Pas på bøder: Rejsekortet kan scanne sig selv i lommen

Selvom dit rejsekort ligger dybt i lommen eller i pungen, kan du stadig bliver checket ind og ud ganske ufrivilligt.

Det skriver Metroxpress, der i en video demonstrerer, at hvordan rejsekortet tjekker sig selv ind, selv om det er gemt væk bag læder og bomuld. I værste fald kan det resultere i bøder på 750 kroner for ikke at have scannet korrekt.

Rejsekortet bygger på den trådløse teknologi RFID. Det tager maksimalt 300 millisekunder at gennemføre en scanning.

Ifølge Rejsekort A/S må der maksimalt være fire centimeter mellem det blåhvide kort og selve scanneren, men virksomheden skriver ikke noget om, at RFID-teknologien også virker gennem punge, tasker og tøj.

På trods af Metroxpress’ video, der ganske rigtigt viser, at kortet scanner sig selv i testpersonens læderpung, nægter Rejsekort A/S, at brugerne kan blive checket ind ufrivilligt:

»Sandsynligheden for at checke ud eller ind ubevidst er lig nul. Læsestyrken er sat, så man skal have kortet helt hen og berøre det blå punkt og vente i et kvart sekund, indtil der er kommet en klar check ind- eller check ud- lyd. I en fyldt bus er der måske en minimal teoretisk mulighed, men ikke en praktisk mulighed,« siger markedschef Thomas Bramsen til Metroxpress.

Problemet kommer frem i samme uge, som der viser sig at være problem med rejseoversigten på passagerernes personlige side på internettet. Selvom brugere af kortet har checket korrekt ind og ud, kan oversigten på nettet stadig være mangelfuld og decideret forkert. Rejsekort A/S lover, at der i dag, tirsdag, kommer en softwareopdatering til at løse det problem.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg har mit rejsekort i pungen, og det går fint at holde den op mod læserne...medmindre jeg har andre MIFARE kort i den.

Jeg har forsøgt at have rejsekortet liggende i en frontlomme på en rygsæk og så scanne det dér, men det gik ikke.

til gengæld har jeg oplevet at en tjek-ud stander i en bus har tjekket mig ud ved at jeg har været for tæt på den med min pung med rejsekortet i i jakkelommen. Som jeg ser det er det en fejl at de har opsat en tjek-ud stander i indsnævringen til den bageste del af busserne så man ikke kan undgå at komme tæt på læseren.

 • 0
 • 0

Eksemplet med ufrivilligt check-ud i bussen er umiddelbart det eneste jeg realistisk kunne forestille mig ske, medmindre man læner sig op af rejsekort-standerne på en station med kortet i en passende lomme(I så fald er man da også dummere end politiet tillader).

Jeg har også selv eksperimenteret en del med det, og det er mægtigt svært at checke ind uden at opdage det. Jeg må for en gangs skyld erklære mig selv enig i Rejsekort-selskabets udmelding om at det simpelthen ikke er realistisk.

 • 0
 • 0

Det er sådan jeg tjekker ind og ud uden at skulle have kortet op ad lommen :-)

 • 0
 • 0

Jeg har selv mit snart forhenværende rejsekort i en lomme på ærmet, praktisk når man skal stemple ind og ud. Men ikke, hvis man står og holder i standeren udner kørselen: Så stempler den dig ud. Det er ikke det værste problem med kortet: Bare vent til der er tyve mennekser, som skal ud ad bussen samtidigt - så bliver der forvirring og der msitet dyrebare køreplanssekunder.

 • 0
 • 0

...og hvad er det så lige der sker ved for tidlig tjekud? Intet. Med mindre bussen indeholder en kontrollør, som lige når at tjekke dit kort - men han/hun vil da også kunne se, at det lige er sket, og er sket netop i bussen, som du jo alligevel snart skal af. Selvfølgelig tjekker man ud I GOD TID, iden man skal af, så man ikke bliver en del af køen. Ganske vist skal man principielt ikke stemple ud før rejsen er slut, men da man jo skal tjekke ind ved næste buspåstigning alligevel, så betyder udtjekningen ikke noget, blot næste påstigning sker inden for en halv time. Og da man i forvejen ikke må afbryde sin rejse mere end en halv time (uden at have tjekket ud...) så er netop dette en yderst teoretisk risoko, der endda kan spare en for en dummebøde, hvis man måske glemte udtjekningen. Der er RIGELIGT andet at brokke sig over vedr. Rejsekortet - men lige det her.... (Scanner også uden problemer blot ved at vifte med tegnebogen, der også indeholder andre RFID-kort.)

 • 0
 • 0

HALLO, vi lever i 2013. Dine telefon kan ringe op fra lommen til MONGOLIET og koste dig en formue. Har du ingen telefon? Rejsekortet har mange problemer, men at blive scannet fra lommen er IKKE et af dem!

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten