Partier presser miljøminister om PFOS: »Vi har ikke tillid til overblikket«

Plus21. juni 2021 kl. 09:562
Partier presser miljøminister om PFOS: »Vi har ikke tillid til overblikket«
Illustration: Christian Østergaard.
De statslige myndigheder har ikke reageret tilstrækkeligt på forureningssagen fra Korsør, hvor PFOS-holdigt brandskum har nået kød, vand, jord og borgere, mener SF. Miljøordfører Signe Munk kalder sagen en prisme på et ineffektivt system.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mens miljøminister Lea Wermelin peger på kommuner og regioners ansvar i PFOS-sagen, begynder politikere fra Venstre og SF nu at spørge til hendes eget, ministeriets og Miljøstyrelsens ansvar for at sikre danskerne mod endnu en PFOS-skandale.

»Det er i sig selv skræmmende, at borgerne i Korsør er udsat for en ret kraftig fluorfourening. Men der er også andre steder i Danmark, hvor der kan være ukortlagte fluorforureninger. Jeg synes ikke, miljøministeren i sine handlinger er vidtgående nok,« siger miljøordfører for SF, Signe Munk.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
22. juni 2021 kl. 10:38

"Hun efterlyser blandt andet, at der bliver givet flere påbud i forureningssager, både fra kommunerne og fra Miljøstyrelsen"

Det bliver interessant at se, hvornår der kan gives påbud og hvornår ikke mht. PFAS'erne.

Grænseværdierne for PFAS-stofferne blev jo først sænket for nyligt. I det omfang x antal forureninger derude måtte overholde de tidligere grænseværdier, men ikke de nye - kan man så give påbud? Og gælder grænseværdierne fra sidste efterår, hvor de nye grænser fastsattes internationalt, eller fra det senere tidspunkt, hvor Miljøstyrelsen sendte officielt brev ud om nye grænseværdier? Også juristerne får nok at se til.

1
22. juni 2021 kl. 10:17

"...men også til at få renset dem vi kender til,« siger hun. Her henviser hun til, at forureninger – eksempelvis med PFAS – i dag kun renses op, hvis de risikerer at påvirke menneskers helbred, drikkevand eller beskyttet overfladevand..."

Formuleringen kunne give det indtryk, at nogen har den ambition, at alle disse forureninger skal ryddes op, uanset om de udgør en reel risiko for mennesker og miljø eller ej. Det princip gik man væk fra ca. midt i 90'erne, fordi de efterhånden svimlende mange kortlagte forureninger viste at opgaven var logistisk og økonomisk umulig eller bare mindre hensigtsmæssig.

En stor delopgave for forskere og embedsmænd inden for miljøområdet har været og er minituøse kortlægninger af jord/vand/luftmiljøet og opdeling af forureninger i dem, vi er nødt til at gøre noget ved, og dem der kan blive liggende midlertidigt eller permanent.

Om der så pt. er viden nok til at opdele PFAS-forureninger i dem, der skal fjernes, og dem der skal blive liggende, er jeg ikke klar over. Ved man nok om stoffernes adfærd i miljøet på den lange bane?