Påskeliljen kan mere end se dejlig ud
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Påskeliljen kan mere end se dejlig ud

Narcissus pseudonarcissus eller påskeliljen er opkaldt efter den unge mand Narcissus, som ifølge den græske mytologi forelskede sig dødeligt i sit eget spejlbillede for til sidst at blive forvandlet til en lilje, en narcis.
Om påskeliljen selv er dødelig, er der ikke noget, der tyder på. Men lidt giftig er den nu. Ifølge giftcentralen ved Bonns universitet er alle dele af planten moderat giftig - også det blomstervand, hvori påskeliljer har stået. Især er blomsterløget
giftigt. Og forgiftninger med kvælningsfornemmelser og maveonder er forekommet, fordi folk har for veks let påskeliljeløg med almindelige løg.

Giftvirkningen kommer fra stoffer, der tilhører gruppen lec tiner.
Stoffer fra denne gruppe findes i alle planter og dyr. Det er proteiner, der har den specielle egenskab, at de - alt efter hvilken lectin, det er - binder sig til bestemte kulhydrater.
Påskeliljens lectin binder sig til kulhydraten mannose og da mannose indgår i alle menneskets celler, blandt andet i form af glycoproteiner på celleoverfladen, kan man godt tænke sig, at lectin med sin bindingsevne har evnen til at lave ravage og
forstyrre kommunikationen mellem cellerne. Docent Thorkild C.
Bøg-Hansen fra Panum Instituttet er en af de få herhjemme, der kender til lectiner. Han fortæller, at nogen af dem er endog ekstremt giftige. Det gælder dog ikke påskeliljens.
Faktisk kan man købe nogle af lectinerne i løs vægt. De bruges både til analyse og til grundvidenskabelig forskning, der blandt andet indebærer ind splejsning af lectin-gener i andre planter.
En af dem, der producerer lectiner, er et spin-off firma, Leuven Bioproducts, fra Katholieke Universiteit Leuven i Belgien. På deres hjemmeside kan man læse, at 10 milligram påskelilje lectin koster 138 euro eller omkring 1100 kroner. Man kan også læse
en stor advarsel om, at deres lectin-produkter kun må bruges i forskningen, ikke for eksempel som tilsætningsstof til levnedsmidler.
Det skyldes måske den lectin-historie, der i 1998/99 nåede medierne. En forsker i Skotland, Arpad Pusztai, blev fyret, fordi han offentligt udtalte, at hans forskning havde vist, at rotter blev syge af nogle kartofler, der var gensplejset med et
lectin-gen fra vintergækker. Den historie har den danske civilingeniør Rolf Lembcke skrevet en hel bog om. Dr. Pusztais forsøg med gen-kartofler - døm selv udkommer i løbet af maj måned. (Kilde:
Bl.a. Thorkild C. Bøg-Hansens hjemmeside http://plab.
ku.dk/tcbh/index.htm). sis