Patienter døde igen af opsvulmede hjerner efter immunterapi
Hvis man skulle være i tvivl om, at immunterapi endnu er eksperimentel kræftbehandling, så er det en god idé at se på de seneste resultater fra USA.
I juli døde tre patienter på grund af opsvulmede hjerner for medicinalfirmaet Juno Therapeutics. For nylig skete det igen. Denne gang er to patienter døde, fremgår det af firmaets egen pressemeddelelse om de såkaldte Rocket-forsøg.
I juli var Juno Therapeutics sikker på, at stoffet Fludarabin var synderen i behandlingen kaldet JCAR015, der er rettet mod akut lymfatisk leukæmi (ALL). Fludarabin bliver givet for at dæmpe patientens eget immunforsvar på en måde, der gør det muligt for genredigerede t-celler at vokse og bekæmpe kræftcellerne.
Læs også: Immunterapi stoppet i USA: Patienters hjerner svulmede op
Ved at fremlægge en plan for de amerikanske sundhedsmyndigheder, hvor Fludarabin blev fjernet fra behandlingen, fik Juno Therapeutics - til stor overraskelse for flere iagttagere - lov til at genoptage behandlingen efter få dage. Men det er åbenbart ikke Fludarabin, der er synderen, og Juno Therapeutics har nu helt stoppet forsøgene med JCAR015 uden at give et bud på, hvorfor behandlingen gik galt.
Læs også: Immunterapi brager frem på danske sygehuse
Sjælden dødsårsag
Immunterapi bliver kun forsøgt på patienter, hvis chancer for overlevelse i forvejen er små, og dødsfald er ikke ukendt på området. Men opsvulmende hjerner - som hos Juno Therapeutics - er en sjælden dødsårsag. Bivirkninger som voldsomme inflammationer er mere almindelige, fordi de genredigerede t-celler ofte stimulerer immunsystemet for meget.
Juno Therapeutics har gang i flere andre forsøg, blandt andet immunterapi i kombination med kemoterapi og stoffet Cyclophosphamid på patienter med blodkræft. Her har der været succes med behandlingen hos 80 procent af patienterne. De seneste meldinger om dødsfald har fået firmaets aktier til at styrtdykke. Konkurrenterne har reageret ved at forsikre, at dødsfaldene hos Juno knytter sig til det specifikke produkt JCAR015.
Dødsfald blander sig med gode nyheder
Helt så simpel er virkeligheden ikke, hvis man kigger på de mange forskellige udmeldinger fra medicinalfirmaer, der indeholder både gode og dårlige nyheder.
Det konkurrerende firma Kite har for nylig rapporteret om en succesrate på 82 procent i det forsøg med immunterapi hos patienter med akut lymfatisk leukæmi. Men ud af det lille fase 1 forsøg med kun 11 patienter døde to. Den ene dødsfald skyldtes en inflammationstilstand som følge af behandlingen. Den anden patient døde af en svampeinfektion.
For få uger siden kunne medicinalfirmaet Novartis fremvise en succesrate på 82 procent - og uden dødsfald. Halvdelen af patienterne havde dog voldsomme inflammationstilstande, og en del af disse havde påvirket nervesystem.
Tænd-sluk terapi på vej
Dødsfald blandt patienter i behandling med immunterapi har været almindelige i flere forsøg gennem årene, og det har fået firmaer som Bellicum Pharmaceuticals og Cellectis til at arbejde på såkaldte CAR-T med molekylære tænd- og sluk-kontakter, skriver Labiotech.eu og Technology Review.
Ideen er, at en patient kan spise en pille og stoppe behandlingen i tilfælde af voldsomme bivirkninger.
Netop immunterapi er også i hastig fremgang på danske hospitaler efter det første immunregulerende middel blev godkendt for cirka fem år siden. Godkendte behandlinger er i gang eller på vej inden for blandt andet prostatakræft, modermærkekræft, lungekræft, nyrekræft og leukæmier.
Inge Marie Svane, klinisk professor og overlæge ved Center for Cancer Immune Therapy Therapy (CCIT) på Herlev Hospital har ligefrem kaldt immunterapi for ‘en paradigmeomvæltende revolution inden for cancerbehandling’.
