Pentagon: Vi barberer 20 millioner dollars af prisen på F-35
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Pentagon: Vi barberer 20 millioner dollars af prisen på F-35

Illustration: Lockheed Martin

Det affødte løftede øjenbryn i den internationale forsvarsindustri, da Lockheed Martin for tre år siden bebudede, at stykprisen på det højteknologiske kampfly F-35 skulle ned på 85 millioner dollars.

Femtegenerationskampflyet F-35 konkurrerer i Danmark såvel som i udlandet med en håndfuld fjerdegenerationskampfly om at levere fremtidens luftforsvar. Blandt de centrale parametre er naturligvis stykprisen, og her ligger F-35 i øjeblikket i den absolut tunge ende med en pris på mellem 100 og 110 millioner dollars per fly.

Men prisen skal endnu længere ned end 85 millioner dollars, lyder det nu fra Pentagons chef for F-35-udviklingsprogrammet, generalløjtnant Chris Bogdan.

Prisen på et F-35 i A-versionen skal frem til 2019 presses ned på mellem 80 og 85 millioner dollars, og endnu længere ned inden for få år, når produktionen til køberlandene tager til. Det oplyste oberstløjtnanten ifølge forsvarsmediet Breaking Defense ved en nylig pressebriefing.

Lockheed Martin bygger F-35 i tre versioner: En A-version til konventionel take-off og landing, en B-version til vertikal landing og en C-version til hangarskibe. F-35A er i spil som afløseren for de danske F-16 fra 2020 til 2024.

Stor prisforskel

Herhjemme har ikke mindst Boeing, som producerer F/A-18 Super Hornet, ivrigt fremhævet kløften mellem stykprisen på de to fly, selv om det er vanskeligt at fastsætte den nøjagtige indkøbspris på et kampfly. Ikke mindst, fordi prisen ikke er en statisk størrelse. F-35-udviklingsprogrammet har fra begyndelsen været ramt af fordyrelser, og produktionsprisen per fly er over de sidste mange år steget markant.

Stykprisen på et F/A-18 er i dag på omkring 60 millioner dollars, mens Eurofighter ligger på mellem 80 og 90 millioner dollars per fly.

Dermed har F-35 udsigt til at kunne konkurrere på prisen med Eurofighter, hvis generalløjtnantens ambition holder. Men selv efter prissænkningen har F-35 langt ned til prislejet for Super Hornet.

Det bebudede prisfald vil til gengæld reducere forskellen betydeligt i forhold til prisen på et F-35 i dag. Generalløjtnant Chris Bogdan vurderer selv, at de to førstkommende leverancer af F-35 stadig kommer til at have en stykpris på lige under 100 millioner dollars. F-35 bliver nemlig stadig leveret i de små, indledende LRIP-partier (Low Rate Initial Production), inden storskalaproduktionen sættes i gang.

Mon man kan få det på skrift? (og det på en kontrakt med færre smuthuller end IC4)

og hvad koster reservedele så efterfølgenden? gynger-karuseller - F-35 er vist også et af de dyreste fly at flyve/vedligeholde?

  • 8
  • 1

Om det så kostede 10 millioner dollars pr fly, så ændrer det ikke ved, at det er det mest uduelige kampfly af dem alle.

  • 14
  • 4