Pavestolt Niras-direktør: Jeg sætter ingen grænse for, hvor store vi kan blive

Carsten Toft Boesen skal stå i spidsen for det nye selskab, som kommer til at operere under Niras-navnet. Illustration: Niras

Det begyndte med en kop kaffe. Bestyrelsesformand Walther Thygesen og direktør Jesper Mailind ringede for et halvt år siden og inviterede sig selv på besøg hos Niras' administrerende direktør, Carsten Toft Boesen.

På mødet fortalte de to styrmænd for Alectia, at de havde gennemført en strategisk analyse af, hvad der ville være den bedste fremtid for rådgivervirksomheden med hovedsæde i Virum nord for København. Og pilen pegede i første omgang kun ti kilometer mod nord, til Lillerød, hvor Niras holder til.

De to rådgivervirksomheder kunne, lød direktør Jesper Mailinds analyse, supplere hinanden på mange måder. Og næsten lige så godt: Begge virksomheder er fondsejede, og fundatserne minder meget om hinanden.

Det var grobunden for, at Carsten Toft Boesen her til formiddag kl. 10 kunne gribe mikrofonen og fortælle sine medarbejdere, at deres rådgiverkoncern bliver udvidet betragteligt med 675 kolleger fra Alectia.

Læs også: Unik ingeniør-fusion: Niras og Alectia går sammen

Formelt udestår der en del skridt. Først skal Erhvervsstyrelsen, Civilstyrelsen og Konkurrencestyrelsen godkende fusionen af fondene. Det samme skal de medarbejdere hos Niras, som i dag ejer en tredjedel af virksomheden - et medarbejderejerskab, der i øvrigt bliver udvidet til de ansatte i Alectia, når formaliteterne er overstået.

Først derefter kan de aktive selskaber fusioneres. I praksis bliver det i andet halvår af 2017, forventer Carsten Toft Boesen. Han sætter sig ved roret i det nye selskab, mens Jesper Mailind skal have en ikke offentliggjort stilling uden for branchen.

Med de rigtige medarbejdere vokser vi

Godt 2.000 medarbejdere kommer Niras-bossen til at stå i spidsen for. Han vil ikke afvise, at der kan blive nedlagt nogle få stillinger i support-funktionerne, når først fusionen er på plads. For meningen er blandt andet at gøre den nye virksomhed effektiv og konkurrencedygtig.

Når det gælder de medarbejdere, som skal rådgive kunderne, går det dog kun én vej: fremad og opad.

»Jeg har været chef i denne branche i 16 år. Dengang var der tre store rådgivervirksomheder med ca. 2.000 medarbejdere i Danmark (Carl Bro, Cowi og Rambøll, red.), og vi troede, at flere kunne man ikke være,« husker Carsten Toft Boesen.

»Jeg har i mange år sagt, at væksten ligger uden for Danmark, også dengang vi var 500-800 medarbejdere herhjemme. I dag er vi 1.000,« tilføjer han med henvisning til det nuværende Niras-selskab alene.

»Det er stadig mere rigtigt nu end dengang med væksten i udlandet, men jeg kan ikke definere en grænse for, hvor store vi skal være i Danmark.«

»Vi skal kunne tiltrække de bedste medarbejdere og de interessante kunder, dem, som vi kan lære af. Hvis vi gør det, så kommer vi også til at vokse. Så er det ikke interessant, at Cowi og Rambøll er endnu større.«

Pavestolt direktør

Den nye sværvægter i den danske rådgiverbranche har en snert af eufori i stemmen, da Ingeniøren fanger ham, inden han skal give den første tale til medarbejderne efter offentliggørelsen af fusionen.

»Vi er pavestolte af, at projektet er lykkedes, og at vi har fået enderne til at mødes,« siger Carsten Toft Boesen.

Han påpeger en lang række områder, hvor Niras og Alectia supplerer hinanden. De vigtigste i Danmark er infrastruktur, hvor Alectia kommer til at kunne tilbyde de eksisterende kunder flere kompetencer, og rådgivning af industri og om processor, hvor Alectia har en af sine primære styrker.

»Vores industrisegment bliver meget stærkt, og vi kommer med ét slag til at stå som den vigtigste rådgiver på det område. Samtidig bliver vi en af de to største inden for byggeri,« nævner Carsten Toft Boesen.

Emner : Rådgivere