Passivhus: Nu også i flere etager

For første gang i Danmark starter byggeriet af et passivhus i flere etager. I Kolding skal 40 lejligheder bygges som super-lavenergihuse, hvor varmeforbruget ligger på 12 kWh per kvadratmeter per år og dermed under de 15 kWh, som giver byggeriet status af et passivhus efter tyske standarder.

Boligbyggeriet går under navnet Golfen og er et samarbejde mellem Rockwool, arkitekt Lars R. Hansen og developer Evan Nicolaisen. De første lejligheder skal stå klar allerede i slutningen af dette år.

»Golfen-byggeriet viser, at både energiforbruget i bygninger og deres CO2-udledning kan reduceres ganske betragteligt - ikke længere kun i enfamiliehuse, men også i etagebyggeri. Med lidt innovativ tænkning er muligt at bygge mange typer boliger, kontorer, skoler og andet offentligt byggeri med et ekstremt lavt energiforbrug,« siger marketingschef i Rockwool, Kim Brandt.

Han påpeger, at 40 procent af Danmarks energiforbrug i dag finder sted i bygninger.

Varmen skal bevares med varmegenvinding

Energiregningen i de nye boliger bliver lav, fordi lejlighederne placeres som tre akser med boligblokke i nord-sydgående retning på grunden. Det giver en maksimal udnyttelse af solvarmen. Ekstra tyk isolering skal holde på varmen, der også kommer fra fjernvarme.

I bygningen vil der også ske varmegenvinding, hvor kold luft suges ind udefra, samtidig med at der suges gammel luft ud af rummene i huset. De to luftstrømme passere en varmeveksler, hvor den varme luft fra huset afgiver varmen til den kolde luft udefra gennem veksleren.

For at øge komforten om sommeren bliver der installeret et væskebårent jordvarmeanlæg, som køler med otte grader varmt vand på de varmeste dage.

Spar 800 kroner om måneden på energiregningen

De nye lejligheder er milevidt fra fortidens halmhuse med små vinduer og byder på luksuskøkken, udsigt over Kolding Golfbane samt vandbaseret gulvarme i badeværelset med vame fra fjernvamren og elevatorer til en parkeringskælder.

Elforbruget til elevator indgår dog ikke i regnskabet for bygningens energiforbrug.

Lejlighederne får et gulvareal fra 133 til 156 kvadratmeter med priser fra 3,1 million kroner til 4,65 millioner kroner.

Ifølge developer Evan Nicolaisen koster lejlighederne omkring 10 procent mere end traditionelle lejligheder af samme størrelse, men til gengæld sparer hver lejlighed omkring 800 kroner om måneden på energiregningen.

»Passivhusene er ikke anderledes end andre huse, men der ligger en udfordring i at få folk overbevist om, at passivhus er et positivt ord. Folk vil typisk ikke være prøveklude,« Evan Nicolaisen.

Ifølge produktingeniør Louise Eriksen i Rockwool er en klar fordel ved passivhusene også, at man undgår installationer af radiatorer og medfølgende rørinstallationer. Omvendt ligger der en udfordring i etagehusene, hvor den kompakte bygningskrop kræver grundig isolering blandt andet på grund af behovet for ventilationsskakter gennem lejlighederne.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvorfor bruges der el til gulvvarmen i badeværelset? Det er da energimæssigt elendigt. Så er hele konceptet jo ikke meget værd.

 • 0
 • 0

Hvorfor bruges der el til gulvvarmen i badeværelset? Det er da energimæssigt elendigt. Så er hele konceptet jo ikke meget værd.

 • 0
 • 0

El-varme er da energimæssigt genialt, når man må forvente at forbruget er lavt.

1) Lav installationsomkostninger 2) Lav drift omkostninger (ingen pumpe skal cirkulere vand i en shunt) 3) Kan reguleres/times meget præcist

Desuden - hvad er der i vejen med at bruge el til opvarmning ? Alene andelen af vindmølle-strøm være årsag til mindre forurening end hvis der blev brugt olie/gas.

 • 0
 • 0

var også min første tanke..

og jordvarme bliver kort beskrevet således at det giver en opfattelse af, at dette kun benyttes til kølning hvilket jeg virkeligt ikke håber er tilfældet. fuldmekanisk ventilation med varmegenvinding er intet nyt begreb og eneste problem med dette er at overbevise bygherre om, hvorledes dette har en meget kort tilbagebetalingstid ift etableringsomkostninger.

 • 0
 • 0

12kWh/(m^2*år) er 1.37 W/m^2 - godt nok imponerende.

Hvis elvarmen i badeværelsesgulvet primært handler om at holde gulvet fri for fugt, så er det sandsynligvis langt mindre effekt der bruges, end hvad noget som helst væskebaseret system ville bruge på pumpen.

Når man dertil lægger den elendige kvalitet de fleste væskebaserede gulvvarmeanlæg udføres i, og faren for lækage og andre problemer, så lyder el-varme direkte genialt i mine ører.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Gulvvarmen er vandbaseret og stammer fra fjernvarme og har dermed ikke noget elforbrug som tidligere beskrevet. Det vil blive rettet i artiklen. Jordvarmeanlægget bruges derimod kun til køling og ikke til opvarmning, som det også fremgår af artiklen. MVH Thomas Djursing, Ingeniøren.

 • 0
 • 0

En ting er kravet om maks. 15 kWh/m2 til varme. Et andet krav er at det samlede forbrug af energi ikke må overstige, vist nok 120 kWh/m2. Her er elforbrug mulitipliceret med vist nok 2,5.

Hvad er el-forbruget beregnet til og er det nu klogt at minimere varmeforbruget så meget, med et evt større elforbug til følge ? og ikke mindst i Kolding hvor fjernvarme i alt væsentligt er spildvarme fra affaldsforbrænding, fra rafinaderiet og fra Skærbæk værket. ?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten