PCB lige så skadeligt for fostre som hvis gravide ryger ti smøger dagligt

11. november 2011 kl. 06:032
Mødre med meget PCB i blodet føder mindre børn med større risiko for helbredsskader senere i livet, dokumenterer danske forskere i ny undersøgelse.
Artiklen er ældre end 30 dage

Miljøgiften PCB i moderens blod er lige så skadelig for det ufødte barn, som hvis moderen ryger ti smøger dagligt under graviditeten. Og det er mere skadeligt end passiv rygning.

En ny undersøgelse konkluderer, at PCB i moderen blod sænker barnets fødselsvægt. Lav fødselsvægt øger spædbarnsdødeligheden og risikoen for en række sygdomme senere i livet.

7.900 gravide kvinder fra 15 europæiske lande har fået målt PCB-indholdet i blodet. Et højt indhold - hvilket bl.a. ses hos halvdelen af de færøske kvinder - medfører, at fødselsvægten falder med gennemsnitligt 150 gram, vel at mærke uden at graviditeten bliver forkortet. Fostret vokser simpelthen mindre end normalt.

Overraskende effekt

Hovedforfatteren af den videnskabelige artikel, professor Jens Peter Bonde, Bispebjerg Hospital, er overrasket over den kraftige effekt af miljøgiften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er en øjenåbner, at stoffer i så små mængder kan have betydning for vores sundhed,« siger han med henvisning til, at det høje niveau i undersøgelsen ikke er større end et mikrogram pr. liter.

»Det er ikke noget problem for mødre, der føder sunde, normalvægtige børn. Men for børn, som i forvejen er udsat, kan det være alvorligt,« siger professoren.

Jens Peter Bonde er også formand for Sundhedsstyrelsens Rådgivende Videnskabelige Udvalg for Miljø og Sundhed. Han mener, at det nye studie bør føre til en grundig vurdering af selv meget gamle miljøgifte. PCB har været forbudt i det meste af den industrialiserede verden i 35 år.

»Det er fortidens synder, vi ser her, men vi kan ikke skyde det til hjørne.«

Påvirker børn og fostre mest

En anden forsker bag undersøgelsen af fødselsvægt, seniorforsker Gunnar Toft fra Aarhus Universitet, understreger, at når de gravide har født, overføres PCB til barnet med modermælken. Børn og fostre er ifølge forskerne mest påvirkelige over for de mange forskellige skadevirkninger af PCB og andre miljøgifte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Befolkningerne på Færøerne og i Grønland er særligt udsat for miljøgifte, der som PCB ophober sig i fødekæden. Overlæge Pál Weihe fra Færøernes Sygehusvæsen har sammen med danske forskere tidligere påvist, at PCB også svækker immunforsvaret og øger risikoen for, at ældre får type 2-diabetes.

»Vores eksponering for PCB er for høj. Vi kan se helbredseffekter af det. Det har embedslægen og jeg taget konsekvensen af og sagt, at færingerne skal holde op med at spise forurenet fedtvæv, som på Færøerne er spæk fra grindehvaler,« siger han.

Danske kvinder har umiddelbart ikke noget at frygte, da deres PCB-niveau kun ligger omkring en hundreddel af færøske kvinders. Det er dog et ubesvaret spørgsmål, om PCB i bygninger kan have samme skadevirkninger som PCB i grindespæk.

Miljøstyrelsen afviser at kommentere undersøgelsen og henviser til Sundhedsstyrelsen, som blot konstaterer, at 'vi følger området tæt'.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
12. november 2011 kl. 10:35

Indholdet er langt over den forsvarlige grænseværdier. Dette faktum blev påpeget af Arne Büchert for snart 30 år siden. Havde det været et pcb indhold som spædbørn indtager fra æblemos eller fra modermælkerstatning ville de pågældende producenter forlængst været blevet gjort opmærksom på dette forhold. dette lader sig ikke gøre med indholdet i modermælk. Derfor skal kilderne for pcb indtaget for analyseres og nedbringes. Der er en ringe forståelse for koordinering af miljøforskning og sundhedsforskning. Sundhedsministre og Miljøministre fra 53 lande underskrev ved WHO konf i 1999 en samarbejdsaftale om en bedre koordinering i første omgang for en bedre indsats til imødegåelse af miljørelaterede sygdomme hos børn. Svend Auken og Carsten Koch skrev under på Danmarks vegne, siden er denne "traktat" stort set upåagtet i Danmark. Måske kan Ida Auken tage sagen op på sin morbrors vegne? Jeg ved ikke hvad man mener med forstidens synder? Er der målinger der viser om det pcb som mødre indtager og som deres spædbørn indtager kan skyldes pcb fra en fjern fortid eller er der ikke stadigvæk pcb kilder der påvirker koncentrationen i modermælken.

Arne Büchert kan bekræfte undersøgelser med PBC indhold i modermælk, som Fødevareministeriet dengang publicerede.

1
11. november 2011 kl. 13:17

Det ville være rart med nogle tal og forhold på hvad der menes med et højt indhold. Det er jo i artiklen rene subjektive størrelser der tales om. Undtagen at fødselsvægten falder med 150g. Der kom der pludselig tal på i stedet for blot at sige mindre/større.