Pentagon udvikler arsenalfly til at støtte F-35
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Pentagon udvikler arsenalfly til at støtte F-35

De gamle B-52 kan fungere som pakæsel og affyringsplatform for de højteknologiske femtegenerationskampfly. Illustration: US Air Force via Wikimedia Commons

Pentagon arbejder i øjeblikket på et såkaldt arsenalfly, der skal fungere som forstærkning til det amerikanske forsvars højteknologiske kampfly. Flyet bliver et strategisk langdistancebombefly med konventionelle våben og stor lasteevne, men i stedet for at tage på selvstændige bombetogter skal arsenalflyet affyre sine missiler i samspil med femtegenerationskampfly som F-35 eller F-22.

Det afslørede den amerikanske forsvarsminister Ashton Carter i denne måned ved et oplæg om forsvarsbudgettet for 2017.

Læs også: US Navy vil skyde missiler ned med projektiler

Pentagon planlægger at ombygge nogle af det amerikanske forsvars ældste fly til formålet. Forsvarsministeren pegede ikke på en bestemt flytype, men et godt bud er det 60 år gamle langdistancebombefly B-52. Flyet skal opgraderes med avanceret datalink, der forbinder flyet til kampflyenes sofistikerede sensorpakker, og skal dermed ikke selv foretage måludpegning. I stedet skal de fungere som flyvende affyringsplatforme.

»I praksis vil arsenalflyet fungere som et meget stort luftbårent magasin med forbindelse til femtegenerationskampfly, der forsyner arsenalflyet med sensordata og måludpegning. Så vi kombinerer eksisterende systemer i vores inventar for at skabe helt nye muligheder,« sagde Ashton Carter ved fremlæggelsen.

Det skaber nye muligheder for missioner med F-35, som er blevet kritiseret for sin begrænsede lasteevne. Flyets våben er monteret indvendigt for at reducere radarsignaturen, hvilket betyder, at det kun kan medbringe få missiler.

Læs også: Pentagons testchef advarer: F-35 er ikke egnet til kamp

Idéen er, at de langsomme og ganske radarsynlige arsenalfly kan flyve på missioner et par hundrede kilometer efter de hurtige og radarusynlige kampfly, der kan operere i områder med høj lufttrussel, og som er udstyret med elektrooptiske sensorer til måludpegning. Arsenalflyet kan så med data fra kampflyene affyre sine luft-til-jord-missiler, eksempelvis de nye AGM-158 JASSM, som har begrænset radarsynlighed og en rækkevidde på over 300 kilometer.

Læs mere på:
Flightglobal
AIN Online
Breaking Defense