Patienter med ødelagt ryg lærer at gå med elektrisk stimulering

Illustration: Bigstock

Implanterede elektroder har i nyt forsøg gjort tre patienter i stand til at gå med assistance, efter de tidligere mistede evnen som følge af rygmarvsskader.

Resultaterne blev i sidste uge offentliggjort i Nature.

Metoden kaldes Epidural Electronical Stimulator (EES) og har i den seneste tid vist flere positive resultater. De nyeste forsøg involverer dog en ny mere målrettet metode, der ifølge chefforskeren Gregoire Courtine kan virke endnu bedre end tidligere.

Læs også: Implanterede elektroder giver lamme bevægelsen i benene tilbage

Specielt opmuntrende ved resultaterne er, at patienterne efter fem måneder også viste forbedringer, når den elektriske stimulering ikke var slået til. Det tyder på, at behandlingen har forstærket forbindelserne mellem hjernen og neuroner i rygmarven.

De tre patienter startede alle fra vidt forskellige niveauer af lammelse, men havde alle delvis bevægelse under den beskadigede del af ryghvirlven. Det er endnu ikke vist, om behandlingen også kan give bevægelse tilbage til patienter, der har mistet den fuldstændigt.

Målrettede elektriske impulser

Ved rygmarvsskader kappes forbindelsen i mere eller mindre grad mellem hjernen og neuroner i rygmarven, hvilket kan betyde, at patienter mister både følelse og bevægelse i kropsdele under skaden.

Forbindelserne kan trænes op igen ved aktivitetstræning, men her oplever de mest skadede patienter dog kun minimale fremskridt.

Derfor har forskere undersøgt metoden EES i flere år. Den har især vist lovende resultater i dyreforsøg, men når turen er kommet til menneskelige patienter har metoden haft mindre succes.

Læs også: VR og exoskelet lærte lamme at gå

Dette spænd mellem resultaterne forsøgte forskergruppen fra École Polytechnique Fédérale de Lausanne i Schweitz at komme til livs ved at ændre metoden.

Normalt i EES bliver elektroder implanteret i ryghvirvlen, hvorefter elektriske impulser kontinuerligt bliver sendt afsted.

Modsat ved rotter skader denne form for stimulering i mennesker dog signalerne fra benene til hjernen, hvilket er forbundet med balancesansen, viser forsøg ifølge en af forskergruppens artikler.

Da denne i sidste ende er altafgørende for patienternes muligheder for at gå, valgte de derfor at udvikle en mere målrettet metode, hvor de elektriske impulser udelukkende bliver affyret, når og hvor musklerne skal arbejde.

Forbedringer fortsætter

Forskerne fandt først de dele af rygmarven, der bruges til specifikke bevægelser forbundet med gang, som for eksempel at strække anklen eller bøje hoften, skriver Nature.

De tre personer med rygmarvsskader fik herefter implanteret elektroder i rygmarven, mens en sekvens af elektriske impulser blev programmeret til at stimulere de bevægelser, der er nødvendige for at man kan gå.

Patienterne blev nødt til selv at forsøge at gå, før de oplevede resultater.

Læs også: 10 teknologiske tendenser, du bør kende: #4. Trådløse signaler mellem hjerne og muskel erstatter ødelagt rygmarv

»Det virker som en forstærker. Vi overtager ikke kontrollen over benet. Patienterne skal stadig selv gøre det,« siger Greg Courtine til Nature.

Efter en uge med behandlingen kunne patienterne gå med støtte fra en maskine, der bar dele af deres kropsvægt. En af dem havde førhen ikke kunne løfte sine ben, når han forsøgte at gå, en anden havde ingen bevægelse i venstre ben, mens den tredje havde været fuldkommen lam i benene.

Efter fem måneders intens behandling kunne alle tre med stimuleringen gå en hel time på et løbebånd. Derudover fortsatte forbedringerne også, når de elektriske impulser var slukket.

For to af patienternes vedkommende betød det, at de nu kunne gå selv med krykker. Den tredje patient, der ikke havde kunne bevæge benene før behandlingen, kunne nu bevæge dem fra liggende stilling.