Pas på letbanen – den er ny i trafikken

22. november 2014 kl. 14:0030
Det er ikke nogen lille op­gave at introducere en helt ny type trafikant på de danske veje. Når den første letbane om få år tages i brug i Aarhus, kræver det nye regler i færdselsloven.
Artiklen er ældre end 30 dage

Siden den sidste københavnske sporvogn kørte i remise den 22. april 1972, har danskerne været vant til, at et tog er noget, man holder afstand til bag en stribe gule prikker på DSB’s perroner.

Fra 2017 skal aarhusianerne tage den definition op til revision, når byens letbane som den første i Danmark åbner for passagerer. Flere steder vil letbanen nemlig være nødt til at køre ud blandt fodgængere, cyklister og biler.

For at gøre det sikkert for blødere trafikanter at køre side om side med de elektriske tog er sikkerhedschef ved Aarhus Letbane Martin Møller-Lassen sammen med en bred vifte af tekniske specialister i færd med at udforme nye trafikregler.

Reglerne laves ud fra et eksisterende tysk reglement, kaldet BOStrab, som har været skabelon for en lang række letbaner rundt om i Europa. Men en letbane lader sig ikke bare sådan sætte på formel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Selvfølgelig går vi ikke ud og genopfinder den dybe tallerken. Selv om vi er firstmovers i Danmark, kan vi lige så godt stjæle med arme og ben alle andre steder fra. Der vil dog være nogle lokale miljøer, hvor bevægelsesmønstrene er helt unikke, så det skal vi tilpasse reglerne efter,« siger Martin Møller-Lassen.

Ruten tjekkes meter for meter

Regelarbejdet skal tage højde for alt lige fra sikkerhedprocedurer i tilfælde af brand til udformningen af letbanens særlige lyssignaler, så de ikke forvirrer bilisterne.

Martin Møller-Lassen gennemgår derfor minutiøst linjeføringen og indkalder løbende samtlige relevante fagpersoner, så der kan tages højde for alle tænkelige scenarier for uheld og misforståelser i trafikken.

»Vi kigger eksempelvis på, hvordan en tur fra Aarhus Station og ned til havnen ser ud. Vi indhenter en fuldstændig beskrivelse af de tekniske systemer på strækningen og kører det så igennem meter for meter, bevægelse for bevægelse. Det kan godt være en lidt lang proces nogle gange,« siger Martin Møller-Lassen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brandvæsenet skal eksempelvis kunne komme til alle steder på ruten, men deres arbejde besværliggøres af de strømførende køreledninger. Derfor skal køreledningerne kunne afbrydes sektionsvis, så en brand ét sted ikke lægger hele infrastrukturen ned.

‘Grøn bølge’ til letbanetog

Letbanen vil også ændre en del på selve gadebilledet. Rundt om i byen får letbanen sit eget særlige lyssignal, der vil være tydeligt adskilt fra dem, bilisterne skal forholde sig til. De vil hverken lyse rødt eller grønt, men udelukkende hvidt, som det kendes fra bussernes lyssignaler.

Togene bliver udstyret med radar­, så de kan kommunikere med lyskrydsene, og vil i mange tilfælde blive opprioriteret, så banen stort set altid har ‘grøn bølge’. Det bliver særlig vigtigt på Randersvej, som er en af byens mest trafikerede veje, der visse steder har stigninger på op mod seks procent. Dog vil letbanen ikke konsekvent få grønt, forklarer Martin Møller-Lassen, da det i tæt biltrafik vil kunne sætte en decideret prop i Aarhus.

Letbanen får ligeledes særlige hastighedsbegrænsninger, der visse steder vil være anderledes end bilernes. For ikke at skabe forvirring bliver letbanens skilte lavet med en anden baggrund og kun med ét ciffer, så 50 km/h skrives som ‘5’.

Aarhus letbane

En letbanevogn er karakteriseret ved sin relativt lave vægt. Togene, der som regel er elektrisk drevne, kan forcere stejle hældninger og snævre gadehjørner.

Den ny letbanestrækning i Aarhus bliver 12 km og forbindes med de eksisterende nærbaner mod Odder og Grenaa, der ligeledes elektrificeres og gøres til letbaner. I alt får Aarhus-området dermed 110 km letbane, når den efter planen står færdig i 2017.

Letbanen skal som enhver anden trafikant køre efter forholdene. Tophastigheden inde i byen bliver 70 km/h, selv når den kører adskilt fra den øvrige trafik. Ved havneområdet bliver tophastigheden 20 km/h, mens den på strækningerne mellem Odder og Grenaa kan nå op på 100 km/h.

Letbanerne skal overholde færdselsloven, og derfor er en revideret udgave af loven, der tilføjer letbaner som vejtrafikanter, i øjeblikket i høring.

Letbanen – ikke Hjem-IS

Mange steder har letbanen ingen afskærmning i forhold til den øvrige trafik, og især på havneområdet i Aarhus skal togene køre ekstra langsomt, fordi der i området vil være indviklede trafikale forhold for letbaneføreren at holde øje med.

»Vi har inddraget vores ‘human factor’-konsulent meget i forbindelse med havneområdet, hvor der er et rigtig stort miks af forskellige trafikanter. Her har vi kigget på, hvordan folk bevæger sig rundt, og hvad der fanger deres opmærksomhed netop dér,« siger Martin Møller-Lassen.

Én af løsningerne er, at togene får to distinktive hornsignaler. Ét, der signalerer fare, og en mindre kraftfuld ‘klokke’ skal gøre opmærksom på, at letbanen sætter i gang.

På de åbne pladser ved havneområdet er udfordringen ligeledes at få bløde trafikanters opmærksomhed rettet mod letbanen, når de bevæger sig i eller omkring sporet. Derfor får belægningen ved sporet en tretrins farveovergang samt bittesmå forhøjninger, kaldet ‘marcipanbrød’, der skal fortælle uopmærksomme personer, at man er i færd med at krydse sporet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I det hele taget kræver introduktionen af den nye vejaktør en større oplysningsindsats.

»Op til åbningen regner vi med at skulle fortælle borgerne lidt mere om, hvordan de skal forholde sig til letbanen. Vi er nødt til at sikre, at når folk hører letbanens klokke, er de klar over, at det betyder, at det er letbanen, der kommer, og ikke Hjem-IS,« siger Martin Møller-Lassen.

Aarhus baner vejen

Letbanetogene skal overholde færdselsloven, men da letbaner slet ikke er defineret i lovteksten, er Justitsministeriet i øjeblikket i gang med at ændre den. Aarhusianerne baner i det hele taget vejen for Danmarks øvrige letbaneprojekter, der er undervejs i Odense, København og nu også Aalborg.

»De vil formentlig bruge vores arbejde som udgangspunkt, fordi der er mange ting, de ikke behøver at opfinde igen,« siger Martin Møller-Lassen.

Derfor deltager anlægsselskabet Aarhus Letbane I/S i et samar­bejde med bl.a.Vejdirektoratet i den såkaldte ‘Vejregelgruppe’, hvor de mest generelle bestemmelser samles i en lille stak håndbøger, der kan give letbaneinfrastrukturen byerne imellem en rød tråd.

I øjeblikket er de første forberedende anlægsetaper i gang rundt om i Aarhus til letbanen, der løber op i 3,5 mia. kr. for anlæg og togmateriel. I takt med, at de tekniske detaljer falder mere på plads, såsom specifikationerne på togsæt­tene og banens forløb, vil regelarbejdet også kunne gøres færdigt.

Før togene åbner dørene for passagerer, vil der dog være en periode, hvor letbanen kører i såkaldt erfaringsdrift uden passagerer.

»Der er nogle ting, der simpelthen ikke kan afprøves, før man kommer i drift. Selve regelsættet, der bliver hele fundamentet for driften, har vi jo kun kunnet prøve af ved at lege med Brio-tog på et bord,« siger Martin Møller-Lassen.

30 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
30
26. november 2014 kl. 16:32

Jeg gætter på at det vil blive et pænt stort antal, som så efterfølgende ikke vil kunne udnyttes 100% i 'resten af tiden'. Folk med forbindelse til taxabranchen vil kunne nikke genkendende til denne udnyttelses-betragtning.

Efter som systemet er automatisk og ruteplanlægningen således hurtigt kan opdateres, så kan jeg forestille mig, at en del af løsningen hurtigt blev noget i stil med, at din bestillings-app på smartphonen kom med en meddelelse i retning af "Ingen individuelle køretøjer til rådighed de næste 20 minutter. Ønsker du transportdeling til billigere pris kan et køretøj være hos dig om 1½ minut. Tryk ja, hvis transportdeling accepteres" I myldretiden vil mange nok være villig til at acceptere transportdeling (2-3-4 i hvert køretøj). Transporttiden bliver måske et par minutter længere, men prisen er lavere og du får stadigvæk transport dør-til-dør.

29
26. november 2014 kl. 10:54

Men nu er det jo netop de autonome bilers mulighed for at fjerne skellet mellem offentlig og privat transport vi taler om.
Ideen er at "bilerne" bruges i 100% af tiden. Du ejer ikke en bil men køber individuel transport som service. Så det eneste tidspunkt der parkeres, er når der skal lades op, eller er køretøjerne altid på farten med en bruger eller på vej hen at hente en bruger.
Så der er ingen brug for parkeringsarealer (eller parkeringshuse andet til end om natten, men de kan jo så ligge i et industrikvarter uden for bymidten).

Under forudsætning af at din præmis kan lade sig gøre og vi kan få tømt landets carporte for individuelt ejede køretøjer, så ja. Imidlertid er der en hage eller to ved sagen. For det første skal man for at sikre den individuelle transportservice's QoS anskaffe tilstrækkelig mange mikromakrobiler til at kunne dække behovet ved maxlast - også kendt som myldretid. Jeg gætter på at det vil blive et pænt stort antal, som så efterfølgende ikke vil kunne udnyttes 100% i 'resten af tiden'. Folk med forbindelse til taxabranchen vil kunne nikke genkendende til denne udnyttelses-betragtning. Dernæst vil der som konsekvens af dette blive behov for nogen pænt store parkeringshuse uden for byen :) Følger vi din tanke, er problemet i midtbyen altså blevet mindre; ingen grimme parkeringshuse. Der futter imidlertid stadig tusinder af mikromakrobiler rundt i gadebilledet, så vejarealet kan ikke reduceres. For at gøre dette er man nødt til at reducere mikromakrobilernes access-rights til et begrænset antal hovedfærdselsårer og strategisk placerede on-offloadstationer. Og så er vi jo i realiteten tilbage ved udgangspunktet; fastlagte ruter og stoppesteder. Meget lig letbanens opbygning - bortset fra at kupeerne nu fylder det dobbelte og at de kører dig hele vejen hjem. I midtbyen ønsker man det nødvendige trafikareal minimeret. Det gør letbanen lige så godt som mikromakrobilerne. Men man kunne vel gøre begge dele; indføre letbane OG tillade at biler benytter samme areal - naturligvis med prioritet til banen. Det vil gøre det muligt for områdets borgere at vælge mellem alle muligheder: Gammeldaws fossil-bil, individuelt ejet autonom-bil eller TaaS (Transport as a Service) baseret på både provider-ejede autonom-biler og letbane/bus. Kort fortalt synes jeg at letbanetanken er fin-fin. Den bygger på det vi kan idag og kan integreres nu og fremadrettet. Tanken om massiv udbredelse af førerløse biler er glimrende, men jeg vil tillade mig at ville 'se det før jeg tror det'.

28
25. november 2014 kl. 09:50

Det er jo bare et spørgsmål om hvad man er vant til. Da de første biler kom på gaderne var det jo også et kæmpe problem... "hvordan skal vi nogensinde kunne have heste, cyklister, fodgængere OG biler på én gang!?"

Jeg har boet i Athen, og jeg befinder mig ofte i Oslo; begge byer har "letbaner" eller sporvogne om man vil.

Jovist, det er en lidt underlig følelse at skulle kigge efter "tog" når man bevæger sig rundt i de pågældende områder, men når alt kommer til alt er det jo ikke anderledes end at kigge efter biler og cyklister hvis man går rundt i en hvilken som helst anden gade.

27
24. november 2014 kl. 16:28

næsten ingen ende på hvilke tiltag der kan foreslås

Rigtigt - man skal passe på med at blande trafikformer - selvom en "arkitekt tegning" ser flot ud. Med den belægning som er vist, vil støjen blive voldsom fra larmen fra de rullende kufferter. Man bør måske overveje at forbyde disse rullende kufferter ( som i Venedig hvor det i fremtiden koster ca 3.700 kroner i bøde)https://jyllands-posten.dk/rejser/storby/ECE7230836/Turistby-indf%C3%B8rer-forbud-mod-larmende-rullekufferter/

NB: lidt sjovt at der er fokus på ""oppustelige hjul"" i Venedig. Måske kommer det også til DK, hvor støjen fra de rullende kufferter er et problem i mange byer.

24
24. november 2014 kl. 12:28

Re: " .. Letbanetogene skal overholde færdselsloven, men da letbaner slet ikke er defineret i lovteksten, er Justitsministeriet i øjeblikket i gang med at ændre den..."

OK - regler skal løbende tilpasses, fint nok. Men så bør regler inden for andre transportområder også løbende tilpasses. Her kunne et opdaterings område være inden for "Uber´s" virke.

Med mobiltelefoner kan vi idag finde transport og betale meget fleksibelt og så bør vi ikke tvinges ind i en "taxa" regelramme eller et "rejsekort" registrerings system - bare fordi "gamle systemer" sidder på magten.

Vi må håbe den nye justitsminister vil fortsætte med at opdatere lovteksten inden for transportområdet.

23
24. november 2014 kl. 08:44

Gad vide om Århus ny sporvogn når ud på sin første køretur, inden de første autonome biler er på gaden.

Det forestiller jeg mig egentlig er irrelevant. Problemet i midtby er ligesåmeget hvor man skal opbevare alle de besøgende biler - hvadenten de er selvkørende eller ej. Problemet kan formindskes ved at gøre bilerne mindre, men en effektiv løsning må være at der slet ikke ER nogen biler i indre by. Selvkørende eller ej. Så vil nogen sikkert mene at opbevaringsproblematikken kan løses med parkeringshuse - men det er stadigvæk ikke optimalt. Opgaven med at få alle de selvkørende mikromakro-biler til og fra parkeringshusene fordrer jo at de tildeles det nødvendige gadeareal - areal som ellers kunne være anvendt til rekreativt eller handelsformål. Og parkeringshusene er heller ikke ønskværdige - de optager plads.

25
24. november 2014 kl. 15:30

Problemet i midtby er ligesåmeget hvor man skal opbevare alle de besøgende biler - hvadenten de er selvkørende eller ej.

Men nu er det jo netop de autonome bilers mulighed for at fjerne skellet mellem offentlig og privat transport vi taler om. Ideen er at "bilerne" bruges i 100% af tiden. Du ejer ikke en bil men køber individuel transport som service. Så det eneste tidspunkt der parkeres, er når der skal lades op, eller er køretøjerne altid på farten med en bruger eller på vej hen at hente en bruger. Så der er ingen brug for parkeringsarealer (eller parkeringshuse andet til end om natten, men de kan jo så ligge i et industrikvarter uden for bymidten).

22
24. november 2014 kl. 08:32

Nutidens trend går på at tømme byerne for biler i centrum. Derved opstår der mega supermarkeder ude på Lars Tynd..... mark. Forretninger kan ikke overleve i centrum, og man får en "død" centrum.

Jeg mener faktisk det er en generel effekt, når byer vokser. Centrum omdannes til rekreativt areal og butiksstrukturen følger med. Pizzabarer, cafeer, underholdning og sligt erstatter isenkræmmere, dagligvarebutikker, produktionsvirksomheder mv. Det gør da ikke centrum 'død'??? Lejepriser på butiksarealer i midtby vil være en rimelig retvisende indikator her - mon ikke?

21
23. november 2014 kl. 22:21

Netop i disse år forbereder de autonome biler sig på at tage springet ud i trafikken. Nogle fabrikanter siger at deres udgaver sendes i handlen i 2017. Det betyder muligheden for fleksibel transport efter behov, og muligheden for en fuldstændig opløsning af grænserne mellem privatbilisme og offentlig transport. Individuel transport som service og langt større kapacitet af vejnettet.

Samtidig bliver det autonome køretøj meget sikkert, da det altid ved hvor alle bløde trafikanter omkring det befinder sig.

Sådan ser fremtiden ud. Men har de danske politikere så meget som skænket det en tanke. Nej, de har vel aldrig hørt om en autonom bil. Her hælder vi istedet pengene i ufleksibel skinnebundet trafik, hvor sikkerheden klares på samme måde som ved hestesporvognene fra år 1900 med en klokke betjent af vognstyreren. Her er ingen LIDAR eller infrrarøde kameraer, der holder øjne med de bløde trafikater. Nej, her må man springe for livet.

Gad vide om Århus ny sporvogn når ud på sin første køretur, inden de første autonome biler er på gaden.

20
23. november 2014 kl. 21:28

Det er typisk dansk. Nu gør man noget utrolig simplet til noget vildt avanceret. Herre Jeremi - det er bare en bus på skinner. I østeuropæiske byer har der i årtier kørt sporvogne uden problemer for folk og fæ. Tværtimod skærper de folks opmærksomhed.

26
24. november 2014 kl. 15:44

Nu gør man noget utrolig simplet til noget vildt avanceret. Herre Jeremi - det er bare en bus på skinner. I østeuropæiske byer har der i årtier kørt sporvogne uden problemer for folk og fæ. Tværtimod skærper de folks opmærksomhed

Det er utroligt som man, bare fordi det er offentlig transport, er villig til at bruge en argumentation, man ellers ville betegne som nærmest sindsyg.

Det er godt på farlig vis at blande trafikformer og så intet automatisk sikkerhedssystem have, for det skærper folks opmærksomhed.

Fint. Lad os fjerne cykelstierne, så cyklisterne kan blande sig med bilerne. Det skærper folks opmærksomhed. Eller hvad med at afskaffe trafiklys i store kryds. Det vil også skærpe folks opmærksomhed. Med argumentet om, at det er godt for trafiksikkerheden at indføre farlige situationer, der skærper folks opmærksomhed, så er der næsten ingen ende på hvilke tiltag der kan foreslås.

17
23. november 2014 kl. 15:46

Selvfølgelig kan vi finde ud af, at letbanen(sporvognen) også er tilstede i trafikken. Se nu bare til de byer i Europa, hvor sporvognene både kører hurtigt og tæt; det være sig i Prag, Köln, flere franske og hollandske byer. Folk kan agtens finde ud af det; men mange danskere er simpelthen så dårlige trafikanter, at de nok lige skal lære, at der er andre at tage hensyn til end sig selv. Man skal have respekt for skinnetrafikken, og med respekten konstant i baghovedet, er det intet problem at to - tre færdselsarter befinder sig i samme område.

16
23. november 2014 kl. 13:07

Nutidens trend går på at tømme byerne for biler i centrum. Derved opstår der mega supermarkeder ude på Lars Tynd..... mark. Dette kræver så kørsel i egen bil og derved miljøbelastning. Samlet resultat. Forretninger kan ikke overleve i centrum, og man får en "død" centrum. De eneste forretninger der overlever er snuskede pizzariaer/kebab-barer samt genbrugsbutikker. Ingen der er bosiddende udenfor centrum gider bevæge sig derind.

Engang opfordrede man bilister til at køre ind i centrum, og der var liv og glade dage. Nu om stunder er det meste omdannet til uendelig triste gågader. Har man set en gågade har man set dem alle.

15
23. november 2014 kl. 12:30

De erfaringer man så vidt jeg er orienteret har gjort sig fra både Strasbourg og (måske i Aarhusregi:) Bergen har været en rimelig hurtig tilvænning - og meget underestimerede passagertal - dvs. kraftig vækst.

En anden effekt er signifikante stigninger i boligpriserne langs; hvilket for skatteplagede danskere naturligvis ikke altid er et must ;-)

Men det siger lidt om de dele af den samfundsøkonomiske rentabilitet, der ikke altid opfanges i diverse projektbeskrivelser fra diverse myndigheder.

14
23. november 2014 kl. 12:24

Det vil jo være super hvis 1-5% bilister vælger sporvognen+cykel+gå-ben - så har den optagne vejbane ikke haft negativ effekt på bil-/bustrafikken. Held og lykke til Århus og Aalborg.

Jeg håber at København fastholder det VIRKELIGT GODE FOKUS på omkostningseffektive og hurtigebusser og løbende gør det nemmere at være håndværker og varebil i centrum.

12
23. november 2014 kl. 10:50

Hvad med små blinkende LED med 30 cm mellemrum i selve sporet som løbende blinker 100-200 m foran et kørende tog ?, og længere ved de høje hastigheder. Jeg vil prøve at illustrere det herunder:

¤¤¤¤¤¤¤¤¤ ******************************* ==================

Første er toget, næste er strækningen med blink og sidste er "sikkert" spor.

11
23. november 2014 kl. 09:37

Og i Montpellier i Frankrig kører letbanen/sporvognen også blandt andre trafikanter - cyklister og fodgængere inklusive tilsyneladende uden de store problemer. De har nu heller ikke sne om vinteren. Det kan godt være at marcipanbrødene skal afmærkes - så fodgængere og cyklister ikke falder over dem..

10
23. november 2014 kl. 09:32

Mon ikke Darwin klarer det? Cyklisterne lærer det nok med tiden at holde sig væk.

For bilister har med samme argumentation lært at bruge sele, overholde hastighedsgrænsen og ikke køre med alkohol i blodet?

Jeg er lidt spændt på at se udfaldet i hvert fald. Sporvognene i Oslo er medvirkende til, at jeg ikke bryder mig om at cykle rundt i byen.

9
23. november 2014 kl. 01:59

De omtalte "bussignaler" med hvidt S og hvide bjælker er gamle sporvognssignaler, så det er bare genbrug.

7
22. november 2014 kl. 21:43

Citat: "Pas på letbanen – den er ny i trafikken"

Ny? Sporvogne er ikke ligefrem et nyt koncept i verden eller i Danmark.

At kalde en sporvogn for noget nyt, svarer til at kalde hestevognen et moderne transportmiddel.

6
22. november 2014 kl. 21:10

Mon ikke der lige som med sporvognene i sin tid kan opstå problemer med cyklister, der hænger fast i sporet? (Cyklister har det ofte med at køre hvor de ikke må ;-) ) Var et af mange argumenter for at nedlægge sporvognene.

Det var vist nu af helt andre årsager - ...

  • men har da ved selvsyn set at man blot havde hældt et eller andet massivt gummiprodukt i rillerne, så cyklen ikke kan hænge fast. Har dog ingen ide om virkning - havde ikke lige pakket cyklen med ;-)
5
22. november 2014 kl. 19:59

Mange steder har letbanen ingen afskærmning i forhold til den øvrige trafik..

Så er det per definition ikke en letbane, men en sporvej.

3
22. november 2014 kl. 18:06

Frit fra hukommelsen går de fint i Strasbourgs centrale strøg og pladser, der stort set kun for fodgængere og - så letbanen.

Det er også gennemført flere steder i USA.

2
22. november 2014 kl. 17:54

Flere farver og små forhøjninger. Det dur jo overhovedet ikke om vinteren, hvor der kan være is og sne-lag der dækker, i kraftigt regnvejr med store søer af vand eller bare om aftenen og om natten når der er mørkt. Umiddelbart lyder trafik-planen lidt for tynd for den virkelige verden ...

1
22. november 2014 kl. 15:51

Ved havneområdet bliver tophastigheden 20 km/h?

Så er det vist noget hurtigere at have en cykel end at tage letbanen.