Som det første selskab herhjemme har Sydtrafik udviklet en app til mobiltelefoner, som kan erstatte bus- og togpendlernes månedskort.
Pendlerkortet bygger oven på den mobil-app, som Sydtrafik i forvejen har til enkeltbilletter. Pendlerfunktionen har kostet 200.000 kroner at udvikle, som kommer oven i prisen for den eksisterende app og SMS-billetter. Tilsammen løber investeringen op i 2,7 millioner kroner.
Med sit mobile pendlerkort overhaler Sydtrafik ikke blot hovedstadsområdet, hvor der alene i busserne er otte gange så mange passagerer som i det sydjyske. Pendlerkortet til mobiltelefon kan også præstere mere end det milliard-dyre og fire år forsinkede rejsekort.
Læs også: Ekspert: Rejsekortet bliver overhalet af apps til mobilen
Sydtrafiks pendlerkort til mobilen giver nemlig adgang til et ubegrænset antal rejser, og det kan rejsekortet ikke håndtere før i 2014.
»20 procent af vores kunder er faste pendlere, og for dem er det virtuelle periodekort til smartphone en oplagt mulighed. Samtidig forventer vi også at kunne tiltrække nye kunder. Alle mennesker har efterhånden deres mobiltelefon med overalt og er samtidig vant til at købe varer via nettet,« siger afdelingsleder Troels Keilgaard, Sydtrafik.
»Vi dækker et landområde, hvor der kan være langt til et kortsalgssted. Med en mobiltelefon kan folk købe billet, hvor end de opholder sig,« tilføjer han.
Læs også: Movia: Pendlerkort kommer først som mobil-app
Troels Keilgaard understreger, at trafikselskabet også har færre udgifter til sin mobil-app end til papirbilletter.
Kunderne behøver ikke at frygte at miste deres periodekort, hvis telefonen f.eks. går i stykker. Mobil-app'en fungerer ved at lagre billetten på en server, ikke lokalt på telefonen.
For pendlere er den sydjyske app endda smartere, end rejsekortet nogensinde bliver. Når periodekortene i hele landet i 2014 overgår til rejsekort, skal pendlere nemlig have to kort, hvis de vil rejse ud af det område, som periodekortet dækker. Sådan en rejse kan ikke håndteres på ét enkelt rejsekort.
Læs også: Leder: Rejsekortet er mit, dit og ingens ansvar
Med mobiltelefonen er det smartere, for her kan pendlerne nøjes med en tillægsbillet. Det betyder, at en pendler, som f.eks. har månedskort til strækningen mellem Esbjerg og Ribe, men en dag skal til Tønder, blot kan købe en tillægsbillet fra Tjæreborg til Tønder.
»Så har man bare to billetter på mobiltelefonen, som man viser kontrolløren,« siger Troels Keilgaard.
Derfor er det oplagt at spørge, hvad rejsekortet giver for sine milliarder af kroner i investering og løbende drift, som ikke kan klares med mobiltelefonen.
Læs også: Ejerne skændes om millionregning for rejsekort
Det første, Troels Keilgaard svarer, er data om, hvor kunden har rejst. Dem kan trafikselskaberne bruge til planlægning og til at afregne indbyrdes.
Det kan kunden vel være ligeglad med?
»Det er rigtigt,« siger Troels Keilgaard og tilføjer, at han alligevel regner det som en fordel. Dernæst tilføjer han, at rejsekortet også giver adgang til tog og busser i hele landet, mens trafikselskaberne ikke har koordineret deres mobil-apps.
»Desuden giver det en billet til dem, som ikke har en smartphone med, f.eks. børn,« siger Troels Keilgaard.
Læs også: Nyt slag mod rejsekort: Fyn og Midtjylland står over
Sydtrafik er som det sidste selskab, der har tilsluttet sig rejsekort, ved at rulle det ud nu og har lige startet prøvedrift i busserne i fire byer. Først ved udgangen af 2013 vil rejsekortet dække hele Sydjylland.
Tre steder i landet, på Fyn, Bornholm og i Midtjylland, har de regionale trafikselskaber valgt at sige nej tak til rejsekortet, fordi det er dyrere end deres nuværende billetsystemer.
På Sjælland har Movia beregnet, at rejsekort giver tre gange så store udgifter for selskabet som papirbilletter, klippekort og papmånedskort.
Læs også: Rejsekortet er tre gange dyrere for trafikselskaberne end klippekort
