PCB har spredt sig fra fuger til beton i næsten 300 lejligheder

1. marts 2010 kl. 13:152
PCB har spredt sig fra fuger til beton i næsten 300 lejligheder
Illustration: J. Jensen Nedrivning.
Miljøgiften PCB, der udsender giftige dampe, har spredt sig fra fugerne til betonen, gulvlakken og plastprodukter i 295 forurenede lejligheder i Farum Midtpunkt. Nu tør boligselskabet KAB end ikke gætte på, hvor lang tid det vil tage at rense dem.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvad der startede som en udskiftning af fugemasse, er ved at udvikle sig til en omfattende oprensning af 295 lejligheder i bebyggelsen Farum Midtpunkt.

Sidste år konstaterede KAB, som administrerer lejlighederne, at lejlighederne var forurenet med PCB over Sundhedsstyrelsens grænseværdier, muligvis den højeste koncentration, der var målt i Europa.

Boligselskabet skred straks til at forsegle fugerne i alle lejligheder for at forhindre, at beboerne blev udsat for mere forurening med en af verdens ti farligste miljøgifte. PCB er blandt andet hormonforstyrrende og kræftfremkaldende og ophobes i organismen og i naturlige fødekæder.

Prisen for at fjerne PCB fra fugerne omkring vinduerne i Børnehuset Frederik Clausens Vænge løb blandt andet op på grund af det sikkerhedsudstyr, der var nødvendigt under udførelsen. (Foto: J. Jensen Nedrivning) Illustration: J. Jensen Nedrivning A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forseglingen af fugerne har nedbragt den mængde PCB, som beboerne indånder, men kun med omkring en tredjedel. Det skyldes, at miljøgiften, siden byggeriet blev opført i begyndelsen af 1970'erne, er sivet over i andre materialer i lejligheder.

Det viser målinger fra blandt andet fem prøvelejligheder, hvor KAB udvikler den metode, som med tiden skal bruges til at rense alle 295 lejligheder for PCB.

Først og fremmest sidder der nu PCB i selve betonen omkring fugerne ved de indvendige døre, hvor fugemassen indeholder PCB. Miljøgiften er også trængt ned i gulvlakken og ind i plastmaterialer, fortæller projektleder Bente Heltberg, KAB.

De foreløbige målinger fra de fem forsøgsrenoveringer viser, at luftens indhold af PCB ikke er faldet særlig meget, selv efter selve fugerne er fjernet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er meget almindeligt, at de sekundære kilder bidrager næsten lige så meget som de primære,« forklarer Bente Heltberg.

Hun tilføjer dog, at det kan være et spørgsmål om rengøring, efter at fugerne er fjernet, og KAB afventer derfor resultatet af nye målinger.

Oprindeligt forventede KAB at udarbejde en rutine, så lejlighederne kunne renoveres på seks til otte uger, hvor beboerne skulle genhuses.

»Men lige nu er det alt for uklart til, at jeg har lyst til at give et bud på, hvor lang tid renoveringen kommer til at tage,« siger Bente Heltberg.

Hun tør heller ikke sige, hvor mange penge det kommer til at koste at fjerne PCB fra lejlighederne i Farum Midtpunkt, kun at det er »rigtigt mange penge«. Prisen afhænger helt af, om dele af betonen for eksempel skal fræses væk.

»Vi har endnu ikke fundet den rigtige måde at gøre det på. Helt lavpraktisk har det vist sig frygteligt besværligt at få al fugemassen fjernet. Hvis vi skal slibe på betonen, skaber det en masse støv, så PCB'en måske spredes,« siger projektlederen.

Der er meget få erfaringer med at fjerne PCB-fuger i danske bygninger. Københavns Kommune brugte ti millioner kroner på at renovere Gasværksvejens Skole, men der er ingen standardvejledning til, hvordan arbejdet skal udfærdiges.

Bente Heltberg fremhæver, at boligselskabet selvfølgelig skal finde en måde at komme ned under myndighedernes anbefalede grænseværdier på, og at det sandsynligvis kommer til at koste lejerne penge i form af huslejestigninger, også selv om KAB forventer at få støtte fra Landsbyggefonden.

Dokumentation

KAB's information om PCB i Farum Midtpunkt

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
1. marts 2010 kl. 15:55

Nu tør boligselskabet KAB end ikke gætte på, hvor lang tid det vil tage at rense dem.

Riv lortet ned!

1
1. marts 2010 kl. 15:29

i tingbjerg, kom de også engang og skiftede alle fugerne med npget grønt stads pillede i det da det var hærdet men det ver stadig ikke hærdet inden i var svært få af fingrene, gætter på det var samme lort de brugte der. så i kan lige så godt komme ud og ordne det med.