Parkerede fly udfordrer DMI’s vejrprognoser

Plus6. april 2020 kl. 05:013
SAS fly lufthavn luftfart landing
Da flytrafikken endnu ikke er lukket helt ned, kommer der stadig observationer ind, ligesom DMI og andre meteorologiske institutter arbejder på at finde erstatninger for flyobservationer. Illustration: David Perrin/CPH.
Færre fly i luften over Europa giver udfordringer hos meteorologiske institutter, som især savner observationer til korttidsprognoser af vind og temperatur. Indtil videre har højtryksvejr og flere vejrballoner kompenseret for de færre flyobservationer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Luften bliver renere og renere over Europa i disse uger, hvor antallet af fly er faldet drastisk på grund af corona-pandemien. Mange af de stillestående fly har dog flere opgaver end bare at fragte passagerer og varer rundt mellem lande. De seneste 40 år har flyene også indsamlet meteorologiske observationer fra atmosfæren, som udgør en vigtig del af de vejrmodeller, der simulerer atmosfæren og bruges til at lave vejrprognoser.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
6. april 2020 kl. 09:46

Kære Ingeniøren

Vær venlige at skrive i overskrifterne hvad artiklen faktisk handler om i stedet for at skrive som kun er lidt rigtigt, men lyder så fængende, at I får flere click:

"Parkerede fly udfordrer DMI’s vejrprognoser". Nej, der er intet problem i at fly er parkerede. Problemet er manglende data fra de fly, som ikke flyver. Skriv det, så det er lettere for læseren at vælge artikler, som er relevante for os.

1
6. april 2020 kl. 09:30

Er jeg den eneste, der først troede at overskriften handlede om at de langt færre contrails snød meteorologerne? Synes jeg burde have vidst, men var ikke klar over, at prognoserne byggede så meget på dataindsamling fra rutefly. Endnu en funktion som der ikke har været snakket meget om, fordi det bare virkede, lige indtil verden væltede.