Personale vasker ikke hænder: Nyt hospitalsdesign kan rette op på hygiejnen

Med de kommende supersygehuse står vi ifølge kronikøren med en gylden mulighed for at skabe hospitaler med indbyggede hygiejnehensyn, bl.a. i materialevalg. Her en fleksibel standard-sengestue på DNU, Det Nye Universitetshospital i Aarhus. (Illustration: Rådgivergruppen DNU I/S) Illustration: Rådgivergruppen DNU I/S

Hvert år bliver 100.000 danskere syge, og 3.000 dør af infektioner efter indlæggelse, blandt andet pga. dårlig hygiejne på hospitalerne. Det er for mange i et land, der ellers har alle forudsætninger for at være verdensmester i hospitalshygiejne.

Regeringen reagerede sidste år med at afsætte 17 millioner kroner til en fireårig indsats. Det er ikke ret mange penge. Og da der ikke er opstillet konkrete mål for indsatsen, bliver det svært at vurdere, om den rent faktisk virker.

Der er da heller ikke meget, der tyder på, at regeringens indsats har kastet andet end sporadiske initiativer af sig. Og for nyligt kunne man på ing.dk læse om den nye database HAIBA, der vil give overblik over, hvilke infektioner man kan risikere at få på hvilke hospitaler.

Personligt har jeg oplevet flere tilfælde af mangelfuld hygiejne, beskidte overflader og uklare procedurer ved omklædning og håndtering af operationsinstrumenter og derved en øget risiko for sammenblanding af rent og urent udstyr.

Den gode nyhed er imidlertid, at vi lige nu har masser af muligheder for at gøre en helhjertet og virkningsfuld indsats for hospitalshygiejnen. Flere af de nye supersygehuse er stadig i udviklings- eller opførelsesfasen. Desuden viser aktuelle Rambøll-beregninger, at der er behov for milliardinvesteringer til vedligehold, ombygning og nyanskaffelser, hvis vi skal undgå, at de øvrige sygehuse sakker agterud.

Vi står således foran mange byggeprojekter, hvor hygiejnen kan tænkes ordentligt ind fra start. For eksempel kan vi investere i mere rengøringsvenlige materialer og designløsninger. Vi kan også redefinere den måde, tekniske anlæg bygges op, f.eks. ventilationssystemer, som tillader desinficering eller gasning af enkelte operations- eller sengestuer.

En tredje mulighed er at etablere sluser til f.eks. operationsstuer, som minimerer risikoen for at sammenblande rent og urent. Ved at designe og indrette såkaldte sluser, der understøtter omklædnings- og hygiejneprocedurer, hjælpes personalet til at udføre korrekte arbejdsrutiner. Det øger patienternes sikkerhed.

Og hvorfor ikke i det hele taget benytte os mere af adfærdsunderbyggende designløsninger? Som patient eller besøgende har man typisk meget andet i tankerne og har måske derfor behov for et lille adfærdsregulerende puf til at desinficere hænderne eller benytte sig af andre hygiejneforanstaltninger.

Pointen er, at vi lige nu står med en gylden mulighed for at skabe hospitaler med indbygget hygiejnehensyn. Den bør vi benytte os af. Og i den forbindelse skal vi huske på, at en investering, der måske synes lidt større, hurtigt tjenes hjem flere gange på den efterfølgende drift. Eksempelvis i form af langt færre genindlæggelser pga. dårlig hygiejne.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Selvom det måske vil stride imod det strømlinede design, burde der placeres håndvaske og sprit faciliteter ved hver eneste indgang til hospitalerne. Dørene åbner automatisk og inden man berører noget som helst, skal besøgende såvel som patienter have mulighed for at vaske hænder. Det vil gøre det muligt at minimere kontaktsmitte via håndtag, trykknapper mv.

 • 2
 • 0

Selv når folk så "husker" at vaske hænder, går det alligevel galt.

Det er tit, at sæbedispenseren er det eneste der bliver gjort håndfri, men man rører kun ved sæbedispenseren før man vasker hænder, og det er derfor uden pointe.

Bagefter skal man så røre ved vandhanden for at slukke den (som man også rørte ved før man vaskede hænder), og så røre ved døren for at åbne den (hvis den ikke kan skubbes op med en fod), og hele pointen med at vaske hænder er røget i vasken.

Mange steder er der ikke engang noget papir man kan bruge til at slukke vandhanen med eller åbne døren med, da det er blevet udskiftet med en lufttører.

Så kan man, hvis man er heldig, gøre det med albuerne, men på et eller andet tidspunkt står folk og holder sig på albuerne, så det er ikke godt nok.

Så selv hvis man tænker over disse ting, er det ikke altid muligt at gøre det ordenligt.

 • 5
 • 0

Først bør man se på at patienter og pårørende er de "største" syndere i relation til håndvask. Konsekvensen bør være at man afskaffer et give hånd til lægen / sygeplejersken.

Dernæst bør ALLE som kommer ind på et hospital som det første vasker hænder grundigt. Adgang burde først ske efter en sensor havet konstateret at der ikke var uvaskede områder på hænderne. Det burde være nemt at lave i relation til de efterhånden få indgange der findes på hospitalerne i dag for pårørende og patienter.

For personalet er det trist at en så simpel ting som at vaske hænder efter et toiletbesøg ikke overholdes. Men opsæt de intilligente sæbedispensere (som dem der er anvendt i undersøgelsen) og går alarmen går man går ud af døren fra toilettet - ja så tag et foto af pågældende sundhedsperson og træk personen i løn med f.eks. 5 %.

 • 3
 • 0

Forleden hørte jeg en studievært i P1 Morgen - der også havde emnet under behandling - foreslå, at låsen på toiletdøren kunne være tilsluttet sæbedispenseren, således at døren ikke kunne låses op, før sæbedispenseren var anvendt :)

OK, det løser jo kun problemet med toiletbesøg og ikke problemerne med håndvask mellem de enkelte patienttilsyn. Men her ærindrer jeg at hospitalerne i Region Syd engang havde en lille brochure, de delte ud til de indlagte patienter, hvor der stod, at de skulle holde øje med, at personalet vaskede hænder mellem hver patienttilsyn! Jeg ved ikke om de stadig har den - men den er sørgeligt aktuel.

 • 0
 • 0

Det er forkert at fokusere på de besøgendes toilethygiejne. Det er selvfølgelig ulækkert, og sikkert også sygdomspredende, men det er ikke forskelligt fra resten verden. Det der er særligt ved hospitalsinfektionerne er at de udvikler sig i stadig mere agressiv retning. Det skyldes at personalet fungerer som spredningsmekanismer, ofte kaldet vektorer. Normalt kræver smittespredning personkontakt, men det bliver normalt mere usandsynligt jo mere syg patienten er, og derfor er det normalt de mere godartede bakterier der spredes bedst. Derfor ser man ofte at infektioner generelt udvikler sig i mildere retning, ude i verden. På hospitalerne får de slemme bakterier imidlertid også chancen, fordi personalet går fra patient til patient, og har masser af kontakt med hud, blod og andre legemsvædsker. Løsningen er indlysende: Isolering, adskillelse af afsnit, personale der udelukkende behandler bestemte typer infektioner....

 • 0
 • 0

@Lars Grønnegaard Pedersen De besøgende rører ikke ved diverse dørgreb, kontakter, sygeseng etc? Dybest set ved vi ikke hvad og hvem som er den største synder - personale, pårørende eller patienterne!

 • 0
 • 0

Dybest set ved vi ikke hvad og hvem som er den største synder - personale, pårørende eller patienterne!

Du glemte rengøringspersonalet. Med samme klud kørte damen ind over WC sædet, håndvasken ect inden hun begyndte at bearbejde kommoderne ved siden af sengene. Vi tre patienter i rummet smed hende ud. Stationslægen anså det som uheldig, men han kunne ikke gøre noget ved det, fordi det var et privat rengøringsfirma, som han ikke havde nogen indflydelse på. Han ville dog gerne påtale det ved lejlighed.

Uden en desinfektionsekspert med den nødvendige fuldmagt til at stoppe den slags svinerier omgående vil det ikke blive bedre.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten