Pas på fluorstofferne: Derfor skal du holde dig fra mikrobølgepopcorn

25. februar 2012 kl. 15:0012
Opvarmning af fødevarer i emballagen mangedobler risikoen for, at fluorstoffer fra emballagen trænger ind i maden. Præcis som det sker med mikrobølgepopcorn, bagepapir og muffinforme.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fødevarestyrelsens nye undersøgelse af persistente fluorstoffer i mademballage sætter en tyk streg under problemerne med mikrobølgepopcorn. Tre ud af de ti testede emballager, med det højeste indhold af stofferne, er netop til mikrobølgepopcorn.

Og selv om værdierne generelt ligger lidt under, hvad der blev fundet i en afhandling fra DTU sidste år, udgør den slags poser den allerstørste risiko for, at stofferne trænger ind i popcornene.

Derfor har Fødevarestyrelsen specifikt bedt DTU om en vurdering af, om netop mikrobølgepopcornene er farlige. Det bliver en del af en større undersøgelse af, om fluorstofferne migrerer over i fødevarerne.

Der er tidligere udført forsøg med netop mikrobølgepopcorn i USA. De tyder på en stor afsmitning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Martin Schlummer fra Fraunhofer-Institut für Verfahrenstechnik und Verpackung er den forsker i Europa, der har udført flest forsøg med fluorstoffers migrering til fødevarer. Og ifølge ham er der god grund til at kigge på netop popcornene. En del af de molekyler, som bliver frigivet fra poserne, er flygtige, hvilket betyder, at de forsvinder ud i luften.

»Men i en popcornpose er luften lukket inde, og det betyder, at olien kan fange stofferne,« forklarer han.

Martin Schlummers forsøg viser, at afsmitningen af fluorstoffer er mange gange større, når de varmes op, sådan som det sker med popcornposerne. Men også fastfood-emballager kommer i kontakt med fødevarer, som kan være meget varme.

Kompliceret samspil

Den tyske forsker har desuden demonstreret, at samspillet mellem fødevarer, emballage og fluorstoffer er superkompliceret. For eksempel har han set på smør pakket ind i papir med fluorstoffer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forsøgene viser, at afsmitning til smørret kun sker meget langsomt og i små mængder i køleskabet. Men lægger forskerne smørret i ovnen på bagepapir med fluorstoffer, ender de med flere af en bestemt og skadelig type af stofferne i smørret, end der som udgangspunkt var i bagepapiret.

Årsagen er, at vand i smørret i kombination med varmen får fluorstofferne - modermolekylerne, som forskerne kalder dem - i bagepapiret til at nedbrydes til de persistente forbindelser, som forskerne måler. Bliver bagepapiret varmet op alene uden kontakt til fødevarer, er modermolekylerne langt mere stabile.

Bagepapir og muffinforme har i tyske undersøgelser vist sig ofte at indeholde skadelige fluorstoffer, men det er ikke fundet herhjemme i samme omfang. Og det er ifølge Martin Schlummer umuligt, selv for ham, at fastslå, om et bestemt stykke bagepapir indeholder flourstoffer.

»Vi fandt fluorstoffer i en bagepapirscreening. Så bad vi producenten om at få 1.000 ark til nærmere analyse. Men de indeholdt ingenting,« fortæller Martin Schlummer.

Han har også testet en sukkerpose med fluorstoffer, som bliver opbevaret ved stuetemperatur. Her var konklusionen, at stofferne kun i minimalt omfang trænger over i sukkeret.

Hvide pletter på landkortet

DTU-kemiker Xenia Trier, som blandt andet har målt fluorstoffer i en pose med rugbrødsblanding, fastslår dog, at sukker ikke kan sammenlignes med en sådan blanding. Den indeholder nemlig modsat sukkeret også protein, emulgator og fedt. Emulgerede fødevarer er bedst til at tiltrække fluorstofferne.

»Hvor stor migrationen af fluorerede stoffer er til forskellige typer af tørre fødevarer, er et hvidt område på landkortet,« mener hun.

En anden uoplyst plet på det kort er selve modermolekylerne. I mange tilfælde viser forskernes analyser slet ikke selve de stoffer, som producenterne benytter sig af. Der er heller ingen standarder for at måle dem, siger Martin Schlummer, der dog overordnet set ikke er alt for bekymret for de persistente fluorstoffer i emballagen.

»Industrien ved, at vi er efter dem, og jeg tror, alle er klar over, at brug af fluorstoffer ikke er den rigtige måde at producere emballage på,« siger han.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
27. februar 2012 kl. 17:15

Emballagefilm med fluorerede kulbrinter er åbenbart billiger end dem uden.
J. Ebbehøj.

Disse perfluoralkyl-forbindelser er ikke billigere end alternativerne, nærmere dyrere, men de er funktionelt bedre. Derfor bruges de.

11
27. februar 2012 kl. 12:53

Sålænge fabrikanterne ikke har overtrådt nogle regler, kan vel ikke kalde dem for snydepelse - som jeg har forstået det, findes der ikke nogle regler endnu.</p>
<p>Men det burde være sådan, at fabriaknten selv må stå inde for, at hans produktet er uskadeligt.</p>
<p>Alternativt bør det være ulovligt at anvende nye kemikalier, som ikke er grundigt undersøgte.

Nøjagtig samme argument kunne man have brugt på DDT som jo også var 'grundigt' undersøgt !

Hvaba' med al skriveriet om RoundUp - hvorledes skal 'grundigt' defineres ?

De gamle Romere lod deres guder have flere egenskaber - det er påfaldende, at man allerede dengang lod Merkur være gud for både købmænd og tyveknægte - det gælder sikker også i dag.

10
27. februar 2012 kl. 10:10

Sålænge fabrikanterne ikke har overtrådt nogle regler, kan vel ikke kalde dem for snydepelse - som jeg har forstået det, findes der ikke nogle regler endnu.

Men det burde være sådan, at fabriaknten selv må stå inde for, at hans produktet er uskadeligt.

Alternativt bør det være ulovligt at anvende nye kemikalier, som ikke er grundigt undersøgte.

9
26. februar 2012 kl. 17:53

Emballagefilm med fluorerede kulbrinter er åbenbart billiger end dem uden. Derfor er det soleklart, at emballagefabrikanter bruger de billigste. Fabrikanterne er sa t på jorden for at tjene penge, hvad ellers. Tillid er godt, men når man har med potentielle snydepelse at gøre, er kontrol bedre, langt bedre, faktisk uundværlig. J. Ebbehøj.

8
26. februar 2012 kl. 16:45

Der er ikke noget, der er ufarligt. Selv harmløse stoffer kan skabe problemer ved høje eksponeringerne. Men silicone anses generelt for mindre farligt end fluorstofferne.Silicone er dog mange ting, og nogle siloxaner er forbudte eller på vej til forbud i nogle lande.

7
26. februar 2012 kl. 16:39

Silicone substituerer fluorstofferne.

Og hvad betyder dette så? Er silicone er ufarligt?

6
26. februar 2012 kl. 11:50

Silicone substituerer fluorstofferne.

5
26. februar 2012 kl. 11:40

Er der nogen der ved, om der også er Fluor-stoffer i bagepapir/muffinforme af silicone, dvs. dem der kan genbruges. Eller er de lige så slemme?

4
26. februar 2012 kl. 10:25

Hej Bjarne. Jeg brugte også en alm gryde til popcorn. Jeg har fået en whirley pop gryde efterfølgende. Den er nice.

3
26. februar 2012 kl. 10:19

Hej Benny,

For at svare kort på dit spørgsmål, kan man sige, fordi flourstoffer er persistent, ophobes det i kroppen, og kan give skader på de indre organer, samt risiko for kræft og hormonforstyrrelser.

Hvis jeg må henvise til en anden artikel med 'spørgsmål og svar' skrevet af Xenia Trier(også omtalt i denne artikel)

https://ing.dk/artikel/124217-dtu-kemiker-saadan-tjekker-du-selv-for-fluorstoffer-i-emballagen

I denne artikel står lidt om, hvad flourstoffer er:

"Polyfluorerede stoffer som har perfluorerede alkylkæder i sig, kan fraspalte dem når de kommer ind i kroppen, f.eks. i leveren. Perfluorerede kulstofkæder (perfluoreret betyder at alle brint atomer er skiftet ud med fluor atomer), og hvor den perfluorerede kæde har mindst 6 kulstof i sig, regnes for at være persistente.

I emballage findes der både polyfluorerede stoffer der omdannes til sådanne perfluorerede stoffer med kædelængder fra typisk 4 til 18 fluorerede kulstof atomer - samt andre polyfluorerede ethere, hvis toksicitet endnu er ukendt."

  • citat Xenia Trier

Der står ligeledes i artiklen, hvordan flourstoffer påvirker kroppen:

"I kroppen binder de fluorerede stoffer sig kraftigt til proteiner i bl.a. blod, nyrer og lever, og kommer niveauer op i meget høje niveauer kan det give skader i form af kræft i leveren og nyrerne og brystkræft. I lavere doser kan der også ske en ændring af enzymerne i leveren, som påvirker det hormonelle system, og dermed kan virke hormonforstyrrende. Sammenhæng mellem indhold af PFC'ere i blod og forhøjet cholesterol, ADHD og fedme er også blevet fundet i andre studier."

  • Citat Xenia Trier

"Undersøgelser i mennesker har samtidig antydet en sammenhæng mellem forhøjede blodkoncentrationer og forskellige effekter såsom nedsat sædproduktion, nedsat frugtbarhed hos kvinder, effekter på skjoldbruskkirtlen, ændringer i stofskiftet, ADHD og øget forekomst af brystkræft.' Den væsentligste grund til at stofferne er uønskede er at de er persistente og ophobes i kroppen - og det er altid problematisk, da kroppen da vil øge sine afgiftningssystemer, som f.eks. P450 enzymerne i leveren, som dermed kan ende med at inducere skade på organerne selv."

  • Citat Xenia Trier

Med venlig hilsen, Rune Elfving

2
25. februar 2012 kl. 21:42

Men jeg har lavet popcorn forsøget og det gentager jeg ikke...Amager.

Mage til lorteprodukt. Lugt og smag BVADR! Må jeg bede om gryde og oliefremstillede popcor.

1
25. februar 2012 kl. 20:46

Men hvilke skader medfører fluorstofferne? Det er da vigtigt at få at vide.