Pandemi giver nyt liv til robotter

Illustration: Starship Technologies

Billeder af en gul robothund i en park i Singapore gik i sidste uge verden rundt. Robotten med det kæledyrs-agtige navn “Spot” er udviklet af Boston Dynamics og skulle ifølge en lang række nyhedsmedier være sat i drift for at sikre, at besøgende til Bishan-Ang Mo Kio-parken holdt afstand.

Robothunden Spot, er blevet sat ind i Singapore for at sikre, at folk holder afstand. Den er dog ikke helt selvgående, men bliver styret per remote control. Illustration: Boston Dynamics

Spot er dog ikke sluppet løs helt på egen hånd; den er styret af en person, som sidder på afstand og under forsøgsperioden, vil en park-medarbejder gå rundt med Spot. Hvis en samling af personer blev observeret, kunne Spot afspille en besked om at holde social afstand. Det skulle have været så effektivt, at folk nærmest flygtede, når de fik øje på Spot.

UVD Robots har haft godt gang i salget af deres selvkørende desinficerende robot. Illustration: UVD Robots

En firbenede park-hund er langtfra den eneste robot, som har fået ekstra luft under coronakrisen. Allerede tilbage i februar måned skrev vi om de selvkørende desinfektion-robotter fra UVD Robots, der nærmest gik som varmt brød til kinesiske hospitaler.

Siden er der kommer mange andre eksempler på rengøringsrobotter, der for eksempel både vasker gulvet og desinficerer med ultraviolet lys. Robotten er en modificeret version af Nilfisk’ selvkørende floorscrubber, som er udviklet i samarbejde med den amerikanske virksomhed Carnegie Robotic. Her er der så blevet tilført et UV-komponent, der renser overfladen efter vask for virus. Systemet er det eneste af sin art i verden og er lige nu ved at blive testet i den internationale lufthavn i Pittsburgh, USA.

Det er denne robot fra Nilfisk, som nu er blevet tilføjet et modul med utraviolet lys, så den nu også kan desinficere efter, at den har vasket gulvet i den internationale lufthavn i Pittsburgh. Illustration: Nilfisk

Transportrobotter kan få et løft

“The last mile” har længe været et omdrejningspunkt for pakkelevering. I praksis handler det om, at det altid er den sidste strækning, som er dyr for transportvirksomheder og derfor de mest oplagte at automatisere. Det har bare været småt med virkelighedstro eksempler på virksomheder, der har formået at få det til at fungere.

Så måske bliver det coronakrisen, som giver dem et skub i den rigtige retning. Et af de mest kendte er Starship Technologies, der blandt andet har Janus Friis (ham med Skype) som medstifter.

Det var netop planen at starte endnu rent kommercielt forsøg med Starship-robotten i Milton Keynes i Storbritannien, da landet blev lukket ned i midten af marts måned. Det gjorde, at robotten lige fra start kom på heftigt overarbejde. Eller som borgmesteren i Milton Keynes siger til Guardian, så er der mange unge mennesker i byen, og de elsker den så meget, at robotten allerede er blevet en del af bybilledet.

Nu kan Starship Technologies fortælle, at der er bud efter robotten fra andre steder i både Storbritannien og USA:

»Uden robotter er der brug for flere mennesker til levering, og da mennesker er den vigtigste kilde til spredning af virus, kan vi ved hjælp af robotter mindsker den risiko,« siger en talsperson fra Starship Technologies.

Overvågning på godt og mindre godt

Hvor robothunden i Singapore måske har fredelige hensigter, så har der også været noget anderledes eksempler på brug af robotter og især droner til overvågning af borgere. Historierne er især kommet fra Kina, hvor det rygtes, at ansigtsgenkendelse har været brugt til at uddele bøder eller “strafpoint” til borgere.

Også i USA har der været meldinger om brug af droner til at overvåge virus-udbruddet og sikre, at borgere holder afstand. Det er for eksempel virksomheden Draganfly Inc., der har udstyret en drone med specialiserede sensorer og visionsystemer, der kan vise om tal for personers kropstemperatur, hjerte- og åndedræts-tal giver anledning til mistanke om smitte. Den skulle være i stand til at opdage om personer nyser eller hoster på op til 60 meters afstand.

I en pressemeddelelse fra politiet i Westport, en by i Conneticut ikke langt fra New York City, skriver de, at et af de største problemer for byer som Westport, når de skal reagere pandemi som coronavirus, er at finde ud af, hvem der kunne være smittet, og hvor meget sygdommen har spredt sig. Ved hjælp af en drone som Draganfly er man nu i stand til at få “værdifulde data, som kan redde liv og bedre håndtere nuværende og fremtidige sundhedskriser.”

Forskere ser robotter som afgørende for økonomien

I en artikel i Science Robotics skriver en række internationale forskere, blandt andet Henrik I. Christensen fra University of California San Diego, at i takt med at epidemien eskalerer, bliver det mere og mere tydeligt at robotterne har et potentiale på en hel række områder; for eksempel, som nævnt, desinfektion, men også til levering af medicin og mad, måling af vitale fysiske tegn og til grænsekontrol.

Hvor robotter og andre automatiske systemer ved tidligere epidemier, herunder Ebola og SARS, især blev set i forhold til beskyttelse af de personer som var udsat for smitte, så peger forskerne nu på, at robotter kan bruges til at opretholde en lang rækker funktioner uden for sundhedssektoren, for eksempel i fremstillingsindustrien, og dermed sørge for at jobfunktioner i samfundet generelt bliver varetaget uden at udsætte de ansatte for smitte.