PCB-fund i vindues-fugerne på Hvidovre Hospital

Vinduesfugerne på Hvidovre Hospital indeholder miljøgiften PCB, som er potentielt kræftfremkaldende.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten efter, at avisen har udtaget en prøve fra fugerne. Prøven viser en koncentration af den stærkt skadelige gift på 73.000 mg pr. kg, altså 7,3 pct, i fugemassen.

Ifølge avisen er det langt over den grænseværdi, hvor der er risiko for, at PCB forurener luften. Brugerne risikerer dermed at indånde den farlige gift og blive eksponeret for en række af dens alvorlige bivirkninger.

Dermed er også Hvidovre Hospital på listen over PCB-truede sygehuse. Her på ing. dk har vi tidligere skrevet om fund af PCB i jorden udenfor Rigshospitalet.

Læs også: Høje PCB-koncentrationer i jorden ved Rigshospitalet

Seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut Lars Gunnarsen frygter, at PCB-giften findes på mange flere danske hospitaler.

»Da mange sygehuse herhjemme er bygget i en periode, da PCB var meget anvendt, kan det sagtens tænkes, at flere af dem indeholder store mængder af stoffet. Tanken om så store mængder PCB er i sig selv skræmmende, for det betyder jo, at der er en reel risiko for, at giften kan ophobe sig i kroppen,« siger han til Jyllandposten.

Selv om PCB i dag er forbudt, var stoffet især fra 1950 og frem til 1977 meget anvendt til eksempelvis fugemasse. På det seneste er der fundet store koncentrationer af PCB i bl.a. boligblokke og offentlige bygninger.
Direktør i rådgivningsfirmaet Golder Associates Hans Christian Krarup, der bl.a. hjælper med at screene bygninger for PCB, er heller ikke overrasket over fundet af store mængder PCB i Hvidovre:

»Man kan kun frygte, at det samme er tilfældet på mange andre hospitaler,« siger han til Jyllandposten.

Ifølge ing.dk blev målingerne i jorden ud for Rigshospitalet foretaget, fordi der i 2006 blev fundet et meget højt indhold af PCB, omkring ti procent, i fugerne omkring vinduerne i Rigshospitalets funktionærboliger.

Fundet blev gjort i forbindelse med, at ruderne og fugerne blev skiftet.

Ifølge den byggetekniske chef på Rigshospitalet, Torsten Lybeck, er det dog umuligt ud fra målingerne at sige noget om niveauet af PCB i Rigshospitalet.

Hvad angår Hvidvre Hospital, skriver Jyllands-Posten, at man forgæves har forsøgt at få en kommentar fra bygge- og teknikchef på Hvidovre Hospital Anders Keller.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Så længe pcb´en er i fugerne og kun der er det vel ikke noget problem. Problemet opstår når PCB findes i indeluften. Er der nogen der har målt det ?? Eller er det et journalistisk forsøg på at skabe unødig frygt.

  • 0
  • 0

Ja det er den sædvanlige journalistiske tilgang til stofmangel og en forsker der ikke tør bede jounalisten om at skrubbe ad helvede til.

Det minder mig om historien om den gamle dame der ringer til politiet og klager over, at der går en nøgen mand uden for hendes vinduer. Da politiet tropper op på tredie sal hos hende og spørger hvordan denne nøgne mand, kan gå uden for hendes vinduer. Let nok siger hun. Tag fat i gardinet og læn dem så langt de tør, så kan de se ham gå rundt neden under i stuen stadigvæk.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten