Penisprotese begejstrer læger og brugere

En snildt udviklet penisprotese har vist sig at være redningen for mange impotente mænd, som ikke kan blive hjulpet af Viagra eller andre lægemidler.

Coloplast har udviklet protesen Titan One Touch Release, og den har givet en tilfredshed på 85 procent blandt de 26 mænd, der har fået den indopereret. 92 procent ville anbefale den til andre, skriver Dagens Medicin.

Protesen bliver lagt ind via et lille snit på omtrent to centimeter mellem pungen og undersiden af penis. Der bliver lagt to aflange beholdere ind i svulmelegemerne på penis, og de er forbundet til en pumpe, der bliver lagt i pungen sammen med testiklerne, og et saltvandsreservoir, der kommer til at ligge ved blæren.

Når manden så vil have en rejsning, trykker han cirka syv gange på pumpen. Den fører saltvand fra reservoiret over i beholderne ved svulmelegemerne, som dermed udvides. Når vandet skal tilbage igen, kan han trykke på pungen og aktivere en knap, der sidder ved pumpen.

Lettere at betjene

»Det nye ved denne protese er, at vandet kan løbe tilbage ved et enkelt tryk. Det har altid været lidt svært for mændene at betjene den, hvis de skulle holde en ventil inde for at kunne tømme den igen,« fortæller Jens Sønksen, der er professor i urologi på Københavns Universitet og overlæge ved urologisk afdeling på Herlev Hospital, til ing.dk.

Han har været med til at operere penisproteser ind siden 1980'erne og ser en anden fordel ved Titan One Touch Release.

»Mekanisk set har mændene også haft nogle vanskeligheder, hvor vi nogle gange har skullet genoperere, fordi noget er gået i stykker. Det er også blevet meget bedre, fordi kroppen har det med at danne noget bindevæv omkring reservoiret, der kan begynde at trykke på reservoiret, som dermed kan fylde sig selv op. Så der er sat en ensretterventil i, så den ikke kan gøre det,« forklarer Jens Sønksen.

Protesen er ligesom den tidligere model dyppet i antibiotika, så risikoen for infektion er langt mindre. Tidligere måtte lægerne fjerne op mod 30 procent af proteserne igen på grund af infektion, men blandt de 30 operationer, som Jens Sønksen har foretaget, har kun én mand fået fjernet sin protese på grund af infektion.

Plads til forbedring

På trods af de høje tilfredshedsrater er der dog stadig plads til forbedringer i udviklingen af den næste generation af penisproteser, vurderer overlægen.

»Et af de steder, der efter min opfattelse kan forbedres, er både pumpe- og reservoirdelen. Coloplast er på vej med et nyt reservoir, som kan placeres et andet sted. Det er ikke længere en cylinder, men en nærmest stjerneformet beholder, som er mere flad og ikke buler så meget ud. Mange af mændene er blevet opereret i det lille bækken, og derfor er det en god idé, hvis vi kan sætte reservoiret et andet sted end ved blæren,« siger han og fortsætter:

»Pumpemæssigt er der bestemt også noget at komme efter. Pumpen er stadig det, man skal overvinde, når man skal instruere patienterne. Der er rigtig mange udviklingsmuligheder, fordi den kan blive nemmere at håndtere, og der foregår også en udvikling.«

Penisproteserne bliver typisk brugt til mænd med diabetes, rygmarvsskader, hjerte-kar-sygdomme, nervesygdomme og prostatacancer, hvis de lider af svær impotens, så hverken piller eller injektioner har nogen effekt.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Selvfølgelig vil det være en stor sejr for impotente igen at kunne gennemføre agten - men vil en sådan protese også kunne føre til en happy ending?

 • 0
 • 0

I fremtiden kommer følgende model: microcomputer-styret elektromotorpumpe, som er styret af biorytmen. Men, selvfølgelig skal der være mulighed for manuel drift med toggle switch.

:-)

 • 0
 • 0

Den stærkeste overlever, impotens er jo naturens måde at sige "du skal ikke have børn"!

 • 0
 • 0

Den har vi sat ud af kraft for længe siden. Med kunstig befrugtning og hjælp til gennemførelse af befrugtning med sæd af dårlig kvalitet er Darwin hægtet af. Desuden kan der sorteres i fostrene efter befrugtningen. Så kan man vælge, om graviditeten skal gennemføres eller ej. Konsekvenserne heraf ser vi ikke før om nogle generationer. Mvh. Jan

 • 0
 • 0

Den stærkeste overlever, impotens er jo naturens måde at sige "du skal ikke have børn"!

Hvor er stem-ned knappen? Freakonomics bloggen har det og det virker fortrinligt. Det kunne maaske ogsaa reducere nogle af de flame-wars som tit bryder ud paa ing.dk.

Den her kommentar ville jeg f.eks. gerne stemme ned fordi den hverken var intelligent eller sjov.

Den staerkeste overlever blev aldrig sagt af Darwin han sagde blot at der var en diversitetsmekanisme saavel som en heridity mekanisme som foerte til artsdiversitet pga adaptation til forskellige miljoer.

 • 0
 • 0

[quote]Selvfølgelig vil det være en stor sejr for impotente igen at kunne gennemføre agten...

 • og på fuldt a[b]k[/b]tværdig vis?? :)[/quote]

Sorry, et tilfælde af for tidlig tekst afgang - måske har jeg haft "fuldbyrde ægtepagten" i baghovedet?...jo den holder fint, det er i hvert fald den undskyldning jeg vil holde mig til indtil videre ;-)

 • 0
 • 0

De må have en defekt, og den er ikke hensigtmæssig for formering.

Den staerkeste overlever blev aldrig sagt af Darwin

 1. On the origin of species by means of natural selection, or the preservation of favoured races in the struggle for life. London: John Murray. [1st ed.]

http://darwin-online.org.uk/content/frames...

[b]Furthermore, I am convinced that Natural Selection has been the main but not exclusive means of modification.[/b]

 • 0
 • 0

Darwin overtog udtrykket "survival of the fittest" fra Herbert Spencer, fordi han mente, det var en god beskrivelse af naturens udvælgelses process. Det skal oversættes med "overlevelsen af de bedst egnede", og IKKE som nogle tror " overlevelsen af de stærkeste". De stærkeste er ikke nødvendigvis dem, der kan tilpasse sig til nye livsbetingelser. Mvh. Jan

 • 0
 • 0

[quote] [quote]Selvfølgelig vil det være en stor sejr for impotente igen at kunne gennemføre agten...

 • og på fuldt a[b]k[/b]tværdig vis?? :)[/quote]

Sorry, et tilfælde af for tidlig tekst afgang - måske har jeg haft "fuldbyrde ægtepagten" i baghovedet?...jo den holder fint, det er i hvert fald den undskyldning jeg vil holde mig til indtil videre ;-) [/quote]

Vi forstod faktisk godt hvad du mente, Erik. For tidlig tekstafgang? Uanset hvad, så har du med dit svar fået fuld oprejsning. På samme måde som patienterne har fået det :)

 • 0
 • 0

Kan konen få en zapper?

Se Milo Manara, "Click" quadrologien ... Omend det er omvendte roller.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten