Papir og pen bliver digitale
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Papir og pen bliver digitale

Chef for nye koncepter, Linus Wiebe, tager et frisk stykke papir på sin blok, grifler hurtigt firmaets navn »Anoto« ned, tegner et hjerte og sætter en streg i et fortrykt felt nederst på papiret med teksten »send«.

Straks efter dukker en nøjagtig kopi af hans griflerier op på skærmen foran os. Dernæst flår han papiret af blokken, river det i fire stykker, nummererer lapperne fra ét til fire og sætter atter en streg i send-feltet, der nu findes på den iturevne lap nummer fire.

De fire cifre popper op på skærmen omkring hans første griflerier. Linus Wiebe samler de fire krøllede lapper papir, så godt han kan og viser, at skærmbillede og papirpuslespil er identiske. Jeg måber og må konstatere, at prototypen på Anotos digitale pen og papir, der sendes på markedet i slutningen af året, fungerer upåklageligt.

Pennen afkoder mønster
Hemmeligheden bag den svenske IT-virksomhed Anotos magiske skrivesæt er et særligt mønster, som gør det muligt at navigere meget præcist rundt på den overflade, det er trykt på.

Mønstret er ikke dyrere at trykke end enhver anden form for fortrykt grafik eller tekst og kan principielt trykkes på hvad som helst. Til en begyndelse er teknologien dog tiltænkt papirprodukter - og i prototypeform findes mønstret allerede på notesblokke, visitkort og »huskesedler«.

Det er imidlertid først, når Anotos særlige pen føres over papiret, at mønstret viser sin værdi. Pennen er udstyret med et kamera, som aktiveres, når pennen rører papiret og en processor, som kan tolke kameraets billeder af mønstret. Kameraet tager 100 billeder i sekundet og kortlægger på den måde pennens vandring over papiret. I det øjeblik pennen føres over det fortrykte »send« felt, får den besked på at overføre informationen som et samlet billede til en computer, mobiltelefon eller lignende, der er udstyret med Bluetooth-radiokommunikation samt Anoto-software. Andre fortrykte felter på papiret gør det desuden muligt at sende billedet som e-mail eller fax til en vilkårlig adresse.

Store visioner
Anoto kalder denne form for kommunikation for G-mail - graphical (eller grafisk) mail - og direktør for Anoto, ingeniør Christer Fåhraeus, der er idémageren bag konceptet, har store visioner for teknologiens udbredelse.

Hans ultimative mål er at skabe en global de facto standard for papirbaseret digital kommunikation.

»Hvis det lykkes, vil Anoto blive verdens mest omtalte produktnavn,« udtalte Christer Fåhreus skråsikkert til det velanskrevne amerikanske magasin Wired kort før sommerferien i en artikel, der kårede Anoto, som en af fremtidens ti største »giganttrends« i den digitale verden.

Anvendelsesperspektiverne er enorme. I aviser og blade vil det blive muligt at bestille varer og få sendt yderligere information ved at skrive direkte på de trykte annoncer. Du kan indkalde til møder direkte fra din papirkalender og samtidig opdatere din elektroniske kalender.

Mødereferatet kan rundsendes elektronisk direkte fra papiret og ingeniører kan udveksle papirskitser elektronisk med et pennestrøg.

Introduceres i Sverige
Dette kræver selvfølgelig, at IT-firmaer, papirselskaber, kuglepen-producenter med mere, tager Anotos teknologi til sig. Den parringsleg er allerede i gang.

Anoto har i dag etableret samarbejde med betydende firmaer i kommunikationsbranchen, som teleselskabet Ericsson og papirproducenten Esselte. Frugten af samarbejdet vil handlende i Sverige kunne stifte bekendtskab med i december, hvor det svenske marked bliver prøveklud for en verdenspremiere på en sampak med en blok digitalt papir og en digital pen til en pris af cirka 2.000 svenske kroner.

Funktionsbeskrivelse:

Pennens elektriske kredsløbaktiveres, idet proppen tages af. Pennes transmissions-enhed for trådløs datakommunikation efter Bluetooth-standarden søger kontakt med en modtagerenhed, eksempelvis en mobiltelefon - rækkevidde ca. 10 meter. Når pennens stift er i kontakt med papiret aktiveres kameraet og processoren omsætter billederne til eksakte koordinatsæt, idet den kompenserer for den vinkel pennen holdes i, og hvordan papiret og dermed mønstret er orienteret. Informationerne sendes til datalageret, hvor de gemmes, indtil processoren får besked på, at indholdet af lageret skal sendes af sted.De særlige adressefelter på papiret udfyldes. En streg gennem "send" feltet og de tidsstemplede informationer i datalageret samt pennens unikke identifikationskode sendes til mobiltelefonen ved hjælp af radiobølger. Mobiltelefonen, som skal være tændt, sender informationerne videre via Internet til en særlig server, kaldet Anoto Name Server (ANS), som i øjeblikket er under opbygning i Stockholm.ANS afkoder informationerne og sørger for, at de bliver sendt videre til den rette adresse. Samtidig sende en bekræftelse retur, som nulstiller datalageret og som vil kunne læses på mobiltelefonens display.Modtageren får en såkaldt G-mail - graifsk e-mail, der er en tro grafisk kopi af det, der er skrevet eller skitseret på papiret, sendt i dataformatet PNG (Portable Network Graphics). En Anoto-besked kan også sendes som en grafisk SMS-besked til en mobiltelefon eller til en telefax.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten