Patienter bliver ofre for faldefærdige sygehuse

I de næste ti år skal danskerne behandles på hospitaler, der er langt mere nedslidte og faldefærdige end i dag.

Det bliver konsekvensen, hvis regeringen gennemfører den finansieringsplan for nye sygehuse, som blev fremlagt for nylig, påpeger tre førende eksperter i sygehusbyggeri.

For at få råd til at bygge nye supersygehuse vil regeringen skære 15 ud af 25 mia. kr., som er afsat til at renovere, vedligeholde og udbygge hospitaler i de næste ti år. De 15 mia. skal i stedet afsættes til nye supersygehuse. Problemet er, at der går op imod ti år, før de nye sygehuse står klar.

»Vi er nødt til at holde de gamle sygehuse ved lige. Ellers bliver det svært at tilbyde patienterne et rimeligt patientforløb og en forsvarlig behandling,« siger Michael Jensen, forretningschef for Sundhed i rådgivningsfirmaet Birch & Krogboe.

Michael Jensen har sammen med Finn Sørensen, administrerende direktør i Creo Arkitekter, og Helle Gaub, udviklingschef i Cowi, udarbejdet et forslag til fremtidens sygehusstruktur, som Ingeniøren præsenterer i dag.

Fagfolkene bakker op om regeringens forslag til nye supersygehuse og ombygninger for 80-90 mia. kr. Samtidig fraråder de kraftigt at nedprioritere de eksisterende sygehuse i en ti-årig byggeperiode.

»Det er en lang periode, hvor man ikke kan ignorere vedligeholdelse. Ombygninger er nødvendige, for bygningerne skal tilpasses nye behandlingsformer,« siger Finn Sørensen.

Helle Gaub tilføjer:

»Alle er enige om, at vi allerede nu har et bygningsmæssigt efterslæb. Derfor er kravene til vedligeholdelse og ombygninger i virkeligheden stigende,« siger hun.

Også på hospitalerne er der kritik af at skære hårdt i anlægsbudgettet. I Odense, der formentlig får et helt nyt hospital, er der stadig et stort behov for vedligehold, fastslår sygehusdirektør Jens Otto Jeppesen.

»Dele af Odense Sygehus er bygget i 1912, hvilket giver et vist vedligeholdelsesbehov. Selv om det kan virke nyttesløst, vil det være nødvendigt at renovere og ombygge det gamle i en årrække,« siger han.

Han mener dog, at det kan være sund fornuft at reducere anlægsudgifterne i de sidste år op til indflytning i et nyt sygehus.

Venstres sundhedsordfører Birgitte Josephsen afviser, at regeringens finansieringsplan vil forringe tilstanden på de nuværende hospitaler.

»Der er ikke nogen grund til at investere i ny toprenovering, hvis man har besluttet, at hospitalet skal lukkes - ikke alle sygehuse er ved at falde sammen,« siger Birgitte Josephsen.

Emner : Hospitaler
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

... Det må håbes, at parkeringsforholdene bliver bedre ved Hillerød Sygehus ... forholdene er så elendige, at man med fordel kan vælge et hospital i København ... "frit sygehusvalg" er en god ting, indtil der er bedre forhold!!! ... og hvorfor kunne de ikke lave retvisende røntgenbilleder i Hillerød, det kunne de på Frederiksberg Hospital ... men ellers er de vistnok meget dygtige i Hillerød ...

Venlig hilsen ... fra Bo Villesen

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten