Mange af kernekunderne i den offentlige transport, pendlerne, skal have to forskellige rejsekort, når de nuværende månedskort af pap erstattes med elektroniske billetter.
Det står klart, efter at Rejsekort A/S for første gang har fortalt om en del tankerne bag periodekort på rejsekortet. Det gjorde selskabet, der er ejet af bus- og togselskaberne, på et møde for Folketingets Transportudvalg i for nylig.
Rejsekortet er fra starten ikke konstrueret til at give adgang til en ubegrænsede mængde af rejser på en given strækning i en bestemt periode, sådan som dagens månedskort gør. Derfor kommer pendlerne først på rejsekort i 2014.
Til den tid skal de til gengæld administrere to rejsekort, hvis de af og til vil rejse uden for det område, hvor periodekortet gælder.
»Pendlere kan fortsat tilbydes budgetsikkerhed, men skal ofte have to rejsekort,« lyder det i konklusionen på oplægget til politikerne.
Læs også: Rejsekort-cirkus: Tag på stationen for at skifte kreditkortnummer
Desuden må pendlerne vinke farvel til tillægsbilletterne. De illustreres bedst med et eksempel:
En pendler har periodekort fra Roskilde til København, men skal en dag fra København helt til Ringsted. I dag køber pendleren en tillægsbillet fra Roskilde til Ringsted i København og benytter den sammen med periodekortet. Det bliver umuligt med rejsekortet.
Her vil pendleren tværtimod få en bøde, hvis kortet bliver kontrolleret mellem Ringsted og Roskilde. Og startgebyret, i dag 50 kroner, vil ikke blive tilbagebetalt, når pendleren forsøger at tjekke ud i Ringsted.
I stedet skal rejsen betales med et helt andet rejsekort. Og hvis pendleren vil benytte perioderejsekortet mellem København og Roskilde, så skal han først tjekke ind med periodekortet i København.
Læs også: Derfor får vi rejsekort, men ikke Polsag
I Roskilde skal han springe ud af toget, tjekke ud med periodekortet og tjekke ind med sit alternative rejsekort, som der også skal tjekkes ud med i Ringsted. Dermed ryger også muligheden for at gøre brug af den mængderabat, som de mange pendlerture ellers berettiger til.
Mængderabatten på perioderejsekortet kan derimod godt bruges, hvis rejsen starter uden for de faste pendlerzoner.
*Direktør Bjørn Wahlsten, Rejsekort A/S, på en skala fra ét til ti, hvor smart synes du så selv, at det er? *
»Det har jeg ingen kommentarer til, før jeg kender den endelig løsning.«
Rejsekort-direktøren henviser til, at bus- og togselskaberne skal afgøre, nøjagtigt hvilke betingelser og funktioner de kommende periode-rejsekort får.
Læs også: Sort snak fra Rejsekort A/S om kontoudtog, der ikke stemmer
Bjørn Wahlsten påpeger, at rejsekortet fra starten slet ikke skulle indeholde et periodekort. I stedet skulle mængderabatten gøre priserne attraktive over for pendlerne. Periodekortet er kommet til senere, og nu har Rejsekort A/S bestilt den programkode, som er nødvendig, hos leverandøren af systemet, franske Thales.
Men tillægsbilletterne er ikke med. Det skyldes ifølge Bjørn Wahlsten, at det vil kræve flere beregninger samt læsninger på og skrivninger til rejsekortet. Derfor vil det blive for langsomt at tjekke ud.
»Ekspeditionstiden bliver længere end de 250 millisekunder, som vi har som krav til at tjekke ud og ind. Det vil betyde, at passagerne risikerer kø for at tjekke ud, eller at de fjerner deres kort, inden transaktionen er færdig, med fejl til følge,« siger han.
Læs også: Rapport: Umuligt at gennemskue rejsekortets billetpriser
»Vi ønsker ikke væsentlig længere transaktionstider,« tilføjer direktøren.
Bjørn Wahlsten understreger, at det ikke alle steder i landet er muligt at købe en tillægsbillet med rabat til et periodekort.
»Det er en københavner-regel. Periodekort fungerer meget forskelligt hos forskellige trafikselskaber i landet. Det bliver meget tydeligt med rejsekort,« siger han.
»Rejsekort giver ændringer fra dagens situation. Det medfører en lang række fordele, men også nogle ulemper,« lyder det fra Bjørn Wahlsten.
Han vurderer, at et almindeligt rejsekort med rabat for mange rejser kan vise sig at være en fordel for mange pendlere. Sådan har det været for mange pendlere fra Vest- og Sydsjælland til København indtil videre, fordi DSB har ydet store mægnderabatter til rejsekort.
Læs også: Rejsekort: Kør landet rundt for en 50'er
Betalingskorteksperten Henning N. Jensen fra firmaet Pluscon, som har fulgt projektet tæt, vil ikke kritisere selve det faktum, at pendlere skal have to rejsekort.
»Rejsekortet blev aldrig lavet for kernekunderne. Det er en afløsning for enkeltbilletter og titurskort. Det begynder at afsløre sig stille og roligt,« siger han.
»For kunderne virker det besynderligt, at de skal starte med to plastickort i stedet for ét, når vi indfører et nyt billetsystem, men jeg er ikke vildt overrasket,« tilføjer han.
»Der er så mange kombinationer i den offentlige transport, at ingen har haft fuldt overblik over dem. De dukker alle sammen op til overfladen nu med rejsekortet,« lyder det fra Henning N. Jensen.
Læs også: Kernen i rejsekortet: Et 11 år gammelt styresystem
En af de politikere, som har kæmpet for at få et periodekort på rejsekortet, er Dansk Folkepartis trafikordfører, Kim Christiansen. Det skyldes blandt andet, at pensionister, som i dag har særlige periodekort, i folkemunde kaldet mimrekort, i nogle tilfælde står til prisstigninger på flere hundrede procent.
»Det er ikke elegant, hvis pendlerne skal have to rejsekort. Men det er vigtigt, at vi bevarer de billige periodekort, og så må vi forsøge at luge uhensigtsmæssighederne ud hen ad vejen,« siger han.
