Permafrost-frøbank på Svalbard kæmper med varmeproblemer
Det var under stor ståhej, at Global Seed Vault blev åbnet på Svalbard i 2008.
Men den prestigefyldte frøbank har problemer.
Den har svært ved at holde kulden - på trods af permafrost og en beliggenhed 1.300 km fra Nordpolen.
Læs også: Se galleri fra byggeriet af Noahs Ark 2.0
Siden indvielsen har teknikerne arbejdet for at holde temperaturen inde i fjeldet nede på de optimale 18 minusgrader som anlægget kræver, men det er først nu ved at lykkes.
Den ingeniørmæssige udfordring viste sig at være at nedkøle et bjerg til minus 18 grader.
Det er aldrig prøvet før, der er aldrig forsket i det, og nu arbejder bygherren, norske Statsbygg, så på at dybfryse klipperne i flere meters dybde.
»Vi nedkøler hallerne, så kulden trænger ind i fjeldet og mætter det med kulde,« siger projektleder Magnus Bredeli Tveiten fra Statsbygg.
Han kan ikke sige, hvor tyk en iskappe, der skal til. Det varierer efter fjeldkvaliteten, der er meget forskellig på Svalbard. Men beregningerne peger på, at iskappen skal være omkring fire meter tyk.
»Fjeldet når en tilstand, hvor det ikke optager meget mere kuldeenergi, og så kobler vi det store midlertidige 30 kW køleaggregat fra. Så skal det permanente 10 kW køleanlæg kun køle luften i hallerne,« forklarer han.
Det skulle gerne løse problemerne i selve hallerne. Men en anden udfordring er, at få permafrosten til at forsegle Svalbardrøret, som er indgangen til hallerne. Permafrosten skal nemlig forhindre regn og smeltevand i at trænge ind, og det har ikke kunnet lade sig gøre.
Global opvarmning får skylden for manglende permafrost
Derfor har Statsbygg været nødt til at kompensere med riste, samlebrønd og et helautomatisk pumpeanlæg.
»Byggeriet er baseret på, at permafrosten forsegler konstruktionen, så der ikke trænger vand ind. Men permafrosten er ikke kommet så hurtigt tilbage efter byggeriet, sikkert på grund af den globale opvarmning. Det var den store overraskelse, og det er vanskeligt at forudse, hvornår det sker,« siger projektlederen.
På trods af problemerne forlyder det, at den halve million frø, der foreløbig er deponeret i banken, ikke har taget skade. Bortset fra en strømafbrydelse i Longyearbyen har de hele tiden holdt en temperatur på mindst 13,5 minusgrader.
Det har dog krævet, at frøbanken måtte indføre strenge restriktioner for de delegationer af politikere og fagfolk, der strømmer til fra hele verden.
»Køleanlægget blev for stærkt belastet. Mennesker afgiver varme, man skal tænde lys, og tv-kameraerne varmer,« forklarer Magnus Bredeli Tveiten.
