Patentkontor ophæver Monsanto-patent: Jeres broccoli er ikke GMO

Illustration: JRT PHOTO/Bigstock

Monsanto har ikke længere eneret på at dyrke broccoli med ekstra højde, som gør det nemmere at høste dem.

Virksomheden, som nu er opkøbt af Bayer, har ellers i fem år været indehaver af et patent, der gav mulighed for alene at sælge frø til disse særligt høje broccoli, men nu har det europæiske patentkontor EPO besluttet, at det skal være slut.

Årsagen er, at broccolien er blevet til ved hjælp af traditionel forædling. Det vil sige en fremgangsmåde, hvor man bruger eksempelvis kemikalier til at frembringe mutationer i planten, som i princippet kunne være opstået af sig selv i naturen efter mange år. Og derfor kan Monsanto ikke påberåbe sig en egentlig opfindelse.

For det er netop her, grænsen går. Patenter gives til tekniske opfindelser, og derfor kan gensplejsede planter patenteres, fordi fremmed indsat dna fra andre eller egne organismer ikke ville være sket af sig selv på marken. Til gengæld er denne type planter så underlagt omfattende og dyre sikkerhedskontrol, men det er en anden snak.

»Det synes jeg selvfølgelig er en positiv afgørelse, og jeg håber, at vi snart ser en meget tydelig præcisering af, hvor grænserne går – også fra politikernes side,« siger Erling Frederiksen.

Læs også: Kan man tage patenter på naturen - eller blot opdage den?

Carlsberg og Heineken også ramt af stramninger

Han er dog glad for, at EPO er begyndt at rette ind over for den tilbøjelighed, han synes, der har været til at bøje reglerne, selv om EPO selv strammede op på retningslinjerne sidste sommer.

Og det er tilsyneladende som del i denne opstramning, at Monsantos patent røg i svinget under oprydningen.

For nylig måtte bryggerigiganterne Carlsberg og Heineken også se to patenter på byg indsnævret, så patentet nu alene omhandler det ene gen, der er blevet muteret, i stedet for hele områder i planten.

Denne beslutning vakte også begejstring hos det europæiske netværk No Patents on Seeds, der dog syntes, det havde været mere rimeligt helt at ophæve patentet, når nu bryggerierne også selv havde understreget, at planten, der gav bedre smag og holdbarhed til øl, var blevet til ved hjælp af traditionel forædling og ikke var GMO.

»Godt nok er omfanget af patenterne nu reduceret, men problemstillingen med monopoler og patenter på planter består fortsat,« sagde dansk talsmand for netværket, Erling Frederiksen, efter indskrænkningen i oktober.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Her er lidt mere data: Det drejer sig om europæisk patent EP1597965 tilhørende Seminis Veg. Seeds Inc US (Monsanto datterselskab), som efter indsigelse fra to parter, dels en sammenslutning af mange interessenter, herunder "No patents on seeds", dels firmaet Syngenta Crop Protection, faldt ved en skriftlig afgørelse fra EPO; normalt hvis indehaveren er klar til kamp foretages dette ved mundtlig forhandling. Se afgørelsen fra EPO her: https://register.epo.org/application?docum...

Firmaet beholder dog de udstedte patenter og ansøgninger, som er inde i andre lande, herunder 3 udstedte patenter i USA, de er ikke berørt af EPOs beslutning.

EPO tilbagekalder almindeligvis ikke patenter af sig selv men kun hvis de invalideres ved anden parts indsigelse (opposition), og alene 1) hvis der ikke er tale om en opfindelse (som i denne sag, hvor den faldt eftersom der ikke var et teknisk bidrag (kun kendt forædling)), 2) den ikke er ny eller har opfindelseshøjde 3) beskyttelsen er blevet udvidet i forhold til det indleverede.

  • 1
  • 0

se link til deres hjemmeside her: http://www.syngenta-us.com/home.aspx

PS: I øvrigt hedder det ikke "patentkontor", men patent-myndighed, da den Europæiske PatentOrganisation er en supranational (ikke-EU) myndighed, der kan godkende patentansøgninger til udstedelse, og også fratage dem igen ved den nævnte indsigelsesproces.

Et patentkontor kan jo også være f.eks. en patentagents kontor.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten