Bagsiden: Pas på: Hesten er i vejen

Mangler der i øvrigt ikke en trækkrog til skaglen? Illustration: Ingeniøren

Apropos den desværre stadig aktuelle debat i USA om landets våbenlovgivning har Bagsidens patentspejder Niels Berg Olsen fundet en opfindelse fra 1862 frem fra dens ellers velfortjente glemsel.

Det var dengang, da Det Vilde Vesten var endnu mere vildt. Når man går lige så fredeligt og pløjer, og der kommer nogle lovløse skurke eller indianere på krigsstien forbi, er det nok smart at have indbygget et gevær i ploven.

Men det er nok alligevel ikke det bedste våben til selvforsvar, for hesten kan meget vel tænkes at komme i vejen for kuglen. Så egentlig er man vel nød til at skyde hesten først for at få fri bane?

Hvis I absolut vil læse hele patentet, ligger der en PDF her.

Om geværploven nogensinde kom i produktion, vides ikke - i USA kan man godt nok få mange skøre ideer patenteret.

/Lynch

Illustration: MI Grafik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Som det kan ses, hvis man trodser advarslen, og rent faktisk læser patentet, er der ikke tale om et gevær, men en forladerkanon, der skyder med “a projectile of one to three pounds weight”.

Det gør efter min mening hele ideen noget mere anvendelig. Et gevær kan man jo bare bære på ryggen, hvis man vil. Det er en kanon for tung til, og så er det da smart at sammenbygge den med en plov, så den er ved hånden, hvis man regner med at få brug for den. Også set fra et ingeniørmæssigt perspektiv er det smart, fordi kanonløbet i patentet jo bare erstatter den vandrette stang eller bjælke, en hestetrukket plov alligevel har, gående fremad fra plovskæret mod hestene, som det kan ses her: http://www.landbrugs-museum.dk/wp-content/...

Det er sjovt nok heller ikke meningen, at man skyder hesten(e), for som der står i patentet “it can be brought immediately into action by disengaging the team”, dvs. ved først at koble hestespandet fra.

Det er iøvrigt absolut nødvendigt at frakoble hestespandet for overhovedet at kunne skyde, idet plovkanonen er lavet til at blive trukket via en sjækelbolt (“clevis-bolt”) monteret lodret ned gennem kanonen nær mundingen i hullet benævnt ved bogstavet i på patenttegningen, hvorved bolten altså helt eller delvist blokerer kanonløbet.

Amerikanere var heller ikke i 1862 dummere end andre mennesker. Så hvis ideen umiddelbart virker “skør”, kan det altså være, fordi enkelte nutidige læsere simpelthen ikke kan læse indenad, og derfor grundlæggende misforstår hele konceptet. Og hvem er det så lige, der virker dum?

  • 7
  • 1

Fantastisk kommentar fra Morten Hertz.

Det boer ogsaa tages i betragtning at opfindelsen blev gjort under borgerkrigen i USA fra 1861 til 1865.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten