Passagerfly sætter verdensrekord over Atlanten
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Passagerfly sætter verdensrekord over Atlanten

Illustration: Norwegian | Wikimedia Commons

Der er sat ny hastighedsrekord i at tage turen over Atlanten i et subsonisk fly.

Det skete, da en Boeing 787-9 Dreamliner fra Norwegian krydsede strækningen på 5.584,42 km på blot 5 timer og 13 minutter.

Det skriver blandt andet The Telegraph.

Den gamle rekord var blot tre minutter langsommere, men Norwegian-piloten fandt en ualmindeligt gavnlig jetstrøm, som med en medvind på op til 325 km/t bar Norwegian-flyet fra New York til London med en verdensrekord som resultat.

Dreamlineren rejste med en tophastighed på 1.248,9 km/t.

Brød ikke lydmuren

Kaptajnen om bord, Harold van Dam, fortæller i en pressemeddelelse, at turen kunne have været klaret hurtigere, hvis ikke flyet blev udsat for turbulens undervejs.

Og faktisk overskred flyets lydens hastighed på 1.234,8 km/t i forhold til Jorden, men med vinden i ryggen fra jetstrømmen brød flyet aldrig lydmuren, da den stærke vind, og dermed luftmolekylernes fart, også var relativt høj.

Ikke desto mindre er det interessant at bide mærke i, hvor lille en margen der er mellem den tidligere verdensrekord og den nuværende. Og data fra flyet viser også, at overfarten for det meste tager mellem fem og seks timer.

Flyets rute kan ses på Flightradar24.com ved at søge på DY7014 og se data fra 15. januar, hvor verdensrekorden blev slået.

Rettet kl. 13:26. Der har tidligere stået, at piloten udtalte sig til The Telegraph. Det er ikke korrekt, udtalelsen stammede fra en pressemeddelelse fra Norwegian selv.

så brød flyet aldrig lydmuren, da luftmolekylernes fart grundet den stærke vind også var relativt høj.

Er vind ikke luftmolekyler?
Er vindhastighed ikke den samme som luftmolekylernes fart?
(Der ses bort fra molekylevibrationer pga temperatur)

  • 2
  • 11