Papiret væk fra produktionen: Maskinfabrik gik 100 procent digital

Illustration: Morten Vittrup Lund

For godt og vel tre år siden tog Okholm Maskinfabrik en markant strategisk beslutning: Det skulle være slut med papir i produktionen. Hele værdikæden skulle digitaliseres – fra CAD-fil til spindlertid pr. emne på hver CNC-maskinen.

Maskinfabrikken fra Tønder er en både ordre- og serieproducerende underleverandør, som leverer værktøjer, prototyper og specialmaskiner, blandt andet til den tyske automobilindustri. Men som så mange andre produktionsvirksomheder har man før i tiden savnet et fuldt overblik over, hvor pengene blev tjent, og hvor de blev sat til.

»Hele vores digitaliseringsindsats bygger på et ønske om at få en efterkalkulation, vi kunne stole på. Så det ikke bare blev mavefornemmelser,« forklarer adm. direktør Kristian Kvistgaard-Persson.

To procent papir tilbage

I dag står Okholm Maskinfabrik med en stort set papirløs produktion, hvor tidligere tiders ringbind og ordresedler er blevet erstattet af digitale faneblade og tablets. Kristian Kvistgaard-Persson anslår, at kun cirka to procent af de forhenværende papirmængder i dag findes i produktionen, og det er kun, fordi kunden ønsker det.

Investeringen på de halvanden millioner kroner er så småt ved at have tjent sig ind. Ifølge direktøren sparer fabrikken godt en halv millioner kroner om året på øget effektivitet i form af højere oppetider på maskinerne og mere effektive arbejdsgange for de ansatte.

»Men det har så også vist sig, at det har ført mange flere ting med sig end bare at lave en efterkalkulation,« siger Kristian Kvistgaard-Persson.

En indsats på tre fronter

Visionen om den papirløse produktion er ikke ny. Og heller ikke nødvendigvis ens fra virksomhed til virksomhed. I Okholm Maskinfabriks tilfælde kan digitaliseringen koges ned til en indsats på tre fronter: maskinsiden, it-siden og medarbejdersiden.

På maskinsiden er der blevet proppet et ethernet-kabel i alle maskiner i produktionen, så driftsdata fra maskinen kan sendes ind til ERP-systemet samt til en SQL-database i skyen, der lagrer de forskellige produktdata.

Det er planen, at Okholm Maskinfabriks investering i at digitalisere sin værdikæde skal bruges som en løftestang for automatisering af produktionen. Blandt andet har virksomheden indtil videre investeret i en robotcelle med fuldautomatisk inspektion af emnerne både før og efter CNC-bearbejdning. Illustration: Morten Vittrup Lund

På it-fronten har man foruden etableringen af SQL-databasen fået oprettet et skræddersyet ekstra faneblad i det Microsoft C5-system, som Okholm Maskinfabrik bruger som ERP-system.

Samtidig har fabrikken implementeret planlægningsværktøjet Rob-ex. Det betyder, at alle filer relateret til det enkelte produkt og dets produktion er samlet digitalt. I det øjeblik en konstruktør ændrer på en CAD-fil, slettes produktets oprindelige sti i systemet, så maskinoperatøren ikke kommer til at fremstille emnet ud fra de forældede specifika­tioner.

Endelig er hver medarbejder blevet udstyret med en tablet og en app, der er blevet udviklet specielt til Okholm Maskinfabrik. Den kobler op på ERP-system og Rob-ex, hvor produktionsmedarbejderne kan tilgå samtlige kunde- og produktdata, ligesom medarbejderne her registrerer den tid, de bruger ved en maskine.

Stor investering i trådløst netværk

Al denne digitale trafik betyder, at Okholm Maskinfabrik i gennemsnit sender ét datasæt hvert tiende sekund, har Kristian Kvistgaard-Persson fået beregnet. Eller hvad der svarer til 10 gigabyte data hver dag.

Det har krævet en væsentlig opgradering i it-infrastruktur – blandt andet i et trådløst netværk, hvor der ikke er nogen huller i dækningen noget sted i fabrikken – for så ramler korthuset.

»Jeg vil godt vædde med, vi har den bedste trådløse forbindelse i området. Men det har heller ikke været billigt,« griner Kristian Kvistgaard-Persson.

Hvad med medarbejderne?

Til gengæld har han og den øvrige ledelse nu fået det indblik, de tidligere savnede. Eksempelvis har de fundet ud af, at fabrikken rent faktisk tjener gode penge på et produkt, som de ellers troede, at de tabte penge på. Ligesom maskintiden på en anden serie er blevet reduceret til det halve.

»Vi ved lige præcis, hvad de enkelte værktøjer koster. Og vi har fuldstændig styr på samtlige nøgletal,« lyder det fra direktøren, som også er yderst begejstret for de afledte gevinster af digitaliseringen, for eksempel øget dokumentation.

Den sønderjyske maskinfabrik er da også i fuld gang med at forberede virksomhedens næste digitale etaper. Digitaliseringen skal være fundamentet for en øget automatisering i produktionen.

Et nyt fuldautomatisk anlæg med robothåndtering og vision til øget kvalitetskontrol er netop blevet indkørt, og i løbet af 2017 indledes et forsøg med augmented reality til medarbejderoplæring og øget brug af sensorer i de enkelte anlæg. Det skal mangedoble detaljeringsgraden og øge indblikket i de enkelte produktionsprocesser.

Den slags indsatser kræver en høj grad af ledelse og pædagogik, så medarbejderne godtager de nye tiltag. Eksempelvis som når der lige nu arbejdes på en løsning til automatisk registrering af den enkelte medarbejders tid på maskinen, for eksempel via indbyggede chips eller sensorer i tøjet.

»Selvfølgelig er der pædagogik og ledelse i det her. Og nogle medarbejdere vil føle, det er overvågning, mens andre vil føle det som en kæmpe lettelse, at de ikke selv skal stemple ind og ud. Vi ønsker ikke at overvåge de enkelte medarbejdere, vi ønsker bare at vide, hvor meget tid der bruges på den enkelte maskine. Sådan noget er vi som virksomhed jo nødt til at vide,« siger Kristian Kvistgaard-Persson.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

......der hidtil har kunne gå på vandet!

For der er nogle skjulte fælder med IT der overses, for vi mennesker er vanemennesker der når ting fungerer så tror vi på dem, indtil noget går helt galt.

Jeg arbejdede i et firma, der var lige så langt fremme i skoene som Okholm, hvor tolerancer var det maskinerne kunne præstere og alt måleværktøj kasseret . Styresystemet var SAP, der registrerede hvor alle var og hvad de lavede. En dag fik jeg som den eneste, et chok ved at betragte min lønseddel, der bestemt ikke var som den plejede. Jeg fik at vide at alt var registreret korrekt, så jeg skrev derefter ned, hvad jeg lavede og tiden jeg brugte dertil og konstaterede at noget var galt. Jeg gik til min leder og fik lodret at vide, at jeg ikke skulle kontrollere systemet, for det var ikke det jeg fik mine penge for.....hævnen er sød, for en dag fik lederen ingen løn og også han fik samme besked oppefra. Men han havde mulighed for at se hvor det gik galt. Og ved at sammenholde sine fejl med opgraderinger af SAP systemet fandt han, at operatørerne lukkede ned for systemet i længere perioder for at implementere nye ting. Jeg med flere fik en undskyldning, vort løntilgodehavende og en fyreseddel og blev fritstillet opsigelsesperioden for ikke at skulle komme til at gøre ledelsen til grin....tror jeg.

I et andet firma kostede tilliden til IT systemet firmaets liv. Lige som hos Okholm havde man styr på alle detaljer mente man, priser, tid materialer etc. Firmaet lavede maskiner der typisk kostede mellem 10 og 20 tusinde kr.

Men en dag udviklede man en meget avanceret maskine, der da alt blev talt med, kostede 180000 kr. Det var en fantastisk maskine, som vakte stor interesse verden over og en dag dukkede der en udenlandsk kunde op, som ville have...200stk...kunden bad om et tilbud og en glad direktør slog prisen op på sin PC og fik svaret....80000kr stykket. Der blev skrevet en kontrakt og kort tid efter blev maskinerne leveret.

Men da fabrikschefen hørte om prisen, fik han et chok. Dels den alt for lave pris, men også over hvorledes fejlen var opstået. Man fandt, at når en maskinpris nåede 100000 kroner så blev registret sat tilbage på nul. Det gav et tab på 20 millioner, men en ydelige gennemgang af systemet viste, at der var andre fatale nedskrivninger af registre, der helt fjernede grunden under firmaets økonomi. Tillid er godt....kontrol er bedre.

  • 3
  • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten