Pensionskasse bliver havmølle-ejer
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Pensionskasse bliver havmølle-ejer

PensionDanmark investerer nu i halvdelen af Nysted Havmøllepark syd for Lolland-Falster. Prisen for de 50 procent i ejerskab er 700 millioner kroner - lidt mindre end halvdelen af nyprisen for parken på 1,6 milliarder kroner.

Sælgeren er Dong Energy, der i praksis både har solgt 30 procent af parken direkte til pensionskassen og samtidig købt energiselskabet E.ON's andel på 20 procent og solgt den videre.

Efter salget ejer Dong Energy stadig de resterende 50 procent af parken og vil fortsat stå for driften af vindmøllerne.

Første mølle blev installeret på Danmarks nyeste havmøllepark, E.ON's Rødsand 2 den 16. marts 2010.

Ifølge PensionDanmark er det første gang, at et pensionsselskab indgår direkte aftale med en stor dansk industriel partner på dette område. Og det er også selskabets første investering i vedvarende energi i Danmark:

»Vi tror, at modellen kan blive et gennembrud for investeringer af pensionsmidler i stor skala i blandt andet grøn teknologi og anden infrastruktur i Danmark,« siger administrerende direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark.

Hos Dong Energy håber administrerende direktør Anders Eldrup, at salget kan bane vej for lignende investeringer af pensionsmidler i energisektoren.

Nysted Havmøllepark ligger syd for Lolland og blev opført som Danmarks anden store havmøllepark i 2003.

Parken har en kapacitet på 165,5 MW og har siden den blev sat i drift leveret i gennemsnit omkring 570 GWh vedvarende energi om året, svarende til omkring 140.000 danske husstandes årlige elforbrug.

Som en del af aftalen stiller Dong Energy en garanti over for PensionDanmark, der kan trækkes på, hvis parkens drift eller en ugunstig udvikling i elpriserne resulterer i et lavere driftsoverskud end forventet.

Til gengæld modtager Dong Energy en større del af driftsoverskuddet, hvis elpriserne stiger gennem havmølleparkens levetid.