Pæleorme gnasker sig gennem moler og skibsvrag i danske farvande

Pæleorme går til angreb på alt fra fortøjningspæle til gamle skibsvrag i nordiske og tyske farvande. Illustration: Bigstock / RD Broman

Allerede i 2001 kunne vi i Ingeniøren fortælle, at pæleorme trængte stadig længere sydpå i danske farvande og angreb broer, pæle og bolværker langs den østjyske kyst.

Læs også: Pæleormene breder sig i danske småhavne

Udskiftninger af broer og fortøjningspæle kostede dengang millioner af kroner landet over og i dag ser situationen ud til at være blevet endnu værre.

Hvor pæleormene dengang var begyndt at rykke forbi Samsø med de sydligste angreb i Sønderborg, så er der nu konstateret pæleorme langs den tyske nordkyst, og ifølge den tyske biolog Heike Lippert fra Rostocks universitet, så bevæger ormene sig langsomt østpå i Østersøen.

»Tendensen de seneste ti år er helt klar. De kryber østpå,« lyder det i et interview med Politiken.

Heike Lippert er den eneste, der overvåger pæleormene – som egentlig er muslinger – i Østersøen. Hendes forskning bliver betalt af delstaten Mecklenburg-Vorpommern, som de seneste årtier har kæmpet med at reparere træhøfder for 225 mio. kroner.

Ifølge hende er årsagen til pæleormenes fremmarch, at vandtemperaturen stiger på grund af den globale opvarmning. De seneste tre år har vandet ved den nordtyske kyst været usædvanligt varmt og i samme periode er pæleormene spredt sig fra Rugen til Hiddensee, men endnu ikke blevet målt ved øen Usedom, hvor der er en målestation.

Skibsvrag og havne er angrebet

Langs den tyske kyst er især arkæologer bekymrede for de mange skibsvrag, og i delstaten Schleswig-Holstein går arkæologerne med tanker om at dække skibsvragene til for at fjerne ilt og forhindre pæleormen gnaver dem i stykker. Lignende tanker gør man sig i Slots- og Kulturstyrelsen i Danmark, der har ansvaret for fortidsminder under vand.

I de danske og svenske havne kæmper man også i stigende grad mod pæleormene, som i dag er konstateret i de fleste havne herhjemme. Ifølge direktør i Foreningen af Lystbådehavne i Danmark, Jesper Højenvang, så tyder indberetninger fra medlemmer på, at problemet stadig er stigende.

»Vi har forsøgt med pæle af stål, men træpæle passer nu engang bedst til lystbådehavne,« skriver han i en mail til Politiken.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Ifølge hende er årsagen til pæleormenes fremmarch, at vandtemperaturen stiger på grund af den globale opvarmning." Så derfor bevæger de sig sydpå. Lyder nærmest som at give skylden til den sædvanlige mistænkte.

 • 9
 • 4

....min første indskydelse Svend, da jeg har kendt til pæleorm hele min levetid. Jeg lærte at svømme i Bogense havn i 1953 og 54 som feriedreng, hvor pæleomenes aktivitet var ret synlige. Og på badebroen i mit barndoms og teenager sommerferie område, Klint, Nykøbing S var pæleormenes virke også ret synlige, ligsom fiskernes bundgarnspæle i den nærliggende havn også var mærkede af pæleorm.

 • 6
 • 2

i samme periode er pæleormene spredt sig fra Rugen til Hiddensee

Meget morsomt. Hiddensee ligger på vestsiden af Rügen. Der blev ikke fundet pæleorme på nordsiden (eller østsiden) af Rügen. Er pæleormen så på retur?

Der er to betingelser for pæleorme: saliniteten skal være større en 9 promille, og i formeringssæsonen skal havtemperaturen være større end 15 gr.C.

Så derfor bevæger de sig sydpå

De var der allerede. Den første kendte beskrivelse i Tyskland er fra 1835 og omhandler pæleorme i Kieler bugten.

Der er tale om at de migrerer ind i Østersøen i takt med at denne bliver varmere.

Nix. Det sker kun hvis saliniteten stiger til mere end 9 promille. På Nordsiden af Rügen, hvor der ikke blev fundet pæleorme, var temperaturen større end 15 gr.C , mens saliniteten svingede mellem 8 og 9 promille.

 • 9
 • 0

Djursing skrev:

Ifølge hende (Heike Lippert) er årsagen til pæleormenes fremmarch, at vandtemperaturen stiger på grund af den globale opvarmning. De seneste tre år har vandet ved den nordtyske kyst været usædvanligt varmt og i samme periode er pæleormene spredt sig fra Rugen til Hiddensee, men endnu ikke blevet målt ved øen Usedom, hvor der er en målestation.

Djursing må lide af sprogforbistring, for Heike Lippert konkluderer i sin rapport fra 2017:

The present distribution border of T. navalis (= pæleorm) for the southwestern coast of the Baltic Sea is, according to the results of the present study, located east of the island of Hiddensee at salinities between 8 and 9.

This coincides with the findings of Sordyl et al. (1998), implying that no range expansion has taken place during the last 17 years.

However, from our results it is reasonable to assume that the actual distribution border is not strict, since slight changes in salinity or temperature may allow T. navalis to settle and reproduce farther east. … The present investigation did not provide definitive results regarding the factors that might control the settlement of T. navalis larvae along the Mecklenburg-western Pomeranian coast.

Djursing skrev 8. februar 2019 i Ingeniørens leder:

Medierne skal undgå at sprede falske nyheder.

 • 7
 • 0

ang. marinebiologen Heike Lippert henviser du til et interview i dagbladet Politiken. Da indholdet i interviewet undrede mig, har jeg søgt efter det. Desværre forgæves.

Kan du hjælpe mig med et link til det pågældende interview?

 • 1
 • 0

Heike Lippert er den eneste, der overvåger pæleormene - som egentlig er muslinger - i Østersøen.

er det direkte misvisende og afslører samtidig hans egen uvidenhed.

Jeg er bekendt med en anden tysk universitetsuddannet havbiolog (og dykker), der i årevis har drevet en internetside, der hovedsagelig beskæftiger sig med pæleormenes udbredelse i den tyske del af Østersøen.

Djursing, jeg venter stadig ydmygt på dokumentation for dine udsagn.

 • 3
 • 0

udelader behændigt enhver omtale af salinitet, som er afgørende for pæleormens udbredelse. Her er et link til en pdf-kopi af artiklen. Fra artiklen:

Det er videnskabeligt set uklart, om der er grund til katastrofealarm. Ifølge modelberegninger foretaget før Heike Lipperts nyeste undersøgelser breder pæleormene sig næppe ret meget længere op i Østersøen, hvor saltindholdet er mindre end 8 efter den internationale måleenhed PSU - mod for eksempel 32 i Skagerrak. (PSU = promille).

Helt modsat Djursings påstand, så har ikke alene Heike Lippert men også svenskerne selvfølgelig også haft interesse for udbredelsen af pæleorme.

I en undersøgelse fra 2014 af forskere fra Göteborgs Universitet afdeling for biologi sammenholdtes pæleormens udbredelse i årene 1971-1973 med en tilsvarende undersøgelse fra årene 2006-2008 og konklusionen lyder:

We found that past and present distributions of T. navalis (pæleorm) were similar - indicating that no range expansion of shipworms into the Baltic Sea has taken place the last 35 years.

I en senere artikel fra 2015 af de samme svenske forskere fra Göteborgs Universitet + yderligere deltagelse af en forsker fra Danmarks Geologiske Undersøgelser og offentliggjort i et peer reviewed tidskrift, hvor redaktøren dengang var professor Brian MacKenzie fra DTU, lyder konklusionen:

Overall, therefore, we found no substantive evidence for climate-change related shifts in the distribution of T. navalis (pæleorm) in the Baltic Sea, and no evidence for increased risk of spread in the near-future.

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten