for dygtige folk inden for business og management. Find dit næste job.

»Vi genforhandler ubevidst vores værdier og kompetencer, når vi eksempelvis får en lederstilling. Forklaringen er, at man ikke længere kan forlade sig på den type adfærd, som har fungeret op til nu, eller at det, der var vigtigst inden begivenheden, pludselig ikke længere har førsteprioritet.«

Din personlighedstest vil typisk være stabil i to år (som tommelfingerregel), men den ændrer sig kun, hvis man gennemgår en gennemgribende begivenhed.

Eksemplet, der lærer dig ikke at overdrive

Men sidder du stadig med en lyst til at smålyve i din næste test, har Sune Malmgren et eksempel, som måske kan skræmme dig fra at forsøge.

En ansøger til en lederstilling i en kommune havde prøvet at glorificere sig selv ved at give svar, som han troede, at borgmesteren ville høre, men resultatet blev, at han tabte sig selv i forsøget.

Under jobsamtalen måtte vedkommende erkende, at han ikke kunne genkende det billede, han havde tegnet af sig selv.

»Det kan blive ret pinligt, hvis du prøver at snyde, når du kommer til jobsamtalen. Vi kommer til at opdage, hvis du har pustet din personlighed op til en størrelse, den ikke kan bære.«