Paro - en kunstig sæl til demente

Den kunstige sæl Paro er et meget omtalt terapeutisk hjælpemiddel til demente. Den er oprindeligt udviklet i Japan, men er ved hjælp af dansk know-how på vej til for alvor at få en plads på plejehjem og blandt demente.

Det er Teknologisk Institut, der har bragt robotten til Danmark og kørt et uddannelses- og feedbackprojekt omkring brugen af den.

»Det har gjort, at Danmark i dag er verdens førende nation i brugen af socialt fungerende robotter,« siger Claus Risager, leder af Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi.

20 procent af de danske plejecentre bruger i dag robotsælen, og Teknologisk Institut håber blandt andet med projektet at kunne bidrage til udviklingen af en model for, hvordan velfærdsteknologiske hjælpemidler og systemer kan evalueres. Projektets mål er også at skabe større indsigt i interaktionen mellem mennesker og robotter.

Det danske arbejde med Paro er allerede rygtedes ude i verden. Claus Risager har netop deltaget som én af tre hovedtalere ved RoboBusiness Leadership Summit i Boston - en kongres om robotteknologi, hvor førende virksomheder inden for softwareudvikling og robotteknologi deltager.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Den bevæger sig lidt, åbne/lukke øjne og kan lave små lyde og derved reagere (positivt) på interaktionen med den demente.

Jeg kunne dog godt tænke mig at høre, hvordan teknologisk institut m.fl har videreudviklet konceptet ? Hvad er det for noget arbejde de har lagt i den, den er jo nok ikke opgraderet med "Siri" .. Er det korrekt gættet, at de faktisk ikke har arbejdet på den som man får indtryk af, men blot fundet ud af, hvor og hvordan den gør bedst gavn ?

  • 0
  • 0

Den giver et stort appeal til moderinstinket i den stærkt demente, med dens store øjne med øjenvipper, og dens kalden, opfordrer den til at kæle og berolige den,

Der hvor den er velgenet, er til de demente der er så demente at de ikke længere forstår, eller kan bruge sprog. Hvis en sådan dement er dybt ulykkelig, kan sælen trodse alle sprogbarrierer og trøste.

  • 0
  • 0

I et miljø med skiftende brugere, er det slet ikke uvæsentligt at rengøre plysdyret. Og mig bekendt kan det alene ske ved et eksternt servicebesøg. I forvejen er det vanskeligt at opretholde god håndhygiejne blandt demente plejehjemsbeboere, og da en del af dem har betydelige, og nogle gange farlige, bakteriekolonier på huden, udgør bamsen en smitterisiko for de øvrige brugere - hvis ikke man har en hver. Ja, den ser nuttet ud. men designet er ikke gemmentænkt i fht den ønskede brug!

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten