Partier mørklægger brug af Facebook-data om vælgere

22. marts 2018 kl. 11:505
Partier mørklægger brug af Facebook-data om vælgere
Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen.
Partierne på Christiansborg nægter at løfte sløret for, om de bruger omdiskuterede Facebook-data. Ifølge politiske konsulenter bruger alle danske partier ellers disse data til at påvirke vælgerne.
Artiklen er ældre end 30 dage

Måske var du blandt de vælgere, som ved folketingsvalget i 2015 egentlig havde besluttet dig for at stemme på Lars Løkke Rasmussen, men kort før besøget i stemmeboksen ombestemte dig. I stedet plantede du dit blyantkryds ved Konservative.

En ændring forårsaget af en video, som du tilsyneladende tilfældigvis stødte på i dit feed på Facebook, og som flugtede overraskende ret godt med dine personlige værdier.

Eller måske var du blandt de vælgere, som ved kommunalvalget i 2017 besluttede sig for at blive hjemme på sofaen, da din stemme alligevel ikke ville rokke en tøddel. Det overbeviste en video, du så på Facebook, dig om.

Læs også: Nyhedsanalyse - Data blev råhøstet fra Facebook-brugerne bag et videnskabeligt figenblad

Artiklen fortsætter efter annoncen

Førstnævnte annonce og målrettede forsøg på påvirkning af borgeligt sindede vælgere ved vi fandt sted i 2015. Sidstnævnte eksempel på at få et valgresultat til at tippe ved at få så mange af et modstanderpartis potentielle vælgere til at undlade at stemme, aner vi ikke om har fundet sted i Danmark.

Vi ved dog, at den form for valgpåvirkning skete i USA. Marketingfirmaet Cambridge Analytica hyret af Trump-lejren anvendte tusinder af indkøbte Facebook-datapunkter om personer, hvis værdisæt og likes indikerede sympati for Hillary Clinton, til at vise dem videoer og andet onlineindhold i bestræbelserne på at disse vælgere undlod at stemme.

Ifølge Cambridge Analytica med stor succes og afgørende betydning for, at USA endte med en republikansk præsident.

Dine data er andres profit

Illustration: MI Grafik/Lasse Gorm Jensen.

Facebook rundede to milliarder brugere i år, Google kontrollerer langt størstedelen af verdens websøgninger og sidder sammen med Amazon og Microsoft på hele cloud-infrastrukturen, som alle andre – også konkurrerende virksomheder – er afhængige af.
Vi følger den digitale økonomi og handel med data.
1: Fire giganter har monopol på data
2: Dine data udgør et nyt råstof
3: Amazon afviser privatlivs-brud
4: 62kr. for 12.mia.menneskers data
5: Dine data danner magtens nye ansigter
6: Mio. af menneskers følelser overvåges
7: Vestager: Prøv noget andet
Illustration: MI Grafik/Lasse Gorm Jensen.

Målrettet netop dig

Den type markedsføring og brug af data om brugere via deres clicks og likes på Facebook kaldes også for micro targeting.

Metoden lader et firma eller politisk parti målrette en annonce helt ned på individniveau. Samt ikke mindst at skræddersy annoncen til den psykologiske profil, som let lader sig sammenstykke via de data, som brugerne på Facebook afgiver i stor stil, og som med brugernes samtykke videresælges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Cambridge Analytica er ingenlunde alene om den type markedsføring, som også lader snildt sig gøre takket være de data som app-udviklere høster, når brugerne på Facebook glædeligt afgiver personlige data ved at deltage i quizzer og tests.

Blue Labs hedder et tilsvarende firma som Demokraterne har anvendt. Hertil kommer utallige andre marketingsfirmaer kloden rundt ligeledes beskæftiget med micro targeting i kombination med psykologisk profilering på individniveau.

Hvor udbredt disse metoder er inden for dansk politik, bryder partierne sig ikke om at kaste lys over. Ingeniøren har sendt en rundspørge til Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Socialdemokraterne, SF og Radikale Venstre.

Ingeniøren har bl.a. spurgt partierne, hvorvidt de har deltaget i møder eller foredrag med Cambridge Analytica eller Blue Labs. Hvad de synes om brugen af micro targeting, og hvorvidt de anvender micro targeting. Kun Liberal Alliance og Venstre har reageret på Ingeniørens henvendelse.

Læs også: Facebooks sikkerhedschef siger op: Vil have mere gennemsigtighed

Liberal Alliance nægter at udtale sig om partiets digitale kampagner, forlyder det. Venstres partisekretær Claus Richter oplyser, at Venstre ikke har haft nogen former for kontakt med Cambridge Analytica eller Blue Labs, men undlader at fortælle, hvorvidt partiet anvender micro targetigng og psykologisk profilering af individer.

»Venstre forsøger på lige fod med andre partier at markedsføre partiet målrettet over for vælgerne. Men det foregår altid inden for lovgivningen,« skriver Claus Richter i en mail.

»Helvedes virkningsfuldt«

Partiernes overordnede tavshed står i kontrast til udsagn fra flere danske digitale konsulenter med opgaver for eller tidligere ansættelser hos danske partier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtlige etablerede partier i Danmark kaster penge efter oplysninger om alt fra dine personlige interesser til dine børns alder for at ramme dig med de rigtige budskaber. Og »det er helvedes virkningsfuldt« for de indsamlede data kan snildt ændre vores lune, købsadfærd og politiske overbevisning.

Sådan lyder det fra medierådgiveren Astrid Haug i Berlingske Tidende, og digital konsulent og tidligere digital chef for Socialdemokraterne, Benjamin Rud Elberth, skriver i et indlæg hos Altinget:

»Faktum er, at alle i det her land med ganske få klik igennem Facebook kan målrette annoncer til endda meget personlige oplysninger og lave deres eget lille Cambridge-eksperiment med dig og mig som forsøgsrotter. Fordi Facebook giver mulighed for det.«

Kontroversiel big-data guru

Micro targeting og salg af data indsamlet især på Facebook har været beskrevet i flere år, men fik ekstra bevågenhed i denne uge, da en tidligere medarbejder hos Cambridge Analytica stod frem i The Guardian og anklagede sin gamle arbejdsplads for brug af data i strid med Facebooks brugerbetingelser og spredning af falske nyheder til påvirkning af Brexit og USA’s præsidentvalg.

Sagen har også fået formanden for IT-politisk råd, Jesper Lund, til at opfordre de danske politikere til at lave en form for etisk regelsæt for, hvordan man som folkevalgt kan tillade sig at bruge de digitale værktøjer.

Læs også: Poul-Henning Kamp har ingen Facebook-profil: »Deres forretningsmodel er usympatisk«

Cambridge Analytica underviste desuden sidste år omkring 250 danske pr- og kommunikationsfolk til branchedagen KOM17.

KForum og Dansk Journalistforbund stod bag og havde sørget for at få daglig leder i Cambridge Analytica, Mark Turnbull på programmet præsenteret som en kontroversiel big-data guru.

»Oplægget fra Cambridge Analytica gjorde stort indtryk på publikum og var helt klart en øjenåbner for mange. Den efterfølgende Q&A-session var fyldt med forargede og kritiske spørgere,« fortæller Håkon Stolberg, programchef hos Dansk Journalistforbund.

Og i denne uge har kritikken af både Cambridge Analytica og Facebook altså så fået et ekstra nøk opad. Samt måske også ændret synet på sidste års oplægsholder for nogle af de danske kommunikations- og pr-folk.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
23. marts 2018 kl. 16:00

Ved det sidste præsidentvalg, blev Obama rost for netop at udnytte denne mulighed. Problemet nu er at andre end dem med "de rette meninger" også har kunnet udnytte mulighederne.

Jeg har selv advaret alle i min omgangskreds mod FB, men er vist mest opfattet som paranoid. Måske folk bliver mere lydhøre nu, men jeg tvivler for slige negative ting ignoreres gerne hvis de kan besværliggøre noget.

3
22. marts 2018 kl. 16:54

Når nogen siger at "alle gø det". Er det verdens dårligste undskyldning for det man selv gør, og er et elendigt forsøg på at fjerne fokus fra en selv..

2
22. marts 2018 kl. 15:01

det ville være nærliggende at lave navneforandring til FAKEBOOK.COM

1
22. marts 2018 kl. 14:23

Hvis ikke det var fordi den "forkerte" præsident blev valgt, så var der ingen, som ville interessere sig for dette!

Men hvis alle bruger det, så udligner der vel fordelen ved at gøre det. Derfor ender vi op i, at det bare er en stor undskyldning for, at man ikke har en politik som sælger godt nok.