Danske landmænd kommer til at svinge giftsprøjten med insekticider en ekstra gang. Det er den paradoksale konsekvens af, at EU-Kommissionen har besluttet at forbyde de såkaldte neonikotinoider, som forskere mistænker for at skade bier.
I Danmark betyder forbuddet, at næsten 200.000 hektar rapsmarker ikke længere kan plantes med frø, der er bejdsede med neonikotinoider for at forhindre jordlopper i at ødelægge høsten. I stedet øger landmændene sprøjtningen med en anden gruppe insekticider, pyrethroider, der virker som nervegift og er meget giftige over for organismer i vandmiljøet.
»I dag sprøjter landmændene rapsmarkerne en til to gange, men uden bejdsede rapsfrø kommer de til at sprøjte en ekstra gang,« siger Ghita Cordsen, landbrugskonsulent i Videncentret for landbrug.
Resistens risikerer at sprede sig
Rapsfrø bejdset med neonikotinoider var ellers en mere 'miljøvenlig' metode til at bekæmpe jordlopper, fordi landmændene undgik at sprede giftstoffer i naturen ved sprøjtning. Ved bejdsning er giften kun malet på frøet, og planten udskiller kun små mængder under væksten. De bejdsede frø er brugt i store dele af verden og er anset som et meget skånsomt insektmiddel på alle måder, undtagen - måske - over for bier. Men også kun måske.
EU-Kommissionen er nemlig usikker på langtidsvirkningerne ved brugen af neonikotinoider og har kun indført et midlertidigt forbud på to år for at få undersøgt sammenhængen med bidød yderligere. Parlamentet var faktisk imod et forbud, men blev overtrumfet af kommissionen.
Læs også: Kommissionen skærer igennem og forbyder bidræberpesticider
Øget brug af pyrethroider øger samtidig risikoen for at gøre skadedyr resistente over for sprøjtemidlet. Den millimeterlange bille glimmerbøsse har udviklet resistens over for pyrethroider og er begyndt at ødelægge danske rapsmarker.
Læs også: Resistente biller truer danske rapsmarker
I Nordtyskland har også jordlopper udviklet resistens, og flere danske forskere frygter, at øget brug af pyrethroider kun vil gøre det til et spørgsmål om tid, før jordlopper i Danmark udvikler resistens.
»Risikoen stiger i takt med en ensidig brug af pyrethroider. Neonikotinoider var et fint alternativ til at bekæmpe jordlopper, så det er ærgerligt, at det ser ud til at skade bier,« siger lektor Michael Kristensen fra Aarhus Universitets Institut for Agroøkologi.
Samme holdning har Per Kudsk, forskningsleder på Forskningscenter Flakkebjerg under Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet:
»Jo færre bekæmpelsesmidler vi har tilbage, desto større er risikoen for resistens, og pyrethroider er efterhånden det eneste tilladte insekticid, der er tilbage. Det er den helt store udfordring i den kommende år, at vi har færre og færre midler at arbejde med.«
I øjeblikket findes der stadig et enkelt godkendt produkt med neonikotinoider på markedet, der ikke mistænkes for at skade bier. Neonikotinoider findes nemlig i mange forskellige former. Foruden pyrethroider kan landmænd også bruge pymetrozine og indoxacarb.
