Patienter døde igen af opsvulmede hjerner efter immunterapi
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Patienter døde igen af opsvulmede hjerner efter immunterapi

Hvis man skulle være i tvivl om, at immunterapi endnu er eksperimentel kræftbehandling, så er det en god idé at se på de seneste resultater fra USA.

I juli døde tre patienter på grund af opsvulmede hjerner for medicinalfirmaet Juno Therapeutics. For nylig skete det igen. Denne gang er to patienter døde, fremgår det af firmaets egen pressemeddelelse om de såkaldte Rocket-forsøg.

I juli var Juno Therapeutics sikker på, at stoffet Fludarabin var synderen i behandlingen kaldet JCAR015, der er rettet mod akut lymfatisk leukæmi (ALL). Fludarabin bliver givet for at dæmpe patientens eget immunforsvar på en måde, der gør det muligt for genredigerede t-celler at vokse og bekæmpe kræftcellerne.

Læs også: Immunterapi stoppet i USA: Patienters hjerner svulmede op

Ved at fremlægge en plan for de amerikanske sundhedsmyndigheder, hvor Fludarabin blev fjernet fra behandlingen, fik Juno Therapeutics - til stor overraskelse for flere iagttagere - lov til at genoptage behandlingen efter få dage. Men det er åbenbart ikke Fludarabin, der er synderen, og Juno Therapeutics har nu helt stoppet forsøgene med JCAR015 uden at give et bud på, hvorfor behandlingen gik galt.

Læs også: Immunterapi brager frem på danske sygehuse

Illustration: MI Grafik

Sjælden dødsårsag

Immunterapi bliver kun forsøgt på patienter, hvis chancer for overlevelse i forvejen er små, og dødsfald er ikke ukendt på området. Men opsvulmende hjerner - som hos Juno Therapeutics - er en sjælden dødsårsag. Bivirkninger som voldsomme inflammationer er mere almindelige, fordi de genredigerede t-celler ofte stimulerer immunsystemet for meget.

Juno Therapeutics har gang i flere andre forsøg, blandt andet immunterapi i kombination med kemoterapi og stoffet Cyclophosphamid på patienter med blodkræft. Her har der været succes med behandlingen hos 80 procent af patienterne. De seneste meldinger om dødsfald har fået firmaets aktier til at styrtdykke. Konkurrenterne har reageret ved at forsikre, at dødsfaldene hos Juno knytter sig til det specifikke produkt JCAR015.

Dødsfald blander sig med gode nyheder

Helt så simpel er virkeligheden ikke, hvis man kigger på de mange forskellige udmeldinger fra medicinalfirmaer, der indeholder både gode og dårlige nyheder.

Det konkurrerende firma Kite har for nylig rapporteret om en succesrate på 82 procent i det forsøg med immunterapi hos patienter med akut lymfatisk leukæmi. Men ud af det lille fase 1 forsøg med kun 11 patienter døde to. Den ene dødsfald skyldtes en inflammationstilstand som følge af behandlingen. Den anden patient døde af en svampeinfektion.

For få uger siden kunne medicinalfirmaet Novartis fremvise en succesrate på 82 procent - og uden dødsfald. Halvdelen af patienterne havde dog voldsomme inflammationstilstande, og en del af disse havde påvirket nervesystem.

Tænd-sluk terapi på vej

Dødsfald blandt patienter i behandling med immunterapi har været almindelige i flere forsøg gennem årene, og det har fået firmaer som Bellicum Pharmaceuticals og Cellectis til at arbejde på såkaldte CAR-T med molekylære tænd- og sluk-kontakter, skriver Labiotech.eu og Technology Review.

Ideen er, at en patient kan spise en pille og stoppe behandlingen i tilfælde af voldsomme bivirkninger.

Netop immunterapi er også i hastig fremgang på danske hospitaler efter det første immunregulerende middel blev godkendt for cirka fem år siden. Godkendte behandlinger er i gang eller på vej inden for blandt andet prostatakræft, modermærkekræft, lungekræft, nyrekræft og leukæmier.

Inge Marie Svane, klinisk professor og overlæge ved Center for Cancer Immune Therapy Therapy (CCIT) på Herlev Hospital har ligefrem kaldt immunterapi for ‘en paradigmeomvæltende revolution inden for cancerbehandling’.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Juno Therapeutics har nu helt stoppet forsøgene med JCAR015 uden at give et bud på, hvorfor behandlingen gik galt.

Der er brug for mere åbenhed. Hvor meget reel viden har konkurrenterne om at det kun skyldes et problem med JCAR015 og ikke er mere generelt? Næppe meget, men standard pressemeddelelse for at deres investorer ikke også lukker af for flere midler.

 • 2
 • 1

Patienter døde igen af opsvulmede hjerner efter immunterapi

 • så de var døde inden terapien? ;)

Eller der menes måske

"Igen døde patienter af opsvulmede hjerner efter immunterapi"??

 • 7
 • 4

Og alligevel ikke, hvis man gør sig lidt umage.
Der ryger lidt finker af panden af og til, men historien kan af og til få et tvist, hvis man ikke passer på.
Det minder faktisk lidt om diskussionerne om Round Up, hvor hjælpestofferne til en vis grad er synderen.
De stoffer, der skal få det aktive Round Up ind hvor det er aktivt, er ikke undersøgt ordentligt, og kræves ikke dokumenteret i samme grad.
Egentlig lidt besynderligt, for det ene virker ikke uden det andet.

 • 4
 • 1

Det er sørgeligt at de må standse forsøg. Vi har brug for denne behandling. Som jeg forstår disse forsøg, så er der tale om mennesker der ville være døde af deres sygdom uden behandling. Personligt vil jeg foretrække at få en chance frem for den sikre død.

 • 0
 • 0

Jeg tror du er i den forkerte tråd, Svend. Bare en mistanke.


Måske, men firmaet mistænkte dog i første omgang et af "hjælpestofferne", og det ligner da lidt.
De har fundet noget som placeret det rigtige sted virker. Fint nok, men vi skal lige have nogle stoffer som sørger for at det bliver placeret der.
Man kan jo undre sig over, at kopimedicin af og til virker anderledes end originalen. Det såkaldte aktive stof er jo det samme (siges det).
Den kostbare udvikling, patenter og potentiel indtjening er egentlig en giftig cocktail relativt til det ædle formål med ny medicin. Desværre har jeg ikke den gyldne opskrift.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten